27 Kasım 2017 11:44

İstanbul'un 9 ilçesinde asansörlerin yüzde 80'i 'tehlikeli'

İstanbul'da denetlenen asansörlerin yüzde 80’inin kullanılamaz ve tehlikeli olduğunu gösteren ‘kırmızı etiket’ taşıdığı ortaya çıktı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Şube Sekreteri Tataroğlu, İstanbul’un 9 ilçesinde yılda 30 bin asansörün kontrol edildiğini ve bunların büyük çoğunluğunun kullanılamaz halde ve riskli olduğunu söyledi.

9 AYLIK MUHAMMED BEBEK ASANSÖR BOŞLUĞUNA DÜŞMÜŞTÜ

İstanbul Esenyurt’ta 9 aylık Muhammed bebek lüks bir sitenin asansör boşluğuna düşerek yaşamını yitirdi. Yaşanan bu facia asansörlerin güvenlik sorununu bir kere daha gündeme getirdi. Muhammed bebeğin hayatını kaybettiği asansörün en son 2016 yılında kontrol edildiğine ve asansörde kırmızı etiket bulunduğuna dikkat çeken TMMOB İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim Tataroğlu, “Muayene kuruluşları ve odamız tarafından yapılan kontroller sonucu kullanılmaması gereken asansörlere ‘kırmızı etiket’ verilir.  Bu etiket verildikten bir ay sonra asansördeki eksiklikler giderilmelidir. Eğer eksiklik giderilmediyse belediye bu asansörün kullanımı engellemek için mühürlemekle yükümlüdür” dedi.

‘HER AY BAKIMI YAPILMALI’

İstanbul’un 9 ilçesinde yılda 30 bin asansörü kontrol ettiklerini belirten İbrahim Tataroğlu, bu asansörlerin yüzde 80’inin ilk kontrolde kırmızı etiket aldığına dikkat çekti. TMMOB’un kâr amacı gütmeden kontrollerini yaptığını ifade eden Tataroğlu, “Asansörler tasarımdan imalata, imalattan montaja kadar bakımda her adımda incelenmeli. Kullanılmaya başlandıktan sonra da her ay belirli dönemlerde periyodik bakımlarının yapılması gerekli. Yani baştan sona bir denetim ve uzmanlık gerektiren bir süreç” diye konuştu. (İstanbul/DHA)

Evrensel'i Takip Et