26 Kasım 2017 14:09

Ortadoğu tarihini yağmalamakla yargılanıyor

95 yaşındaki Avustralyalı Joan Howard'ın Ortadoğu’da yaptığı kazılardan çıkardığı eserler tartışma yarattı.

Paylaş

Avustralyalı 95 yaşındaki Joan Howard, Ortadoğu’da yaptığı kazılardan çıkardığı eserler nedeniyle kendisini bir anda uluslararası bir krizin ortasında buldu.

Bir Birleşmiş Milletler diplomatının eşi olan Joan Howard, 1960’larda ve 70’lerde arkeologların kazılarına katılmak için Ortadoğu’daki çeşitli tarihi bölgelere gitmişti.

BBC’nin haberine göre, The West Australian gazetesinde kısa süre önce yayınlanan bir yazıda Howard’ın elindeki geniş koleksiyondan bahsedilmesi üzerine bu kazılardan elde ettiği koleksiyon tartışma yarattı. Gazete Joan Howard’ı ünlü film karakteri arkeolog Indiana Jones’a benzeterek Howard’a ‘Indiana Joan’ lakabı taktı.

Arkeologlar Howard’ın koleksiyonu hakkında soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Sydney Morning Herald gazetesine konuşan Mısır Tarihi Eserler Yüksek Konseyi’nden Şaban Abdül Cevat da konuyla ilgili bir soruşturma açılmasını talep ettiklerini duyurdu ve “Bu eserlerin Mısır’dan yasadışı olarak nasıl çıkarıldığını anlamak istiyoruz” dedi.

The West Australian’a göre Howard’ın koleksiyonunun değeri 1 milyon Avustralya dolarından (3 milyon TL) fazla. Koleksiyondaki eserler arasında bir Mısır mumyası maskı, 40 bin yıllık bir neolitik dönem baltası, Roma silahları ve antik Mısır’dan mücevherler bulunuyor. Gazete, Howard’ın bu eserleri eşinin BM’deki görevi sayesinde Suriye, Mısır, Lübnan, Ürdün, Filistin ve İsrail’e rahatça girip çıkabilmesi sayesinde topladığını öne sürüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dünya sineması, 1-14 Aralık'ta Gezici Festival’de

SONRAKİ HABER

Pakistan’da televizyon ve sosyal medyaya sansür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...