29 Kasım 2017 00:00

Katliamla sarsılan Beyr Al Abd Köyü halkı: Hayatımız değişti

Mısır'da Beyr al Abd köyü halkı, Ravda Cami'sinde 309 kişinin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin 'Hayatımızı sonsuza kadar değişti' dedi.

Paylaş

IŞİD’in ‘en büyük katliamı’ olarak adlandırılan Mısır’daki Ravda Camii katliamında ölenlerin sayısı 309’a ulaştı. Ölenlerin 27’sinin çocuk olduğu açıklandı. Katliamın gerçekleştirildiği Kuzey Sina’daki Beyr al Abd köyü halkı “Hayatımızı sonsuza kadar değişti” diyor.  

Mohamed Halil, kentin hastanesinde sıralanan cansız bedenleri hatırlıyor. Birçok kişi gibi o da, cuma namazı çıkışı gerçekleştirilen bombalı ve silahlı saldırının ardından, yaralılar için kan vermek için hastaneye koşmuş. Saldırının sonuçlarına yakından tanıklık eden Halil, gördüklerini Middle East Eye (MEE) haber sitesine şöyle aktarıyor: “Ambulanslar cesetleri taşımaya yetmedi. Bazılarını arabalarla taşımak zorunda kaldı. Saldırının büyüklüğü karşısında şok olmuştuk.”

Ölüler ve yaralıların çokluğu karşısında Halil’in yapabileceği çok az şey vardı. Hayatta kalanların hızla İsmaliye ve Kahire’ye transfer edildiklerini anlatıyor Halil ve Beyr al Abd halkına kalanın ölülerini gömmek olduğunu söylüyor: “İnsanlar ölüleri gömülmeye götürmek üzere kendi araçlarına yüklediler. Ravda’ya çok yakın olan Madar köyünde toplu mezarlar hazırlandı. Biz 309 ölü saydık” 

IŞİD HÂLÂ ÜSTLENMEDİ

Yetkililer saldırganların IŞİD’in siyah bayraklarını taşıdıklarını ileri sürüyor, fakat IŞİD’in hâlâ katliamı üstlenmemiş olması dikkat çekiyor. 
AFP’ye konuşan. Ravda Camii’nin 26 yaşındaki İmamı Mohammed Abdel Fattah, nasıl kurtulduğunu anlatıyor: “Caminin dışından gelen iki patlama sesi duyduğumda vaazıma başlayalı iki dakika olmuştu, insanların korku içinde koşuştuklarını gördüm. Ardından bazı kişiler camiye girdi ve hâlâ orada olan herkese ateş etmeye başladılar. Ateş başladığında yere düştüm. Üzerime düşen iki ya da üç kanlı beden dışında hiçbir şey hissetmedim” 

Fattah, hastaneden camiye geri dönmek istiyor, “Sağlığım izin verirse önümüzdeki cuma vaazımı bitirmek istiyorum” diyor.   

Mısır Cumhurbaşkanı Adbulfettah Sisi “intikam” alacaklarını söyledi. Ancak ne olursa olsun Beyr al Abd’da hayat değişti. Mohamed Halil, “Köyün erkeklerinin çoğu öldürüldü” diyor: “Birçok ailenin geçim kaynakları, babalar, büyükbabalar ve oğullar artık yok. Duwiri ailesinin neredeyse tüm erkekleri öldürüldü. İnsanlar gitmek istiyor. Dükkanı olan bir arkadaşım işyerini kapatacak. Alışveriş yapacak kimse kalmadı diyor. İnsanlar yenilmiş hissediyor. Köyümüz ruhunu kaybetti”

Hükümetin tüm vaatlerine rağmen Kuzey Sinai halkı bir sonraki saldırının korkusuyla baş başa bırakılmış durumda. “Sinai halkı onları koruyacak kimsenin onları korumayacağı, her an öldürülmeye bırakıldıkları duygusunu taşıyor” diyor Halil. (DIŞ HABERLER)


DÖRT BİR YANI ASKER DOLU KÖYDE KATLİAM NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Mısırlı Gazeteci Muhammed Sabri’nin, Twitter hesabından yaptığı katliam sorgulamasına da önemli noktalara dikkat çekti. Sabri, “Sisi’nin sözde terörle mücadelesi” ifadesini kullandığı bir dizi tweetinde “Ravda ve Beyr al Abd, her yönden askeri kamplarla çevrilmiş durumda” diyerek, katliamın gerçekleştiği bölgeden sadece birkaç kilometre ötedeki Bardawil Gölü’nün askeri bölge olduğuna ve balıkçılar da dahil her şeyin ordunun kontrolünde bulunduğuna dikkat çekti. 

(Mısır Cumhurbaşkanı) Sisi rejiminin, ordu ve güvenlik birimlerinin yanı sıra basının ve yerel halkın da bu bölgedeki Sufi cemaatinin IŞİD’in hedefinde olduğu bildiklerini söyleyen Sabri, son yıllarda cemaat üyelerinin ve din adamlarının öldürüldüğünü de hatırlattı.

“Sinai Sufi cemaati, on yıllardır, Sisi’nin askeri kampanyasının yüzlerce asker hayatına ve milyar dolarlara rağmen yapamadığını yapmayı başardı: Binlerce gencin IŞİD’e katılmasına ya da silahlanmalarına engel olmak” diyen Sabri, “Bir kez daha IŞİD, ya da Ravda Katliamı’nın arkasında kim varsa, bir avuç silahla ve SUV’lerle, Sisi rejimi ve Mısır ordusu tarafından yıllardır tekrarlanan başarı iddiasını yerle bir edebildi” ifadelerini kullandı. Sabri’nin paylaşımları şöyle: “Şeyh Zuwayyed ve Refah’ın güneyindeki köylerine yaptığı pervasız bombardıman sırasında bir sürü sivili öldüren Mısır Ordusunun, terörist saldırıda sivillerin ölümüne ilişkin politikasını aniden gözden geçireceğini düşünmek safça ve aptalca olur. Daha da önemlisi, Sisi ve ordusu, sadece Sinai değil Mısır üzerindeki baskıcı ve ölümcül kontrolü haklı göstermek ve daha da yoğunlaştırmak için terör saldırılarını kullandı ve onlardan faydalandı. Terörizmin yenilmesinin bu rejimin önceliği olduğundan şüpheliyim. 

Son olarak, Ravda Katliamı kurbanlarının her biri, terörizm ve bu kanlı doktrin karşısında gerçek, güçlü ve barışçıl birer kalkan oldular. Huzur içinde uyusunlar.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere’de emekçiler daha fazlası için mücadele edecek mi?

SONRAKİ HABER

Ayla: Tarih çarpıtmasında çocuk masumiyetine sığınmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...