28 Kasım 2017 11:58

İsveç’te ‘İktidar koridorları’nda cinsel taciz kampanyası

İsveç’te değişik partilerden 1300 kadın politikacı erkek politikacıların tacizine karşı #Metoo etiketiyle kampanya başlattı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

“Siyasete dünyayı değiştirmek ve daha iyi bir toplum düzeni kurmak için başladık. Çok erkenden, önce politikanın dünyasını değiştirmek gerektiğini anladık. Cinsel taciz ve saldırı toplumun bir parçası ve siyaset yapan erkekler istisna değil” diyen değişik siyasi parti üyesi 1300 kadın politikacı, erkek politikacıların cinsel tacizlerine karşı #Metoo ‘İktidarın koridorlarında’ etiketiyle kampanya başlattı.

Cinsel tacize uğrayan 250 kadın siyasetçinin anlatımlarının bulunduğu kampanyaya katılan kadın siyasetçilerin sayıları 2 gün içinde 5 bine ulaştı. Kampanyı başlatan kadınlar arasında değişik partilerin sekreterleri, yönetim kurulu üyeleri, belediye ve il genel meclisleri üyeleri, milletvekilleri ve eski bakanlar da bulunuyor. 

Kadınlar, “Değişik partilerden olsak da farklı düşüncelere sahip olsak da hepimiz bir konuda görüş birliğindeyiz: Bir değişiklik olmalı” diyerek cinsel tacize karşı önlem alınmasını istiyor.

Cinsel tacizle suçlanan siyasetçiler arasında eski parti liderleri, milletvekilleri, belediye ve il genel meclisi yetkilileri ve partilerin değişik kademelerinde görev yapan siyasetçiler de bulunuyor. 

Cinsel tacizle suçlanan Moderat Partili Stockholm İl Genel Meclisi üyesi görevini bıraktığına açıkladı. Partinin Stockholm İl Sekreteri Gustaf Drougge, söz konusu kişi hakkında disiplin soruşturması başlattıklarını açıkladı. Cinsel taciz ve saldırıya uğrayan kadınlara polise bildirimde bulunmalarını önerdi.

SOL PARTİ’NİN ESKİ LİDERİ CİNSEL TACİZLE SUÇLANIYOR

Sol Parti Milletvekili ve eski lideri Lars Ohly de cinsel tacizle suçlanan politikacılar arasında. Sol Parti Dalarna Bölgesi İkinci Başkanı Frida Holmgren, Ohly’i geçtiğimiz ay partinin düzenlediği gecede fiziki ve sözlü olarak taciz etmekle suçladı. Holmgren, olaydan hemen sonra polise başvurarak suç duyurusunda bulundu ancak delil yetersizliğinden ötürü Ohly hakkında soruşturma başlatılmadı. 

Olayın medyada yer alması üzerine açıklama yapan Ohly, hatasını kabul ettiğini ve olaydan hemen sonra Holmgren’den özür dilediğini açıkladıysa da Sol Parti, Ohly’nin parti tarafından düzenlenecek gecelere katılmasını yasakladı. 

Ohly, aynı zamanda özürlülerin haklarını savunan bir örgütün başkanı. 41 özürlü federasyonunun çatı örgütünün başkanlığını yapan Ohly’yle ilgili taciz iddiaları örgüt içinde kriz ve tartışmalara yol açtı. Örgütün yönetim kurulu üyeleri, Ohly’ye güvenlerinin sarsıldığını belirterek istifa etmesini istiyor. 

BELEDİYE KÜLTÜR MÜDÜRÜ İSTİFA ETTİ

Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin önemli isimlerinden Belediye Kültür Müdürü Roger Mogert, kadınların cinsel taciz suçlamalarından sonra istifa etmek zorunda kaldı. Yetkilerini kadınları taciz etmek için kullanmakla suçlanan Mogert, yazılı bir açıklama yaparak taciz ettiği kadınlardan ve partisinden özür diledi. 

Kendi isteğiyle görevinden ayrılmasına rağmen belediye Mogert’e 4,8 milyon kron tazminat ödeyecek.

YEŞİLLER MİLLETVEKİLİ GÖREVİNE ARA VERDİ

Cinsel tacizle suçlanan Çevre Partisi Yeşiller’in bir milletvekili suçlamalardan sonra görevine ara vermek zorunda kaldı. 

Dagens Nyheter gazetesine açıklamalarda bulunan 20 civarındaki partili, söz konusu milletvekilinin kadınlara yönelik kabul edilemeyecek komplimanlar ve tacizlerde bulunduğunu somut örnekler vererek anlattı.

Parti üyesi bir  kadın, söz konusu milletvekilinin sadece kadınlara değil 5 aylık kız çocuğuna dilini ağzına koyarak cinsel tacizde bulunduğunu ve olanları polise bildirdiği halde kanıt yetersizliğinden işlem yapılmadığını söyledi.

Gazeteye açıklamalarda bulunanlar, 10 yıldan beri söz konusu kişi hakkında cinsel taciz suçlamaları olduğu halde parti yönetiminin olanları görmezden geldiğini belirtiyor ve parti yönetimini önlem almamakla suçluyorlar.

Tüm bu suçlamalar karşısında Çevre Partisi Yeşiller Eşbaşkanları Gustaf Fridolin ve İsabella Lövin suskun kalırken partinin sekreteri Amanda Lind, suçlamaları ciddi gördüklerini ve söz konusu milletvekili hakkında soruşturma başlattıklarını söyledi. 
 

ÖNCEKİ HABER

Adana’da sosyal medya paylaşımına tutuklama

SONRAKİ HABER

Burun estetiğinde en çok merak edilen sorular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa