29 Kasım 2017 00:26

Koçak Kanyonu, tabiat parkı yapılacağına tahrip ediliyor

Aydın'da zengin biyoçeşitliliğinin yanı sıra tarihi varlıkları ile ünlü Koçak Kanyonu, korunması gerekirken tahrip ediliyor.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Son yıllarda çeşitli çevre sorunları haberlerinin sıkça gündeme geldiği Aydın’ın tabiat harikası köşelerinden birisi olarak kabul edilen Koçak Kanyonu korunması gerekirken tahrip ediliyor. Zengin biyoçeşitliliğinin yanı sıra tarihi varlıkları ile de ünlü olan kanyonda, koruma altındaki sandal ağaçları ve taş döşeme antik yollar dozerlerle yok edilmiş.

AYDIN’DA BÖYLE YERLER VAR MIYMIŞ?

Geçtiğimiz günlerde Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Eğrikavak ve Akçaköy arasında yer alan Koçak Kanyonu bir yürüyüş grubunu ağırladı. Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği (EKODOSD) üyelerinin yer aldığı yürüyüşe yaklaşık 50 kişi katıldı. Zengin biyoçeşitliliği ile yürüyüşçülere adeta görsel bir şölen sunan kanyonda, sonbahar tüm renklerini gözler önüne serdi. Kanyonu ilk kez gören yürüyüşçüler “Aydın’da böyle yerler de var mıymış?​” diye hayretlerini gizleyemedi. Yürüyüşçülere Akdeniz bitki örtüsünün en canlı ve güzel örnekleri olan sandal, defne, menengiç, mersin, kocayemiş, akçakesme, pırnal meşesi, zakkum, kermes meşesi, dağ çileği gibi bitki ve ağaçlar eşlik etti. 

‘KURTLAR KUŞLAR YİYOR SİZ DE YİYEBİLİRSİNİZ’

Köylülerin “Kurtlar, kuşlar yiyor, siz de yiyebilirsiniz” dediği yürüyüş güzergahında bulunan deve dişi narları yürüyüşçülerin ağızlarını tatlandırdı. Yürüyüş sırasında geçilen zeytin ve incir bahçeleri bir zamanlar Aydın’ı gezen Evliya Çelebi’nin “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar” sözünün hâlâ geçerliliğini koruduğu gözler önüne serdi. Tertemiz bir durulukta akan Koçak Çayı kenarında mola veren grup 7 yıl önce kesilen büyük bir sandal ağacının hemen dibinden yeniden filiz verdiğini görmenin sevinci ile öğle yemeklerini yediler. 

SANDAL AĞAÇLARI VE ANTİK YOL YOK EDİLMİŞ!

İri sandal ağaçları ile çevrili dar bir patikadan geçilen yürüyüş parkurunun henüz yarısına gelinmişti ki zengin bitki topluluklarının tahrip edildiği, sandal ağaçlarının dozerlerle söküldükleri görüldü. Sadece Milli Park’ta görülebilen, bunun yanı sıra Koçak Kanyonu’nda uygun yetişme ortamı bulduğu için devasa büyüklüğe ulaşan bu ağaçların yol açmak için yok edilmesi yürüyüş grubundaki herkeste hem şaşkınlık hem de tepkiye yol açtı. Aydın’daki en güzel yürüyüş parkurlardan biri olarak kabul edilen Koçak Kanyonu’nun bir bölümünde, doğanın tahrip edilmesiyle açılan yol, aynı zamanda kanyonun derin vadisinde yer alan değirmene ulaşan yüzlerce yıllık taş döşemeli antik yolu da büyük oranda yok etmiş. 

AYDIN'DA TABİAT PARKI YAPILACAK İLK YER

Yürüyüşe katılan EKODOSD Derneği Başkanı Bahattin Sürücü  “Aydın’da tabiat parkı yapılabilecek bir yer gösterin denilse, ilk sırada Koçak Kanyonu gelir” dedi. “Yaptığımız tespitlerle, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne Koçak Kanyonu’nun tabiat parkı olması için önceki yıllarda müracaatta bulunduk.” diyen  Sürücü, “Koçak Kanyonu’nun, ekoturizm değerleri açısından çok zengin kaynakları barındırması ve bölge köylerinin ekonomisine önemli katkı sağlayabilecek potansiyele sahip olması nedeniyle, Aydın Büyükşehir Belediyesine, bir trekking parkurunun düzenlenmesi için de başvurduk. Koçak Kanyonu’nu korumak, buradaki çocukların geleceğini de korumaktır” dedi. 

‘KANYON KORUNDUĞU SÜRECE HER YIL GELECEĞİZ’

10 yıldır geleneksel olarak her sonbahar Koçak Kanyonu’na yürüdüklerini, yürüyüşün bitiminde, Aydın’ın kestane köylerinin başında gelen Eğrikavak köyüne geldiklerini ifade eden Sürücü, köyde kurulan pazardaki, kestane, dağ inciri, ceviz, kara kovan balı, kestane balı ve diğer bal çeşitlerinin adeta kapışıldığını dile getirdi. Sürücü, “Koçak Kanyonu’nun zenginlikleri korunduğu takdirde, her yıl buraya gelmeye devam edeceğiz. Gerekli düzenlemeler yapıldığı takdirde, koruma kullanma dengesi gözetilerek kontrollü bir şekilde yapılacak ekoturizm faaliyetleri, bölge insanının ekonomik ve sosyal gelişimine büyük katkı sağlayacaktır” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Trafo arızalandı, hastanede elektrikler kesildi

SONRAKİ HABER

Avukat Yılmaz: Gülmen hukuksuz biçimde cezaevinde tutuluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...