25 Kasım 2017 06:03

2 bin mülteci bu kışı da çadırlarda karşıladı

Irak'taki savaştan kaçıp Şemdinli’nin Derecik Beldesi'ne yerleşen 2 bin mülteci, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşam mücadelesi veriyor.

Paylaş

Musul ve Kerkük’ten 2 yıl önce Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik Beldesi’ne yerleşen yaklaşık 2 bin Türkmen ve Arap mülteci soğuklarla mücadele ediyor. Mülteciler, kışın sert koşullarına rağmen çadır ve brandalarda kalıyor. Kampta kalan 6 aylık bir bebeğin soğuktan dolayı yaşamını yitirdiğini hatırlatan mülteciler, kışın gelmesi ile birlikte herkesin ölümle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Mülteci

‘MÜLTECİLERİN HİÇBİR İHTİYACI KARŞILANMIYOR’

Mültecilerin yemek, barınma, ısınma, banyo, çocuk maması ve bezi gibi çok sayıda acil ihtiyaçları karşılanmazken, soğuk ve barınma gibi problemlerle boğuşan mülteciler bunun yanı sıra insan kaçakçılarının tuzağına da düşüyor. Ülkelerinden gelirken yanlarına aldıkları paraları insan kaçakçılarına kaptıran mülteciler, çoğu zaman da balık istifi gibi yüklendikleri kamyonların kaza yapması sonucu ya yaralanıyor ya da yaşamlarını yitiriyor. Son olarak 14 Ekim’de Yüksekova Dağlıca yolunda Güldere Köyü Köprüsü yakınlarında meydana gelen kazada 40 mülteci yaralanmıştı.

Mülteci

ACİL YARDIM ÇAĞRISI

Mülteciler, Şemdinli’ye geçtikleri ve resmi mülteci olmadıkları için devletin kendilerine yardım etmediklerini belirtti. Hastalandıklarında hastaneye bile gidemediklerini söyleyen mülteciler, kendi imkanlarıyla kurdukları brandalarda 2 yıldan fazladır yaşam mücadelesi verdiklerini dile getirdi. Mülteciler, kendilerine acil yardım yapılması isteyerek, yardım yapılmaması durumunda çok sayıda kişinin soğuk hava nedeniyle yaşamını yitirebileceğini söyledi. (Hakkari/MA)

ÖNCEKİ HABER

BM: Turuncu giyerek kadına şiddete hayır diyin

SONRAKİ HABER

Ekonomik kriz sadece tezeği teğet geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...