25 Kasım 2017 08:49

'İktidarın politikaları cinsel suçlarda artışa neden oldu'

CHP'li Barış Yarkadaş, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü' dolayısıyla açıklama yaptı.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "AKP iktidarının kadına yönelik politikaları  ve toplumu zorla muhafazakarlaştırma girişimi, cinsel suçlarda on kat artışa sebep oldu" dedi.

'Kadına Uygulanan Şiddete Karşı Mücadele Günü' dolayısıyla açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Adalet Bakanlığı'nın cinsel suçlara ilişkin sorusuna verdiği resmi cevabı da kamuoyuyla paylaştı.

CİNSEL SUÇLARDA KORKUTUCU ARTIŞ

Cezaevlerinde 2011 yılında cinsel suçlardan dolayı hüküm giymiş 1447 kişinin olduğunu belirten Yarkadaş, "Bu sayı 2017'de 14359'a ulaşmış. Cinsel suçlardan hüküm giyenlerin sayısında, tam on kat artış yaşanmış" dedi.

Cezaevlerinde bugün itibariyle 16824 kişinin cinsel suçlardan dolayı hükümlü olarak tutulduğunu belirten Yarkadaş, "2011'den bugüne suç işlemede yaşanan artış, iktidarın politikalarından bağımsız değil" ifadesini kullandı.

Adalet Bakanlığı'nın sorusu üzerine verdiği rakamların, Türkiye'nin kanayan bir yarasını ortaya koyduğunu belirten Yarkadaş, "AKP iktidarı, kadını ikinci sınıf görüyor ve bunu hayatın her alanına yansıtıyor. Kadını sürekli aşağılayan, cinsel kimliğinden ötürü hedef gösteren, giyimine kuşamına karışan ve bunu meşru kılan  iktidar, toplumu adeta suça teşvik ediyor" diye konuştu.

'İKTİDAR ÖDÜLLENDİRİYOR'

Sadece 2017 yılında 300 erkeğin cinsel suçlardan dolayı hüküm giydiğini belirten CHP'li Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

 "2017 kadınlar için adeta kabus oldu. Kadınlar, şort giydikleri için saldırıya uğramakla kalmadılar. Hamile oldukları için sokağa çıkmamaları gerektikleri bile söylendi. Bu tür sapık düşünceleri dile getirenlere ise TRT'de program yaptırıldı ve üstüne bir de para ödendi. İktidar bu tür sapıklıkları ödüllendirdi ve arkasında durdu. Bu tür ödüllendirmeler  ise kadınlara yönelik saldırıları artırdı.  Çünkü; bu sapıklıklara iktidarın destek verdiğinin görülmesi, aynı zihniyetin yaygınlaşmasına sebep oluyor. Saldırgan, kadına karşı şiddeti ve cinsel saldırıyı meşru görmeye başlıyor. Bu da saldırganı cesaretlendiriyor."

AKP'nin toplumu zorla muhafazakarlaştırmaya çalıştığını da belirten Yarkadaş, "Sosyal toplum mühendisliği yapayım derken, kadın ile erkek arasındaki doğal ve olağan ilişki sürecini sakatladılar. Sonuç ise ortada" dedi. 

Yarkadaş şöyle konuştu:

"Kadını sosyal hayattan izole eden AKP, erkeği ise sürekli kışkırttı. Ortaya bastırılmış bir kadınlık ile kışkırtılmış bir erkek cinselliği çıktı. Dr. Erdal Atabek, bunu yıllar önce analiz etmiş, toplumu ve iktidarları uyarmıştı. AKP kadını cinsel obje haline dönüştüren politikalar yüzünden, onları açık saldırının hedefi haline getirdi. İktidarda güya muhafazakar bir parti var ama cinsel suçlarda patlama yaşanıyor. Son beş yılda cinsel suçlarda on kat artış yaşanması, iktidarın sosyal politikalarının çöktüğünün işaretidir."

ÖRNEKLERİ HATIRLATTI

AKP'nin cinsel suçların işlenmesine yol açan bir dil kullandığını anlatan Yarkadaş, "Tecavüze uğrayan kadın doğursun, devlet bakar diyen Recep Akdağ örneği, söylediklerimizin özetidir. Bakan Fatma Şahin 'Medya abartıyor. Kadına yönelik şiddet algıda seçicilik'tir demişti. İşte bu anlayış, suçların artmasına sebep oluyor" ifadesini kullandı.  

