28 Kasım 2017 12:15

Balıkesir’de yıllardır yaşanan evler satışa çıkarıldı

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı 16 mahallede köy halkının yıllardır yaşadığı ev ve araziler, tapusuz olduğu gerekçesiyle satışa çıkarıldı.

Paylaş

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı 16 mahallede köy halkının yıllardır yaşadığı ev ve araziler, tapusuz olduğu gerekçesiyle satışa çıkarıldı. CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Ayvalık’a bağlı köylerde yaşayan halka ait arazilerin tapusuz olması gerekçesiyle hazine tarafından satışa çıkarılmasının skandal olduğunu belirterek Bakanlığa acil çağrıda bulundu.

‘EVLERİ İHALEYLE SATMAYA ÇALIŞMAK NASIL BİR MANTIKTIR!’

CHP Ayvalık İlçe Başkanı Ahmet Toker’le birlikte Çamoba Köyü’nü ziyaret eden CHP’li Mehmet Tüm, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Ayvalık’a bağlı Çamoba, Akçapınar, Bağyüzü ve Karaayıt Mahalleleri başta olmak üzere tam 16 köyde halkın yaşadığı arazilerin bir kısmı hazine tarafından evleriyle birlikte satışa çıkarılıyor. Bu araziler belki yüzyıldan fazla bir süre orada yaşayan köylüler tarafından değerlendirilmiş, üzerlerine evler bahçeler yapılmış ve yaşam alanlarına dönüştürülmüş durumda. O arazilerin evlerle birlikte ihaleye çıkarılması demek orada yaşayan köylüyü evinden yurdundan etmek demektir. İhalede arazilerin metrekaresi 45 bin liraya kadar çıkabiliyor. Köylülerin ihaleye girme şansı da yok; bir insana atasından dedesinden kalan evini ihaleyle satmaya çalışmak nasıl bir mantıktır, doğrusu anlamak çok zor. Yetkililer önümüzdeki pazartesi günü köye ait arazilerin ihale sürecinin başlayacağını belirtiyorlar. Köylü yurttaşlarımız ciddi şekilde mağdur olmuş durumda, ‘evimi, arazimi geri istiyorum’ diye isyan ediyorlar. Bu insanların mağduriyetleri bir an önce çözülmeli ve ihaleler iptal edilerek o araziler gerçek sahiplerine verilmelidir.”

MECLİS’E TAŞINDI

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Tüm, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

* Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı mahallelerin (köy) hangilerinde yukarıda bahsi geçen durum yaşanmaktadır? Bu köylerdeki araziler hangi tarihlerde ihale yoluyla satışa çıkarılacaktır? 

* Yüzyıllardan beri bahsi geçen köylerde yaşayan halkın arazi ve evlerinin ihaleyle satışa çıkarılarak mağdur edilmesinin gerekçesi nedir? 

* İhale sonrası satışın gerçekleşmesi durumunda köylülerin yıllarca yaşadığı evlerinden tahliye edilmesi sosyolojik açıdan ne tür sonuçlara neden olacaktır? 

* İnternete koyulan ilanlarda arazilerle birlikte evlerin de fotoğraflarının bulunmasının gerekçesi nedir? Arazinin satışı durumunda evlerin durumu ne olacaktır?

* Arazileri ve evleri ihale yoluyla satışa çıkarılan köylülerin yaşadığı mağduriyetler çözülecek midir? Mağduriyetlerin giderilmesi adına neler yapılacaktır? 

* Türkiye’de benzer durumun yaşandığı kaç mahalle bulunmaktadır? Bu mahallelerde (köy) yaşanan mağduriyetler nasıl çözülmüştür? (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Na-De Elektronik’te sendikalaşan 100’den fazla işçi atıldı

SONRAKİ HABER

Halk pazardaki yüksek fiyatlara isyan ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...