28 Kasım 2017 23:20

Üniversiteli kadın öğrenciler: Birleştikçe güçleneceğiz

Bandırma 17 Eylül Üniversitesinden kadın öğrenciler, müftülere nikah yetkisi veren yasanın Meclisten geçmesine ilişkin yazdı: Birleştikçe güçleneceğiz

Paylaş

Bandırma 17 Eylül Üniversitesinden kadın öğrenciler
Balıkesir

Ardı arkası kesilmeyen kadın cinayetleri, şiddet, artan pedofili, çocuk yaşta evlilikler, taciz, tecavüzler... Bunca güvencesizliğin içinde bir de bizi geleceksizliğin karanlığına iten yasalarla bizi karanlığa hapsetmeye çalışıyorlar. Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencisi kadın arkadaşlarla müftülere nikah yetkisi veren yasanın Meclisten geçmesini konuşuyoruz.

BU YASA NEYİ AMAÇLIYOR?

Bir arkadaşımız bu yasanın neyi amaçladığını bilmediğini, yalnızca nikahı kıyan kişinin ya da unvanının farklı olmasının onu çok da etkilemeyeceğini düşündüğünü söylüyor. Evliliğin iki tarafın karşılıklı irade beyanlarıyla yapılan bir sözleşme olduğunu, medeni kanuna göre yapılan bu sözleşmenin bir din görevlisi tarafından yapılmasının kadının rızasını ikinci planda tutabileceğini, çocuk yaşta evliliklerin meşrulaştırılabileceğini, memur veya dini nikah yapan kişilerin toplumda kutuplaşacağını, kadınların istemeseler de dini nikaha zorlanabileceklerini, bu durumun onları birçok nedenin yanında bir kez daha ötekileştirebileceğini anlatıyoruz. Kadın arkadaşımız, ne zaman bir şeylerin geriye gittiğini öğrendiği/duyduğu bir haber aldığında biraz daha umudunu kaybettiğini söylüyor ve ekliyor: “Üstelik bu yasa, laikliğe de aykırı.”

BİR ARAYA GELİRSEK ÜSTESİNDEN GELİRİZ

Diğer bir arkadaş memleketinden örnek veriyor. “Çocuk yaşta bir kadının ailesiyle anlaşılıyor, evlilikle ilgili fikri bile olmayan bir çocuk hiç sorulmadan evlendiriliyor ve bu da bu yasayla meşrulaştırılıyor” diyor. Yine başka bir kadın arkadaş, psikiyatri dersi aldığını, evliliğin normal yaşlarda ve kendi iradesiyle yapılmış olsa bile, özellikle doğumla karşılaşacak olan kadın için büyük bir “travma” olduğunu, bu yasayla karşılaşılacak olan çocuk evliliklerinin artmasıyla pedofili gibi bir rahatsızlığın normalleştirildiğini söylüyor: “Ruh sağlığı yerinde olmayan anneler, çocuklar, bireyler, tamamen sağlıksız bir toplum oluşturulmaya çalışılıyor. Buna asla izin vermek istemeyiz.”

Tüm kadın arkadaşlara, birlikte olursak üstesinden gelebileceğimizi, geleceğimize sahip çıkabileceğimizi tekrar tekrar söylüyoruz.
Biz kadınlar, bilinçlendikçe, birleştikçe ve dayanıştıkça bizi her gün biraz daha geriye götürmeye çalışan, her gün biraz daha karanlığa iten, eril sisteme, hükümete, yasaya boyun eğmeyeceğiz. Bilinçlendikçe birleşecek, birleştikçe güçleneceğiz.

ÖNCEKİ HABER

'Hayal bile kurdurmayacak bir sistemde yaşıyoruz'

SONRAKİ HABER

Çelik: Psikolojik danışmanlık zor ve meşakkatli bir iştir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...