05 Ağustos 2012 14:17

Alevilerden eşit yurttaşlık talebi

Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmemesi, zorunlu din dersleri, yıllardan beri Alevilerin katliamlara maruz kalması ve son olarak Malatya Sürgü’de Alevi yurttaşlara karşı uygulanan linç girişimi. Aleviler yıllardan beri yok sayılmalarına karşı mücadele ederken diğer yandan üzerlerindeki baskılar da devam ediyor. Adana Şakirpaşa Mahallesinde

Alevilerden eşit yurttaşlık talebi
Paylaş
Emre Aydın

Sürgü’de yaşananların sıradan olaylar olmadığını ifade eden Yusuf Aslan, bu mezhepçi tutumun sorumlusunun devlet olduğunu ifade etti. Sivas, Çorum, Maraş ve son olarak Sürgü’de yaşanan olaylarda devletin kayıtsız kalışına dikkat çeken Aslan, Uludere’de de devletin failleri koruduğunu söyledi. “Kürtlerin ve Alevilerin devlete güveni kalmamıştır” diyen Aslan, hükümetin halkların arasını açmaya çalıştığını vurguladı. Aslan, Bülent Arınç’ın Alevi halkını küçümsemesinin, Tayyip Erdoğan’ın Sivas davası zaman aşımına uğradığında, çıkıp karardan memnun açıklamalar yapmasının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyledi.
Alevilerden vergi ve asker alan devletten hizmet almak istediklerini belirten Aslan, “Vergilerimizin büyük bir kısmı Diyanet İşleri Başkanlığına ayrılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı acilen kaldırılmalıdır” diye konuştu. “Allah ve kulun arasına kimse girmemelidir” diyen Aslan, tekçi zihniyeti kabul etmediklerinin altını çizdi. Aslan, Alevilerin ve tüm inançların, tüm halkların haklarının verildiği bir Anayasa istediklerini belirtti. Her Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gecede Cem yaptıklarını söyleyen Aslan, camilerin Alevilerin ibadethanesi olamayacağını ifade etti.
 

ÖZGÜRLÜKÇÜ, BARIŞI VE DEMOKRASİYİ ALAN BİR ANAYASA
Maraş, Çorum, Sivas olaylarında faillerin meçhul kaldığına dikkat çeken Fatma Karakoyun, “Aleviler barış istiyor, kardeşlik istiyor” dedi. Sürgü’deki ailelere seslenen Karakoyun, “Evinizden çıkmayın, siz korkacağınıza onlar korksun” diye konuştu. Sürgü ve benzeri olayları, düzenin Alevi ve diğer dini inançlara tahammülsüzlüğü olarak değerlendiren Ali Dökmez, “Alevileri ve diğer inançları dışlamak tekçi devlet anlayışıdır” dedi. Aleviler olarak özgürlükçü, barış ve demokrasiyi güvence altına alan bir Anayasa istediklerini belirten Dökmez, eşit yurttaşlık hakkı istediklerini dile getirdi.
 

BİRLİKTE MÜCADELE ŞART
Yıllardan beri zulüm gördüklerini dile getiren Aslıhan Aslan, Malatya Sürgü’deki olayın sıradan bir tartışma olmadığını söyledi. Devletin Alevilere sahip çıkmamasından yakınan Aslan, Madımak yangınının faillerinin hala serbest olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Aslan, “Madımak Oteli önündeki anıttan katilerin isimlerinin çıkarılmasını istiyoruz. Valinin ve belediye başkanının kutlama gibi yaptıkları Sivas anmalarını kınıyoruz” şeklinde konuştu.
Başbakanın Malatya Sürgü’deki olaylara ve Sivas zaman aşımına suskun kalmasını kınadığını belirten Güven Sakallı (25), hükümetin bu tutumuna karşı Alevileri birlik olmaya ve mücadeleye çağırdı.
(Adana/EVRENSEL)


SALDIRIYA TEPKİLER DEVAM EDİYOR

Malatya Sürgü’de Alevilere yönelik saldırılar Gaziantep’te de gerçekleştirilen yürüyüşle protesto edildi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Gaziantep Şubesinin çağrıyla gerçekleştirilen eyleme, KESK Şubeler Platformu, BDP, CHP, EDP, EMEP, ÖDP, ÖSP, TKP, Çepniler Derneğinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Kırkayak Parkından Yeşilsu’ya yürüyen kitle, Alevilere yönelik saldırıları protesto ederek, barış, kardeşlik mesajları verdi. Basın açıklamasını okuyan PSAKD Şube Başkanı Yusuf Turunç, “AKP hükümeti Alevi Açılımı kavramı kullanmasına rağmen inkar ve asimilasyon politikasında ısrar etmektedir” diyerek, Alevilere yönelik saldırıların gerçekleştiği bir dönemde Başbakanın bu yaşananları görmeyerek Suriye’yi tehdit ettiğini söyledi. Başbakanın neden gözlerini kendi ülkesinde yaşanan olaylara çevirmediğini soran Turunç, “Devşirmelerle Ramazan iftarı düzenleyen AKP hükümeti kendi Alevisini yaratmak için türlü oyunlarla meşgul” dedi. Uluslararası kamuoyunda, insan hakları kurumlarında meşru, demokratik haklarını kullanacaklarını söyleyen Turunç, “Bu tarihi sorumluluklarımızı yerine getirmezsek Kerbala bizden davacı olur” diye konuştu.
Dikili’de de Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri, CHP, ÖDP, TKP, ADD, KESK, Alevi Kültür Derneği, Eğitim Sen tarafından saldırı protesto edildi. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Ölüm Tüneli’ haberine Ulaştırma Bakanlığından yanıt

SONRAKİ HABER

Koop-İş, İKEA’nın baskılarına dur diyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...