29 Kasım 2017 15:26

‘Taşeron çalışmamızı bir hafta içinde TBMM’ye göndereceğiz’

Çalışma Bakanı Sarıeroğlu, AKP hükümetinin taşeron işçilikle ilgili çalışmasını 1 hafta içinde Meclise gönderileceğini açıkladı.

Paylaş

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, AKP Hükümeti tarafından hazırlanan taşeron çalışmasının bir hafta içerisinde TBMM'ye gönderileceğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Twıtter hesabından,  "Taşeron olarak çalışan emekçi kardeşlerimizle ilgili çalışmamız Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, Başbakanımızın koordinasyonunda son aşamaya geldi. İnşallah bir hafta içerisinde TBMM’ye göndereceğiz" dedi.

HÜKÜMET 2016’DAN BU YANA OYALIYOR

2016 yılı Mart ayında hükümet yetkilileri, 2016 yılı sonuna kadar ilgili yasanın çıkarılacağını ve 2017 yılı başı itibariyle işçilerin kamuya geçişinin sağlanacağını açıklamıştı. Ancak bu söz de tutulmadı. 15 Temmuz darbe girişimi gerçekleştiğinde, herhangi bir taslak mevcut olmadığı gibi taşeron işçiler Meclis gündeminde değildi. Anayasa değişikliği referandumu öncesinde yandaş sendikaların da desteğiyle “referandumda evet çıkarsa, kadro çıkacak” propagandası yürütüldü. Son 1.5 yıl boyunca Hükümet yetkilileri, defalarca “hazırlıklar sürüyor” mealinde açıklamalar yaptı ancak kesin bir tarih vermedi. 

ÇIKSA BİLE EN ERKEN 2019’DA UYGULANACAK

Söz konusu yasa Meclisten 2017 yılı sonu ya da 2018 yılı başında geçse bile taşeron işçilerin kamuya geçişlerinin en erken 2019 yılı başında yapılması bekleniyor. 2018 yılı kamu ihalelerinin yapılmaya devam edilmesi ve 2018 bütçesinde bu çerçevede bir hazırlık yapılmaması da bu ihtimali güçlendiriyor. Sonuç olarak, kamudaki taşeron işçileri en az 1 yıl daha taşeronda çalışma bekliyor.

AKP’NİN PLANINDA KADRO YOK, SÖZLEŞME VAR

Bugün itibariyle AKP tarafından kamuoyuna açıklanan bir taslak yok. Son günlerde hükümet yetkilileri “kadro” sözcüğünden ısrarla kaçınıyor ve “kamuya geçiş”, “kamuda istihdam”, “kamuya alma” gibi ifadeler kullanıyor. Hükümet yetkililerinin açıklamaları ve basında yer alan (ve hükümetçe de yalanlanmayan) haberlerden hareketle ortaya çıkan tablo şu şekilde: 

* Yapılacak düzenleme, kamudaki tüm taşeron işçileri kapsamayacak. Az ya da çok dışarıda kalanlar olacak. 

* Kamuya geçiş için belli koşullar aranacak. Bu koşulları sağlamayanlar kamuya alınmayacak. 

* Taşeron işçilere kadro verilmeyecek. Kamuda yeni bir istihdam biçimi oluşturulacak. 

* “Özel sözleşmeli personel” ya da “4-e” olarak anılan bu istihdam biçimi, “3 yılda bir yenilenen sözleşme” esasına dayanacak. 

* Bu istihdam türü güvenceli olmayacak. Performans ve benzeri nedenlerle sözleşmeler yenilenmeyebilecek. 

* Bu kapsamda kamuya alınan taşeron işçiler kamu personeli sayılsalar bile ne memur ne de işçi olacak. 

* Dolayısıyla kamuya geçirilen taşeron işçiler, ne işçi ne de memur haklarından yararlanabilecek. 

* Kamuya alınan taşeron işçilerin çalışma koşulları, hak ve ücretleri yapılacak yeni yasal düzenleme ile belirlenecek. 

* Bu kapsamdakiler, memur sendikalarına üye olabilecek. Dolayısıyla kadrolu işçilerin toplu iş sözleşmelerinden yararlanamayacak. 

* Kamuya alınacak taşeron işçilerden belli haklarından (örneğin muvazaa davalarına dayanan haklarından) feragat etmeleri istenecek. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

CHP: Bu işin savcısı millettir, biz millete bu işi açıkladık

SONRAKİ HABER

Suudi Prens 1 milyar verdi, serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...