29 Kasım 2017 19:20

KODA'da bu hafta Katalonya tartışıldı 

Kocaeli Dayanışma Akademisi Çarşamba Seminerleri'nde bu hafta Elçin Aktoprak sunum yaptı. 

Paylaş

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) 2017/18 akademik yılında derslerine devam ediyor. Eğitim-Sen Kocaeli Şube binasında düzenlenen derse bu hafta Ankara Üniversitesi'nden ihraç edilen Elçin Aktoprak konuk oldu. 

"Katalonya Örneğinde Yükselen Yeni Milliyetçilik" sunumunu yapan Aktoprak, Katalonya'da yaşanan sürecin tarihsel sürecine de değindi.

 Elçin Aktoprak
Elçin Aktoprak

Katalanların beklemedikleri bir karşılık ve şiddet ile karşılaştıklarını belirterek sözlerine başlayan Aktoprak, aslında Avrupa'da uzun zamandır bu tür şiddet saldırılarının olduğunu da belirtti. Katalonya ve Kürdistan referandumlarında hazırlıksız bir durum olduğunu ifade eden Aktoprak, "Katalonya'da dışlayıcı değil, daha kapsayıcı bir milliyetçilik mevcut aslında" dedi. 

2009'da bağımsızlılık isteyenlerin oranım yüzde 15 olduğunu belirten Aktoprak, 2017'de ise bu oranın yüzde 41'lere çıktığını aktardı. Bu durumun nedenlerini, "Katalanların birinci olarak özerkliklerinin, kültürel kimliklerinin üzerinde bir baskı olduğunu düşünmeleri. İkincisi ise ekonomik kriz" beliren Aktoprak, referandum sonrası duruma dair de yorumda bulundu. 

'KATALANLAR KRİZİ ERTELEMEK İSTİYOR'

Hazırlıklıksız bir süreç işletildiğinin altını çizen Aktoprak, "İspanya Anayasasında ayrıldı hakkı yok, bunu biliyorlardı. AB ve ABD'de bu durumu onaylamadı. Bu durumda kendi hazırlıklarını yapmadılar. Katalanya'da radikal sol bir partinin dışında tek taraflı bağımsızlığı savunan kalmadı gibi gözüküyor. Kimi yöneticiler cezaevinde, Puigdemont ise Brüksel'de. Bugün bütün o sokak gösterileri içerideki siyasilerin çıkmasına dönük sloganlara döndü. Katalanlar krizi erteleme yolunu tercih edecekler gibi gözüküyor" ifadelerini kullandı. 
Seminer, soru cevapların üzerinde yaşanan tartışmanın ardından son buldu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sosyal medya paylaşımları operasyonu: 7 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

TBMM'de Reza Zarrab kavgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...