26 Kasım 2017 22:36

Meclis’in gündeminde bu hafta YSK değişikliği var

Türkiye Büyük Millet Meclis’i bu hafta, Yüksek Seçim Kurulu’nun Teşkilat ve Personel yapısında değişiklik öngören düzenlemeyi görüşecek.

Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclis’i bu hafta, Yüksek Seçim Kurulu’nun Teşkilat ve Personel yapısında değişiklik öngören düzenlemeyi görüşecek. Düzenleme önce Anayasa Komisyonu ardından da Genel Kurul’a gelecek.

TBMM’nin bu hafta ki en önemli gündem maddesi Yüksek Seçim Kurulu Teşkilat Kanunu’nda yapılacak değişiklik olacak. Kurulun teşkilat ve personel yapısını değiştiren düzenlemenin alt komisyon raporunun önce  Anayasa Komisyonu ardından da Genel Kurul’da görüşülmesi planlanıyor. Temel Kanun olarak görüşülecek düzenlemenin, 29 Kasım Çarşamba günü Genel Kurul’a indirilmesi bekleniyor.

YSK DEĞİŞİYOR

AKP’nin hazırladığı teklife göre, Kurul, görevlerini yerine getirirken ve yetkilerini kullanırken hiçbir organ, makam, merci veya kişi Kurula emir ve talimat veremeyecek. Kurul, 7 asıl ve 4 yedek üyeden oluşacak. Üyelerin 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay, Genel Kurullarınca kendi üyeleri arasından gizli oyla ve üye tamsayılarının salt çoğunluğuyla seçilecek. Üyelerin görev süresi 6 yıl olacak. Süresi biten üye yeniden seçilebilecek. Başkan ve başkanvekili, Kurul üyeleri arasından gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğuyla seçilecek. Başkan ve başkanvekili seçimi yapıldıktan sonra, Yargıtay ve Danıştay’dan seçilmiş üyeler arasından ad çekme ile ikişer yedek üye belirlenecek. Başkan ve başkanvekili ad çekmeye girmeyecek. Kurulun görev süresi biten üyeleri yerine, yenilerinin belirlenmesi için 3 yılda bir ocak ayının ikinci yarısında seçim yapılacak ve üyelerin görev süresi, seçilme tarihlerine bakılmaksızın ocak ayının son gününden itibaren hesaplanacak. Yeni seçilen üye, yerine seçildiği başkan, başkanvekili veya üyenin görev süresini tamamlayacak. Taşra teşkilatı ise ilçe ve yurt dışı ilçe seçim kurullarına bağlı seçim müdürlüklerinden oluşacak. Kurul, gerekli görülen illerde, il seçim kuruluna bağlı seçim müdürlüğü kurabilecek. Teklife göre, Devlet Memurları Kanunu'na tabi olmak kaydıyla YSK merkez teşkilatında seçim uzmanı ve seçim uzman yardımcısı, seçim müdürü ve seçim müdür yardımcıları istihdam edilecek.

Siyasi Partilerin grup başkanları da Salı günü haftanın iç ve dış siyasetini değerlendirmek üzere grup toplantılarını gerçekleştirecekler.

MİLLETVEKİLLERİ İLE TOPLANTI DEVAM EDİYOR

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekilleri ile yaptığı toplantının ikincisini parti genel merkezinde gerçekleştirecek. 55 milletvekilinin katılacağı toplantıda Erdoğan milletvekillerinin sorularını da yanıtlayacak. (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

Irak’tan Kerkük-Ceyhan boru hattı açıklaması

SONRAKİ HABER

Bali’de Agung Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...