05 Ağustos 2012 11:16

Bakanlık, ‘Laubali ÇED’i onayladı!

Isparta'nın Sütçüler ilçesine bağlı Kasımlar beldesinde Köprüçay ırmağı üzerinde uygulamaya konulacak olan Kasımlar Barajı ve HES Projesi’nin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Başvuru Dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. 26 Temmuz tarihinde onaylanan proje, bakanlık tarafında

Bakanlık, ‘Laubali ÇED’i onayladı!
Paylaş

 

DARIBÜKÜ KÖYÜ NEREYE TAŞINACAK
Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Değirmenözü köyünü de kapsayacak. Kasımlar’da oluşturulacak baraj gölünün sularının 80 haneli Darıbükü köyünü yutması beklenirken köyün başka bir yere nakledilmesi için Isparta İl Özel İdaresi yetkililerinin inceleme yaptıkları öğrenildi. Ancak köylülerin bu yöndeki endişeleri henüz giderilmiş değil. Ev ve arazileri istimlak edilecek olan çoğunluğu yaşlılardan oluşan köylüler, kendilerine ödenecek olan istimlak bedelinin yeni bir ev yapmaya yetmeyeceğini savunuyor. Yetkililerin yeni yapılacak konutlar için kendilerini borçlandırmalarından endişe ettiklerini dile getiren köylüler, yaşamlarının geriye kalanını borç ödeyerek geçirmek istemediklerini belirtiyorlar.
 

İNŞAAT YAZ SONUNDA BAŞLAYACAK
Şantiye kurma çalışmaları sürdürülen projenin inşasına yaz sonunda başlanması beklenirken, bölgedeki köyleri il ve ilçe merkezine bağlayan yolun su altında kalacağından dolayı yüklenici firma tarafından öncelikle yeni bir yol yapımına başlanacağı öğrenildi. Baraj için su tutulmaya ise 2014 yılında başlanacağı belirtiliyor.
 

DEĞİRMEN ÖZÜNDE TEPKİ VAR
Proje kapsamında Kasımlar Barajı’ndan tünel ve kanallarla Antalya sınırlarına taşınacak olan suların Manavgat’ın Değirmenözü köyündeki HES’e aktarılması planlanıyor. Ancak Değirmenözü köylülerinin önemli bir kısmı bu girişime karşı tepkili. Bu amaçla Manavgat’ta bir toplantı düzenleyen Değirmenözü köylülerinin, bölgede HES’lerden etkilenecek diğer köylerle birlikte HES’lere karşı ortak mücadele etme girişiminde bulunduğu öğrenildi.
 

VADİYE HES YAPMAK AKIL TUTULMASI
CHP Antalya İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Durna, Değirmenözü köylülerinin HES’e karşı çekincelerini içeren bir dilekçeyi ilgili kurumlara verdiklerini belirterek, projenin bölgenin doğal dokusunu ve insan yaşamını olumsuz etkileyeceğini savundu. Barajın uygulamaya konulacağı alanın aşağısında yer alan Köprülü Kanyon üzerinde başka HES projelerinin bulunduğunun da altını çizen Durna, “Manavgat’taki turizmciler ve meslek odalarının yanında halkın büyük çoğunluğu da bu projelere karşı olduklarını ifade ettiler, açıklamalar yaptılar. Ancak buna rağmen dünyanın bildiği bir vadide bu projeleri uygulamaya koymak akıl tutulmasıdır. Bu bindiğiniz dalı kesmektir. Altın yumurtlayan tavuğu kesmektir” diye konuştu.
 

‘LAUBALİ ÇED’LE HES YAPILIYORSA YAZIK BU ÜLKEYE’
Kasımlar Barajı ve HES Projesi’ne ilişkin ÇED başvuru dosyasını inceledikten sonra görüşlerini aktaran Hacettepe Üniversitersi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demirsoy, başvuru dosyasının bilimsel olarak ele alınacak bir tarafının bulunmadığını ileri sürerek, “bu denli güzel ve kırılgan bir bölgede bu denli laubali bir CED ile HES yapılılıyorsa, yazık bu ülkeye” sözleriyle tepkisini dile getirmişti. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Kızıl akbabanın son dansı!

SONRAKİ HABER

ÇGD’den muhabirlerimize yönelik saldırıya tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...