25 Kasım 2017 12:41

Almanya'da gözler yeniden koalisyon görüşmelerine çevrildi

Almanya'da koalisyon görüşmelerinin çökmesinin ardından gözler Başbakan Angela Merkel'in atacağı adımlara çevrildi.

Paylaş

Almanya’da Hür Demokratlar, Yeşiller ve Hristiyan Birlik partileri arasındaki koalisyon görüşmelerinin çökmesinin ardından gözler yeniden büyük koalisyona çevrildi. Merkel, yeni bir seçime karşı olduğunu açıkladı.

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Lideri Angela Merkel’in Hür Demokrat Parti (FDP), Yeşiller ile yürüttüğü koalisyon görüşmelerinin çökmesinin ardından atacağı adım merakla bekleniyor.

DW’nin haberine göre, Başbakan Angela Merkel, Mecklenburg-Vorpommern eyaletindeki parti eyalet kurultayındaki açıklamasında seçimlerin yenilenmesine kesinlikle karşı olduğunu açıkladı. Merkel, “Bu sonuçlarla bir şeyler yapamamak, insanlardan yeniden oy kullanmasını istemek bence çok anlamsız” dedi. Merkel, bu seçeneğin kendisi açısından ‘tamamen yanlış’ olduğunu söyledi. Jamaika koalisyonu olarak adlandırılan koalisyon için yürütülen müzakerelerin çökmüş olmasının ‘üzücü’ olduğunu belirten Merkel, bundan böyle geleceğe bakmak gerektiğini söyledi. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile yeniden büyük koalisyon kurma seçeneğine ilişkin olarak ise Merkel, “Biz iyi bir iş birliği yaptık” dedi. Merkel, iki parti arasında nelerin iyileştirilebileceği konusunda görüşmeler yürütülmesi gerektiğini söyledi. Merkel, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Partiyi görüşmeye çağırmış olmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. SPD 24 Eylül’deki seçimlerin ardından muhalefette kalmak istediğini açıklamıştı.

SCHULZ PARTİNİN GENÇ KANADINA SESLENDİ

Öte yandan büyük koalisyon için tekrar adı geçen SPD’de bazı gelişmeler yaşanıyor. SPD Lideri Martin Schulz, büyük koalisyona kati surette karşı çıkan partinin genç kanadı “Genç Sosyalistler”e (Jusos) seslendi. Saarbrücken’de düzenlenen Jusos’un kongresinde konuşan Schulz, “Cumhurbaşkanı beni bir görüşmeye davet ettiği takdirde, bu talebi reddedemeyeceğimi ve reddetmek istemediğimi anladığınızı biliyorum” dedi. Öte yandan partinin genç sosyalist kanadı Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti arasında olası bir büyük koalisyona kesin olarak karşı çıkıyor.

“Jamaika” olarak adlandırılan Hristiyan Birlik partileri (CDU-CSU), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasındaki koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine gözler yeniden büyük koalisyon seçeneğine çevrilmişti. (DIŞ HABERLER) 

Yücel Özdemir yazdı: ‘Merkel Devri’nin sonu ya da ‘siyasi kriz’ mi?

ÖNCEKİ HABER

Edirne'de kömür madeninde göçük: 1 madenci yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Almanya’da Klüh temizlik işçilerine destek artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...