26 Kasım 2017 10:53

Amine'yi öldüren ağabeye ‘İyi hal' indirimine itiraz

Batman'da 16 yaşındaki kardeşi Amine Demirtaş'ı işkence ile öldüren Kasım Demirtaş için verilen 'iyi hal' indirimine Bakanlık itiraz etti.

Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Batman İl Müdürlüğü avukatları, erkeklerle telefonla görüştüğünü iddia ve ettiği 16 yaşındaki kardeşi Amine Demirtaş'a 1 hafta boyunca pense, tahta ve plastik sopalarla işkence eden, daha sonra vücuduna su döküp, elektrik vererek öldüren Kasım Demirtaş'ın iyi hal indirimi uygulanarak ömür boyu hapis cezasına çarptırılması kararına itiraz etti. Bakanlık itiraz dilekçesinde, 'Eziyet çekerek kardeşi kasten öldürme' suçundan cezalandırılan sanığa iyi hal indirimi uygulanmasının yasalara aykırı olduğunu belirtti. Batman Barosu Kadın Hakları Komisyonu da daha önce karara karşı istinaf başvurusu yapmıştı. 
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Batman İl Müdürlüğü, kardeşi Amine Demirtaş'a 1 hafta boyunca pense, tahta ve plastik sopalarla işkence eden, daha sonra vücuduna su döküp, elektrik vererek öldüren Kasım Demirtaş'ın “Eziyet çekerek kardeşi kasten öldürme” suçundan iyi hal indirimi uygulanarak cezalandırılmasına itiraz etti. Bakanlık avukatları, Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi'ne istinaf başvurusu yaparak, Türk Ceza Kanunu'nun 62'inci maddesine göre sanık Kasım Demirtaş'ın cezasında yapılan 'İyi hal' indiriminin yasave usule aykırı olduğunu, bu nedenle kararın bozulması gerektiğini bildirdi. Bakanlık avukatları İstinaf Mahkemesi'ne gönderilen dilekçede, öldürülen Amine Demirtaş'ın annesi Adalet ve babası Mehmet Masum Demirtaş hakkında verilen beraat kararlarının da bozulmasını istedi. 

 

YARGILAMA SÜRECİNDEKİ DAVRANIŞLARI

 

Mahkeme, sanığın ifadesinde, Facebook'tan gelen mesajlardan etkilendiğini söyleyerek cinayeti haksız tahrik altında işlediğini söylediğini bildirirken 'Haksız tahrik' oluşturan herhangi bir söz veya davranış bulunmadığını kaydetti. İlk haksız hareketin sanık tarafından işlendiğinin tespitli olduğu belirtilen kararda, sanık savunmasının cezadan kurtulmaya yönelik olduğu ifade edildi. Sanık hakkında haksız tahrik hükümlerinin uygulanmadığını kaydeden mahkeme, gerekçeli kararında iyi hal indirimi ile ilgili olarak, "Sanığın fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları ile suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dikkate alınarak Türk Ceza Kanunu'nun 62/1 maddesi uyarınca sanığın cezasından indirim yapılmasına karar verilmiştir" ifadesine yer verildi.
 
Öldürülen Amine'nin annesi Adalet ve babası Mehmet Masum Demirtaş'ın beraat ettirilmesinin de gerekçesini açıklayan Mahkeme, aile arasında böyle bir kararın alınmadığını kaydetti. Sanık anne ve babanın ölüm olayından sonraki davranışlarının ölüm sonucundan haberdar olmadıklarını gösterdiği belirtildi. (Batman/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Yüksel Caddesi'nde 6 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...