27 Kasım 2017 08:10

Can Dündar, Lev Kopelev Ödülü'ne layık görüldü

Gazeteci Can Dündar, Köln’de Lev Kopelev Forumu tarafından Lev Kopelev Ödülü’ne layık görüldü.

Paylaş

Gazeteci Can Dündar, Köln’de Lev Kopelev Forumu tarafından Rus Sosyolog Lev Gudkov ile birlikte Lev Kopelev Ödülü’ne layık görüldü.

Lev Kopelev Forumu, Can Dündar ve Lev Gudkov’un bu ödüle layık görülmesine gerekçe olarak, “Eleştirel gazetecilik ve bağımsız bilime yapılan endişe verici baskılara, korkusuzca göğüs germiş olmalarını” gösterdi. 

DW Türkçe’de yer alan habere göre; Köln’deki ödül töreninde bir konuşma yapan Almanya Eski Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, “Lev Gudkov ve Can Dündar, baskının önünde eğilmediler, ne düşünce ne de konuşma yasaklarına boyun eğdiler” ifadelerini kullandı.

Gauck, ayrıca Rusya ve Türkiye’de benzer bir sürecin gözlemlendiğini söyledi, iki ülkede de otokratların adaletin kontrolünü tekellerine aldıklarını, medyanın önemli bir kısmını kontrol ettiklerini ve milliyetçilik ve devlet dini temelli bir ideoloji oluşturduklarını vurguladı.

ÖDÜL 2001’DEN BERİ VERİLİYOR

Ödülünü Köln’de bizzat alan Rus Sosyolog Lev Gudkov, Moskova’daki bağımsız araştırma şirketi Levada Merkezinin Yöneticisi. Gudkov, devlet tarafından “yabancı casus” olarak yaftalanan araştırma şirketi için artan baskılara rağmen mücadelesini sürdürmüştü.

Şirket, güncel gelişmelere ilişkin farklı yorumların yanı sıra, Sovyetler zamanına ilişkin araştırmalar da yapmıştı.

Adını Rus Yazar Lev Kopelev’den alan söz konusu ödül, aynı isimli Forum tarafından 2001 yılından bu yana her yıl muhalif kişiliğiyle tanınan yazarın çizgisindeki kişilere, projelere ya da örgütlere veriliyor. Forumun amacı ise Batı ve Doğu Avrupa arasındaki etkileşimi teşvik etmek. Geçen yıl ödüle Rus Yazar Vladimir Voinoviç layık görülmüştü. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yeni Zelanda'daki sarı gözlü penguenler ortadan kayboluyor

SONRAKİ HABER

Mahkeme: Sempati duymak 'örgüt üyeliği' suçu oluşturmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...