25 Kasım 2017 06:17

Ekonomik kriz sadece tezeği teğet geçiyor

Ekonomik krizin her alanı etkilediği bir dönemde, soğuk havaların da etkisiyle işleri en iyi giden tezek satıcıları geliyor.

Paylaş

Iğdır merkezinde yıllardır her kış öncesi kurulan Tezek (Kerme) Pazarı'nda, yurttaşlar köylerden getirdikleri tezekleri satarak geçimlerini sağlıyor. Kömür fiyatlarının artmasıyla tezeğe talep artarken, yurttaşlar yakıt pahalılığından dolayı en iyi alternatif yakıtın tezek olduğunu söylüyor. Tezek pazarına sabahın erken saatlerinde onlarca traktör ve kamyon dolusu getirilen tezekler, pazarda hemen alıcı buluyor. Ekonomik krizin her alanda yaşandığı bir dönemde işlerinin çok iyi gittiğini belirten tezek satıcıları, hayat pahalılığının yaşandığı bir dönemde tezeğin insanlar için can simidi olduğunu söylüyor. Hem ısınma hem de tandır ekmeği pişirmede kullanılan tezeğin, sağlık açısında da bir zararı bulunmuyor.

‘TEZEĞİN RÖMORKU 200 TL’

Sabahın erken saatlerinden itibaren kent merkezine yakın köylerden satın aldığı tezekleri traktör ve kamyonlarla pazara getirdiğini belirten Murat Çaça adlı yurttaş, yıllardır bu işi yaptığını belirtti. Çaça, “Merkeze yakın köylere gidip kapı kapı dolaşarak tezek ve kerme satın alıyoruz. Tezeğin bir römorkunu 150 TL’ye alıyorum. Köylüler tezekleri ahırların tabanından kesip çıkarıyorlar biz de satın alıp tezek ve taş pazarı dediğimiz bu alanda satıyoruz. Genellikle maddi durumu iyi olmayanlar, yani kömür alamayanlar tezek alıyor. 150 TL'ye aldığımız bir römork tezeği 200 ila 210 TL arasında satıyoruz. Alıcılarımızın çoğu Iğdır'ın kenar mahallelerinde yaşayan insanlar oluyor. Kış sert geçerse pahalı ve çok satıyoruz ama kış sert geçmezse pek satışımız olmuyor" dedi.

Tezek

‘TEZEK ÇOK RAĞBET GÖRÜYOR’

Tezeklerin kömürden daha ucuz ve daha kaliteli olduğunu dile getiren Çaça şunları söyledi: “Kokusu yoktur, dumanı da zaten kısa sürede geçiyor. Doğadan geldiği için doğaya da bir zararı yoktur. Ayrıca en önemlisi insanın sağılığı üzerinde bir etkisi yoktur. Kömür dumanı gibi kimse tezek dumanından zehirlenmiyor. Halkın tezeğe yönelik talebi çok fazla. Özellikle bu mevsimde iyi bir rağbetle karşılaşıyoruz. İnsanlar kömürden çok tezek yakmaya başladılar. Dolayısıyla burası yoğun oluyor. Günde ortalama 4 römork satıyoruz. Kış sert geçerse günde bazen 10 römork satıyoruz.” (Iğdır/MA)

ÖNCEKİ HABER

2 bin mülteci bu kışı da çadırlarda karşıladı

SONRAKİ HABER

15 ülkeye büyükelçi atandı, Merve Kavakçı da listede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...