26 Kasım 2017 11:31

Libya’da köle ticareti İsveç’in 10 kentinde protesto edildi

Afrikalı göçmenlerin Libya’da köle pazarlarında satılmaları Avrupa’nın birçok başkentinde protesto edildi. 

Paylaş

İtalya’nın başkenti Roma ve Fransa’nın başkenti Paris’teki gösteriler Libya büyükelçilikleri önünde gerçekleştirildi. Roma’da, “Artık yeter, Libya ve Cezayir’de siyahların köleleştirilmesine hayır!” ve “Köle tacirleri Avrupa Birliği’nde!” yazılı dövizler dikkat çekti. 

Paris’te de “Kölelik insanlık suçudur” ve “Libya’daki kardeşlerimizi bırakın” sloganları atıldı. 

Belçika’nın ve Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’de ise göstericilerle polis arasında çatışma çıktı, 70’ten fazla kişinin gözaltına alındığı açıklandı. 
Almanya’nın başkenti Berlin’deki Libya Büyükelçiliği önünde konuşma yapan Etiyopyalı bir kadın, “Bu durumunu durdurmak için Alman hükümeti ve AB girişiminde bulunmalı” dedi. 

İSVEÇ’TE 10 KENTTE BİRDEN EYLEM

İsveç’te ise 10 kentte birden eylem vardı. Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Jönköping, Linköping, Växjö, Örebro, Västerås ve Helsingborg’da meydanlara çıkan binlerce kişi insanlık dışı uygulamalara son verilmesi için Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve İsveç Hükümeti’ni girişimde bulunmaya çağırdı.

Stockholm’un Sergel Meydanı’nda binlerce kişinin katıldığı gösteride Libyalı bir sığınmacı, “5 kez satıldığını söyleyen insanlarla karşılaştım. Bu Libya’da oluyor ve bu nedenle biz ülkemizi terk etmek zorunda kalıyoruz” dedi.

YAŞAMLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI

Köle pazarlarında satılmaktan kurtulmak için Avrupa’ya kaçan sığınmacıların tutuklandıklarına dikkat çeken sığınmacı, Birleşmiş Milletler’in kaçan sığınmacıların yaşamlarını  güvence altına alması gerektiğini söyledi. 

Malmö ilinde bini aşkın kişinin katıldığı gösteride konuşan Phelicia Wiss, “Biz köle ticaretine karşı birleşmeli ve pazarlarda alınıp satılan insanlara destek olmalıyız. İnsanların acılar çekmesinden artık yorulduk. Buna son verilmeli” dedi. 

GÖSTERİYE NAZİLER SALDIRDI

Uppsala ilinde düzenlenen yüzlerce kişinin katıldığı gösteriye ise ırkçı ve Nazi Kuzey Direniş Hareketi üyesi 20 civarında Nazi saldırdı. Siyah elbiseler giyen maskeli Naziler polis tarafından gösterinin yapıldığı meydandan uzaklaştırıldı ancak haklarında işlem yapılmadı. 
İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström de, “Libya’da Afrikalı sığınmacıların köle ticaretini gösteren resimlere karşı hiç kimse kayıtsız kalamaz. İnsanlara bu şekilde yapılan muamalelin bizim dünyamızda yeri yok. Bunun durdurulması gerekiyor” açıklamasını yaptı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Selçuk İnan'dan Samsung'a 'S8 imha edilsin' davası

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'ya: İspat et, istifa ederim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...