27 Kasım 2017 00:36

‘Kendime Engel Olamıyorum’ sergisi İstanbul’da!

Cam kemik hastası olan fotoğraf sanatçısı Elif Gamze Bozo, 7751 km ötedeki Senegal’de çektiği fotoğraflarını Ankara’dan sonra İstanbul’da sergiliyor.

Paylaş

Berivan BALKAY
İstanbul

Cam kemik hastası olan fotoğraf sanatçısı Elif Gamze Bozo, 7751 km ötedeki Senegal’de çektiği fotoğraflarını Ankara’dan sonra İstanbul’da sergiliyor. “Kendime Engel Olamıyorum” adlı sergide Senegal’li çocukların, kadınların, işçiler ve Senegal sokaklarına dair kareler bizleri bekliyor. 

BELGESELDEN SENEGAL’E UZANAN BİR HİKAYE

1984 doğumlu Bozo’nun cam kemik hastası olması, hayallerini gerçekleştirmesine engel olmamış. Daha önce de 30 sergisi bulunan Bozo, yeni sergisinde Senegal toplumunun ‘ötekilerini’ kadrajına alıyor ve fotoğraf severler ile buluşturuyor. Senegal’e gitme fikrinden sonraki 6 ay boyunca aralıksız ve uzun çalışmalar yapan Bozo,Senegal fikrinin çıkışını ise şöyle anlatıyor; 

“ TRT Belgesel’de tesadüfen denk geldiğim bir programda görme engelli Fransız gazeteci SophieMassieu’nün “Senin Gözlerinden” adlı belgesel çalışmasından çok etkilenmiştim.Bu program hakkında bir fotoğraf sanatçısı meslektaşıma bahsederken, bana “Sen de bunu yapabilirsin.” dedi. Bunu duyunca, önce tedirginlik yaşadım, daha sonra “neden olmasın” demeye başladım. Derken tam o sırada telefonum çaldı. Senegal’de yaşayan ve babamın en iyi arkadaşlarından biri olan Mesut Amca beni arıyordu. Hiç düşünmeden “Mesut Amca! Yanına gelmek istiyorum.” dedim. Ve doktorum Doç. Dr. Özgür Demir hocamı aradım, o da bana ““Hiçbir şeyin sana engel olmasına izin verme.” dedi. Bu söz beni çok etkiledi.” 

ANLAMAK VE ANLATMAK

Bozo, Senegal’i  turistik bir geziden çok gazeteci gözüyle anlatmak istediğini söylüyor ve yalnızca fotoğraf çekmek istemediğini, aynı zamanda farklı insanları anlamayı ve anlatmayı da istediğini dile getiriyor. “Aslında farklı kültürleri birbirine anlatmanın en güzel yollarından ilki edebiyat, ikincisi ise fotoğraf. Goethe’nin ‘Başka bir toplumun kültürünü öğrendiğimizde dünyada savaşlar biter.’ sözü üzerine Goethe’nin düşlerini gerçekleştirmek için yola çıktım” diyor. Bozo, Senegal’de kendisini en çok etkileyen şeylerin çocuk işçiler, kadınlar ve Daaralar (yetimhaneler)  olduğunu ve orada kurduğu dostluklar olduğunu söylüyor. 

Ankara’dan sonra İstanbul’da da sergi düzenleyen Bozo, hepimizi sergisine davet ediyor. 29 Kasım 12 Aralık tarihleri arasında Gümüşsuyu’nda düzenlenecek olan sergiyi haber vermesi bizden, sergi gezmesi sizden!

ÖNCEKİ HABER

Kadro için birlikte mücadele sağlanmalı

SONRAKİ HABER

‘Müfettiş’ 181 yaşında hâlâ genç... Hâlâ sahnede...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...