27 Kasım 2017 12:52

Denizli Cezaevinde ‘Çoraplarını çıkarmadın’ cezası!

Denizli T Tipi Kapalı Cezaevinde ayakta sayımı kabul etmedikleri için biri trans birey 20 tutuklu, 168 gündür tek kişilik hücrede tutuluyor.

Paylaş

Denizli T Tipi Kapalı Cezaevinde 168 gündür tek kişilik hücrede tutulan ve 23 gündür açlık grevinde olan 20 tutuklu, avukatlarla yaptıkları görüşmede yaşadıklarını anlattı. Tutuklulardan Orhan Onay, çoraplarının zorla çıkarılmak istenmesini kabul etmediği için disiplin cezasına maruz kaldığını aktardı.

Denizli T Tipi Kapalı Cezaevinde ayakta sayımı kabul etmedikleri için biri trans birey 20 tutuklu, 168 gündür tek kişilik hücrede tutuluyor. Hücrede tutulmalarına karşı 10 tutukludan birinci grubun başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 23’ncü, ikinci grubun ise 16. gününde devam
ediyor.

Tutuklu Seyfettin Günbey, cezaevine giden avukatlara yaşananları aktardı. Günbey, 24 saatte sadece 1 saat bahçeye tek başına çıkarıldıklarını belirtti. Günbey, hücrenin küçük olmasından dolayı tutukluların gözleriyle ilgili problem yaşamaya başladığını belirterek, ağustos ayından bu yana hiçbir tutuklunun yan yana gelemediğini söyledi. Günbey, tutukluların sadece ilaç yazdırmak için revire götürüldüklerini, revire gidiş gelişlerinde de sorunlar yaşadıklarını dile getirdi. Açlık grevindeki tutukluların yanlarında refakatçi olmadığını belirten avukatlar, tutuklu Orhan Onay’ın, kemik erimesi ve tiroit hastalığı olmasına rağmen açlık grevinde olduğunu söyledi. Onay’ın mide bulantısı ve baş dönmesi yaşamaya başladığını kaydeden avukatlar, tutukluların açlık grevindeyken, “Suç eşyaları arıyoruz” denilerek, çoraplarının ayağından zorla çıkarılmak istendiğini, sözlü hakaretlere maruz bırakıldıklarını aktardı. Tutuklulara çoraplarını çıkarmayı kabul etmediği için disiplin cezası da verildiğini söyleyen avukatlar, kol saatini çıkarmadığı için de ayrıca disiplin cezası verildiğini belirtti. (Denizli/MA)


‘BURASI TARSUS BAŞKA YERE BENZEMEZ’

Tarsus T Tipi Cezaevinden tahliye olan Ahmet Sert, tutulduğu 3 ayrı cezaevinde farklı uygulamalara maruz kaldığını belirterek, Tarsus T Tipi Cezaevinde gardiyanların “Burası Tarsus ve devletin yeridir. Başka yere benzemez” tehdidine maruz kaldıklarını
söyledi.

“Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 15 ay tutuklu yargılanan Ahmet Sert adlı yurttaş, 16 Kasım’da Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tahliye edildi. 3. duruşmasında serbest kalan Sert, İskenderun T ve M Tipi Kapalı Cezaevleri ile Tarsus T Tipi Kapalı Cezaevinde karşılaştığı hak ihlallerini anlattı. 7 tutuklu ile birlikte sevk edildikleri Tarsus T Tipi Cezaevinde yaşadıklarını anlatan Sert, cezaevi girişinde çıplak arama dayatması ile karşı karşıya kaldıklarını kaydetti.  Çıplak aramayı kabul etmedikleri için darbedildiklerini söyleyen Sert, şöyle dedi: “Bizi kameranın olmadığı bir odada zorla üstümüzü çıkararak, darb ettiler. Bunun hukuki olmadığını söylediğimizde ‘Bu durum tamamen hukuki’ dediler. Sonra bir odaya koydular. Oturarak sayım verdik. Gardiyanlar, ‘Sabah gelip size şekil vereceğiz. Şekillerinizi değiştireceğiz’ dediler. Sabah sayımında ise 7 kişi olmamıza rağmen 40 gardiyan gelip bizi zorla ayağa kaldırıp, sayım aldı. Bize, ‘Burası Tarsus ve devletin yeridir. Başka yere benzemez. Bütün bunlara uyacaksınız’ şeklinde tehdit ettiler. Daha sonra tekrar giriş bölümüne alındık. Burada gardiyanlar, ‘Bizim dediklerimize uyacaksınız. Eğer uymazsanız, hepinizi tek kişilik hücrelere atarız’ dediler. Ve sonrasında bizleri farklı koğuşlara koydular.” (Mersin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Muğla’da şüpheli asker ölümü

SONRAKİ HABER

Dolar yükseldi, TIR’lar garajda kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...