'AİLEDEN HABERSİZ AİLE BAKANLIĞI'

AKP'nin muhafazakarlık kisvesi altında "ilkel bir anlayış"ı topluma dayatmaya çalıştığını da belirten Yarkadaş, "Aslında tel tel dökülüyorlar. Kadınlara yönelik şiddetin yüzde 1400 oranında arttığı bir  iktidarla yaşıyoruz. Çocuklar, Türkiye tarihinde görülmedik bir biçimde cinsel saldırılara maruz kalıyor. Ve ne yazık ki; ilgili bakanlık bununla ilgili hiçbir çalışma yapmıyor" dedi.

Üsküdar'da taciz edilen bir çocuğun durumuna ilişkin sordukları soruya gelen yanıtın, bunun en önemli kanıtı olduğunu söyleyen Yarkadaş, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 'Konuyu Adalet Bakanlığı'na sorun' diyor. İyi de siz ne iş yapıyorsunuz? Tacize uğrayan bir çocuğun durumunu neden takip etmiyorsunuz?" tepkisini gösterdi.

AKP'li Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na laf yetiştirmeye çalıştığını belirten Yarkadaş, "Sayın Bakan, siz önce kendi işinizi yapın. Bugüne dek kadınların, erkeklerin ve çocukların tek bir sorununu bile çözemediniz. Tacize uğrayan bir çocuğun durumunu bile takip edemiyorsanız, o koltukta daha fazla oturmayın" dedi.

Ensar Vakfı'nda, Adıyaman'ın Gerger İlçesi'nde ve daha birçok yerde çocuklara yönelik istismara sessiz kalan Kaya'nın Kılıçdaroğlu'na sataşmasını "Cambaza bak cambaza oyunu" olarak niteleyen Yarkadaş, "Kadınlar öldürülüyor, bakan sadece izliyor ama CHP'ye sataşarak bunu unutturabileceğini sanıyor" diye konuştu.

ÇOCUKLARIN DURUMU DA SIKINTILI

Yarkadaş, sadece 2015 yılında çocuklara karşı işlenen cinsel istismar vakasının önceki yıllara göre yüzde 700 artışla 16957 olduğunu da hatırlattı. CHP'li vekil, "Bu yalın gerçek, iktidarın toplumsal yapımızda yarattığı tahribatın sonucudur" dedi.

Türkiye’de her dört saatte bir tecavüz veya tecavüze kalkışma suçunun işlendiğini de belirten Yarkadaş, "Sokaklarda yaşayan yaklaşık 25 bin çocuğun cinsel şiddetle karşı karşıya kaldığı, yılda ortalama 7 bin çocuğun cinsel istismara uğradığı''nı söyledi.

KORKUTUCU TABLO

Aile Bakanlığı'nın, parçası olduğu iktidarın yanlış politikaları yüzünden yaşanan şiddetin sorumluları arasında olduğunu da belirten Yarkadaş, "Tablo ortada" dedi. Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2016 yılında 397 kadın silahlı saldırıya uğradı.  Bu saldırılar sonucu  367 kadın ve aile bireyi öldürüldü. 109 kadın ve aile bireyi de yaralandı. Kadın cinayetlerinin yüzde 85’ini kocalar, sevgililer, eski kocalar, ayrılınmak istenen sevgililer işledi. 2017 yılında kadın cinayetlerinde en yüksek rakama Mayıs'ta ulaştık ne yazık ki... Sadece Mayıs ayında 39 kadın, erkek şiddeti yüzünden öldürüldü."

CHP'li Yarkadaş, sözlerini şöyle tamamladı:  

"Kadınların ve çocukların cinsel taciz, tecavüz ve istismara en çok maruz kaldığı bir dönemde yaşıyoruz. Türkiye’de her iki kadından biri eşinden veya birlikte yaşadığı erkekten şiddet görüyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre ise ortalama 10 kadından dördü erkek şiddetine maruz kalıyor. İktidar ise havanda su döverek zaman geçiriyor." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan and Trump discussed developments in Syria

SONRAKİ HABER

Emek Partisi 8. kongresini yarın gerçekleştirecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...