27 Kasım 2017 12:20

Okullarda danışmanlık kime emanet edilecek?

Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler Adana'da protesto edildi. Yönetmeliğin gizlilik ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.

Paylaş

Adana’da Eğitim Sen, Eğitim İş sendikaları ve Türk PDR Derneği, Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikleri protesto etti.

İnönü Parkı’nda bir araya gelen sendika ve dernek üyeleri ile Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölümü öğrencileri, yönetmeliğe göre çocuklara psikolojik danışmanlık konusunda o konuda eğitim almamış kişilerin rehber öğretmen olarak atanabileceğine dikkat çekti. Yönetmelikte rehberlik işini yapacak pozisyonun tanımlanmasını istedi.

Basın açıklamasını okuyan Türk PDR Derneği Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Meral Atıcı, yönetmeliğe göre  ‘rehberlik öğretmeni’ pozisyonunda herhangi bir lisans mezununun istihdam edileceğini belirterek “Önceki yönetmelikte de psikolojik danışman, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetini veren üniversitelerin psikolojik danışma ve rehberlik ile eğitimde psikolojik hizmetler alanında lisans eğitimi almış personeli ifade eder şeklinde tanımlanmaktadır” diyerek yönetmeliğin yeniden düzenlenmesini istedi.

YÖNETMELİK ÖĞRENCİLERİ ETKİLEYECEK

İdareci, öğretmen ve velilere seslenen Atıcı, “Okullarda PDR servisinin her zaman sağladığı yardımı çocuğun elinden aldığınızda inanın önemli sacayaklarından birini de almış olacaksınız. Cinsel, duygusal ve fiziksel şiddete uğrayan öğrencilerinizin bunu anlatacağı, çözüm arayacağı kişiyi ihtiyacı olduğunda bulamaması sınıfta dersi dinleyemeyen, içe kapanan ya da saldırganlık gösteren öğrenciler anlamına geleceğinden sizin de işinizi zorlaştıracak. Bilimsel ve insanca bir eğitim alma ortamına ciddi zararlar verecektir. Eğitim bir iş birliği işidir. Ve bu iş birliğinde öğrencilerin kişisel, eğitsel ve mesleki gelişimlerini hedefleyen psikolojik danışmanların rolü yadsınamazdır” dedi.

‘YÖNETMELİK GİZLİLİK İLKESİNE AYKIRI’

Yönetmeliğin rehberlik öğretmeninin görevlerinde yer alan ‘İçeriğini gizli tutarak görüşülecek öğrencinin adını ve görüşme saatini kurum idaresine bildirir’ ifadesi gizlilik ilkesine aykırı olduğunu belirten Atıcı, ‘Evde ve hastanede eğitim kararı verilmiş öğrenciye rehberlik hizmeti sunma’ ifadesinin ne zaman ve hangi çerçevede yapılacağının belirsiz olduğunu belirterek psikolojik danışmanın okuldaki görevlerinin aksamasına da neden olabileceğine dikkat çekti.

‘ÖĞRENCİLERİ GERİ ÇEVİRMEK İSTEMİYORUZ’

Yönetmelikte yer alan ‘nöbet tutma”, “sınav görevi”, okul yönetimi tarafından verilen ve PDR alanına uygun olmayan ek görevleri yapma gibi maddeleri de kabul etmediklerini söyleyen Atıcı, “Nöbet tutma, derse girme ve kayıt görevi gibi işimiz olmayan görevleri üstlenerek bizlere psikolojik yardım için gelen öğrencileri ‘nöbetteyim’, ‘dersteyim’, ‘kayıt yapıyorum’ diyerek geri çevirmek istemiyoruz. Bilimsel, uzmanlık ve profesyonellik gerektiren titiz bir eğitimden sonra işimizi aynı titizlikle yapmaya devam etmek istiyoruz” dedi. Sorunun çözümü için öncelikle tanımlardaki rehberlik öğretmeninin kaldırılarak yerine psikolojik danışman ifadesinin kullanılmasını ve söz konusu yönetmeliğin yeniden düzenlemesini istediklerini aktaran Atıcı,  “Mesleğimizi özel bir eğitimden geçmemiş, ehliyetsiz ve yetkisiz kişilere bırakmak istemiyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

YSK düzenlemesi bu hafta Meclise gelecek 

SONRAKİ HABER

Dersim’de dağ keçilerinin ölüm sebepleri tespit edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...