07 Ağustos 2012 11:24

Şireci’de işçiler yine ayakta

Geçtiğimiz bir yıl içinde, ücretlerin düşük olmasına tepki olarak iki kere iş bırakma eylemi gerçekleştiren Şireci Tekstil işçileri, önceki gün yine iş bıraktılar. Gece vardiyasına gelen işçiler, ücretlerine yalnızca 10 lira zam yapıldığını görünce iş başı yapmayarak dışarı çıktılar. İ

Şireci’de işçiler yine ayakta
Paylaş
Mehmet Türkmen

İŞYERİ ÖNÜNDE SABAHLADILAR İş bıraktıktan sonra fabrika önünde birleşen iki vardiyadan yaklaşık 600 işçi servisleri boş göndererek, sabaha kadar işyeri önünden ayrılmadılar. Zammın düşük olmasının yanı sıra aylık olarak aldıkları devamlılık priminin de sudan sebeplerle kesilmesine tepki gösterdiler. 75 lira devamlılık primi aldıklarını, rapor ya da bir günlük mazeretli izin durumunda bile bu prim hakkını kaybettiklerini dile getiren Şireci Tekstil işçileri bu primin aylıklarına eklenerek sabitlenmesini talep ediyorlar.    

PATRON İŞÇİLERE KÜFÜR ETTİ İş bırakmadan sonra işçilerle toplantı yapan işletme müdürü ve diğer fabrika yetkilileri işçileri işbaşı yapmaya ikna edemeyince Şireci patronu Ahmet Şireci devreye girdi. Şireci işyerine gelerek önce işçilere niye iş bıraktıklarını sordu. İşçilerin verdiği cevap sonrası, küfürlere ve hakaretlere başlayan Ahmet Şireci’ işçilere  “çalışan çalışsın, çalışmayan s..rsin gitsin” cevabını verdi. Patronun küfürlü tehdidi karşısında daha da çok öfkelenen işçiler, toplu halde patronlarını yuhalayarak slogan atmaya başladı. Sabaha kadar işyerini terk etmeyen işçiler, talepleri kabul edilinceye ve patron kendilerinden özür dileyinceye kadar iş başı yapmayacaklarını ilan ettiler.  

‘ İNSAN YERİNE KOYMUYORLAR’ Fabrika önünde eylemlerini sürdürürken görüştüğümüz işçilerden biri, işyerinde ki koşulları şu sözlerle özetliyor: “Burada insan yerine konulmuyoruz. İçmek için temiz su bile vermiyorlar. Kuyu suyu kullanılıyor. Kaç işçi bu su yüzünden tifoya düştü. Suyumuzu evden getiriyoruz. Tuvalet ve lavaboları bir görün, iğrenirsiniz. Ama kimse gelip denetlemiyor, kimse işçilerin burada ne yaşadığını bilmiyor.” (Antep/EVRENSEL)


İZİN VERİLMEYEN İŞÇİ KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ Hastaları veya cenazeleri olduğunda bile izin alabilmek için yalvarmak zorunda kaldıklarını dile getiriyorlar. Çoğu zaman yalvarmalarının bile sorucu değiştirmediğini, izin alamadıklarını söyleyen işçiler hatta bu yüzden bir işçi arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini anlatıyorlar: “Geçen gün bir işçinin çok şiddetli ağrıları vardı. ‘Dizlerim ağrıyor’ diye yalvardı ama izin vermediler. O işçi arkadaşımız geçen gün kalp krizi geçirerek öldü. Sorumlusu bu işyeridir, bu çalışma koşullarıdır.” Seçimden önce oy istemek için milletvekillerinin işyerine geldiğini sonrasında kimsenin gelip hallerini sormadığını ifade eden işçiler AKP hükümetine de oldukça tepkililer. Asgari ücreti patronlar için düşük belirleyen Hükümetin bu durumdan sorumlu olduğunu düşünüyorlar. AKP hükümetinin patronlar için teşvik üzerine teşvik çıkarırken, diğer taraftan işçilerin kıdem tazminatı hakkını kaldırmak için çalıştığını ifade eden işçiler var. Hatta şu itirafı yapanlar bile: “Bu hükümet de işçi düşmanıymış da bilememişiz!”


ŞİRKET BÜYÜDÜKÇE...

Türkiye’nin en büyük 500 firması arasına Gaziantep’ten giren 19 şirketten biri olan Şireci Tekstil’in hızlı büyümesi karşısında çalışanlarının, koşulları ağırlaşıyor, ücretleri giderek eriyor. Bu duruma isyan eden işçiler, “Ahmet Şireci her yıl yeni fabrikalar kurmaya devam ediyor. Biz çalıştıkça Şireci büyüyor ama Şireci büyüdükçe bizim ekmeğimiz biraz daha küçülüyor, ücretlerimiz eriyor” sözleriyle içinde bulundukları duruma dikkat çekiyorlar. 13 yıldır Şireci’de çalıştığını söyleyen bir işçi, hala asgari ücret ve aylık 115 lira ikramiye aldığını söyleyerek “Bu parayla nasıl geçinelim. Bu insanlık mı, bu adalet mi?​” diye soruyor.

ÖNCEKİ HABER

Sürpriz trafik cezasına hazır olun

SONRAKİ HABER

Kuraklık fındık üreticisini üzdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...