05 Ağustos 2012 11:44

‘Müstehcenlik’ davası Guardian’da

William S. Burroughs’nun ‘Yumuşak Makine’ romanının Türkiye’deki yayıncısı ve çevirmeni hakkında açılan ‘müstehcenlik’ davası, İngiltere ’nin önde gelen gazeteleri arasındaki Guardian’dan da kaçmadı.Gazetede yayımlanan haberde, Burroughs’nun cut-up tekniğiyle yazdığı ve kahramanları &l

‘Müstehcenlik’ davası Guardian’da
Paylaş

Gazetede yayımlanan haberde, Burroughs’nun cut-up tekniğiyle yazdığı ve kahramanları ‘asılan askerler, Kuzey Afrikalı sokak çocukları, uyuşturucu bağımlısı narkotik ajanlar, İspanyol erkek fahişeler, suçlu doktorlar, ahlaksız yargıçlar’ olan romanının çevirisini yayımlayan Sel Yayıncılık hakkında ‘müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etmek’ suçlamasıyla dava açıldığına dikkat çekti. Dava sürecinin ayrıntısıyla anlatıldığı haberde, mahkemenin kararını, 3’üncü Yargı Paketi’nin yürürlüğe girmesi nedeniyle 2015 yılına ertelediği bilgisi verilirken, Sel Yayıncılık hakkında üç yıl içinde ‘müstehcenlik’ suçlamasıyla bir dava daha açılırsa ertelenen davanın yenisine ekleneceği kaydedildi.
Haberde, Chuck Palahniuk’un ‘Snuff/Ölüm Pornosu’ romanının da benzer süreçleri yaşadığı bilgisine yer verildi. Uluslararası PEN Örgütü ve Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin erteleme kararını sert bir dille eleştirdiği metinlerin de yer aldığı haberde PEN’in Hapisteki Yazarlar Komitesi Başkanı Sara Whyatt’ın blogunda kararı ‘korkutucu’ olarak nitelendiğinin de altı çizildi.
Sel Yayıncılık Editörü Bilge Sancı’nın “Karar yayın politikalarımız bağlamında hiçbir şey ifade etmiyor. İstediğimiz kitapları yayımlamayı sürdüreceğiz” açıklamasına da yer verilen haberde, yapılan düzenlemenin Demokles’in kılıcı gibi yayıncıların üzerinde sallandığı belirtildi.
(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Shakespeare ‘dijital’ oluyor

SONRAKİ HABER

Björk’ten müzik belgeseli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa