07 Ağustos 2012 03:56

Hiroşima katliamının yıldönümünde barış çağrısı

Hiroşima’da yaşanan nükleer katliamın bugün 67. yıldönümü. Bugün hala nükleer felaketin acıları yaşanırken, dünyada Hiroşima’ya atılan bombanın 400 bin katı nükleer silah var. Bu silahlar dünyanın tamamını yok edecek güçte. Silahlar için sadece 2011 yılında 1.63 trilyon harcama yapıldı. Büt&

Hiroşima katliamının yıldönümünde barış çağrısı
Paylaş

SİLAHA 1.63 TRİLYON DOLAR HARCANDI Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre İçin Sağlıkçılar Derneği (NÜSED) uluslararası alanda yaptığı araştırmalar ve topladığı verilere dayanarak dünyada 24 bin nükleer silahın bulunduğunu açıkladı. Bu silahların tahrip gücünün ise 1945 yılında atılan bombaların etkisinin o güne göre 400 bin katı tesirli olduğuna dikkat çekti. NÜSED, silahların gücünün çok ağır olduğunu belirtirken, silahların kullanımı halinde bütün dünyanın ve insanlığın yok olabileceğini söylüyor. Araştırmalara göre, bu ve benzeri silahlar için dünyada sadece 2011 yılında 1.63 Trilyon ABD doları harcandı. Nükleer silah ve türevleri nedeniyle dünyada bir günde hayatını kaybeden on binlerce insanın 24 bini 5 yaş altı çocuklar. Rusya kaynaklı haberlerde belirtildiğine göre maddi bakımdan da büyük bir katliama neden olan nükleer santrallerin maliyeti de 20 milyar doların üzerinde.  

ORTADOĞU DA YENİ SAVAŞ HAZIRLIĞI Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre İçin Sağlıkçılar Derneği (NÜSED) ve Ankara Tabip Odası’nın (ATO) dün ATO’da konuyla ilgili düzenlediği toplantıda konuşan NÜSED Genel Başkanı Özen Aşut, dünyadaki yeni savaş hazırlığına dikkat çekti. Aşut, “Bugün Suriye merkezli İran, Lübnan, Türkiye, Irak ve İsrail’i ve Kürt bölgelerini kapsayan Körfez ülkelerine, Suudi Krallığı’na kadar uzanan bir alanda yeni bir savaş hazırlığı dillendiriliyor” dedi. Aşut, “Neo-Osmanlı düşleri gören Dışişleri Bakanı Davutoğlu, doğru tarafta yer almaktan söz ederken, dönüşü olmayan bir yola girildiğinin farkında olmadığını ortaya koyuyor” diyerek, AKP’nin dış politikalarında savaş taşeronluğu yaptığını söyledi. Henüz yol yakınken savaş hazırlıklarından vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Aşut, Ortadoğu’da barış için en önemli adımın bölgenin tüm taraflarının bir araya gelerek silahsızlanmayı tartışacak koşulları sağlamak olduğunu kaydetti.  

SAĞLIKÇILAR 1 EYLÜL’E KADAR ‘BARIŞ’ DİYECEK Sağlıkçıların her zaman barıştan yana olduğunu söyleyen Aşut, savaşa karşı barışı örmek için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Toplantıda söz alan ATO Genel Sekreteri Selçuk Atalay da 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Ankara’da ve birçok ilde geniş ve kitlesel barış mitingleri düzenleyeceklerini duyurdu. SES Genel Başkanı Çetin Erdolu da savaş politikalarına ve nükleer tehlikelere karşı NÜSED ve ATO ile birlikte mücadele edeceklerini dile getirdi. Toplantıya HDK ve BDP il temsilcileri de katıldı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) da yazılı açıklama yaparak, nükleer teknolojinin kapitalizmin kar hırsı içerisinde dünyayı mahvoluşa doğru sürükleyecek santral ve nükleer silahlanma yarışı için kullanılmasına karşı olduklarını belirtti. Açıklamada, Hiroşima ve Nagazaki başta olmak üzere nükleer felaketlerde yaşamlarını yitiren ve bugün hala nükleer kirlenmenin acısını genetik olarak taşıyanlara karşı sorumluluk bilinci içinde olunması gerektiği vurgu yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Saldırana değil saldırıya uğrayanlara soruşturma

SONRAKİ HABER

‘Ölüm Tüneli’ haberine Ulaştırma Bakanlığından yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...