25 Kasım 2017 01:04

CIPOML: Çelişkiler keskinleşiyor halk mücadeleleri artıyor

Uluslararası Marksist Leninist Parti ve Örgütler Konferansının (CIPOML) 23. Genel Konferansı yapıldı.

Paylaş

Uluslararası Marksist Leninist Parti ve Örgütler Konferansının (CIPOML) 23. Genel Konferansı yapıldı. 

Konferans sonuç bildirgesinde, dünyanın her yerinde işçi sınıfı ve halklar üzerinde işsizlik, yaşam ve çalışma koşullarının kötüleştiği, çevrenin tahrip edildiği, savaş bölgelerinin çoğaldığı, emperyalistler arası çelişkilerin keskinleştiği ve çeşitli ülkelerde faşist, milliyetçi ve şoven unsurların güçlendiği bir dönemde olduğu belirtilti. Bunun karşısında ise işçi sınıfı, gençlik ve kadınlar gibi toplumun farklı kesimleri içerisinde demokratik, ekonomik, sosyal haklar için  mücadelelerin de artığına ve bu mücadelelerin kimi durumlarda gerici rejimlerin baskılarına rağmen isyan biçimi alabildiğine dikkat çekildi. 

KONFERANS KUZEY AFRİKA’DA TOPLANDI

CIPOML 23. Genel Konferansı bu yıl Tunus’ta gerçekleştirildi. 

Toplantıda Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, Meksika, Peru, Benin, Fas, Fildişi Sahili, Tunus, Yukarı Volta, Almanya, Danimarka, Fransa, İspanya, İtalya, Türkiye, İran, Hindistan ve Pakistan’dan komünist parti ve örgütler yer aldı. Toplantıya Türkiye’den Emek Partisi katıldı.

Her parti ve örgütün kendi ülkesindeki siyasal durum ve mücadeleler konusunda bilgi verdiği toplantıda, katılımcılar çalışmalarıyla ilgili tecrübelerini paylaşma ve görüş alışverişinde bulunma olanağı buldu. 

‘PROLETARYA PARTİSİ DEVRİM İÇİN ZORUNLUDUR’

Toplantıda ayrıca kitlelerin mücadelesinin devrimci bir sonuca yol açabilmesi için zorunlu bir araç olarak proletarya partisinin ideolojik, siyasi ve örgütsel mücadelesinin önemi tartışıldı.

Partilerin işçi sınıfı içinde kök salması ve mücadeleleri ilerletmesi için farklı ülkelerde nesnel durumun somut tahlili üzerinden somut taktikler belirlemesinin önemi de vurgulandı.  

Konferans, Sahel bölgesi ve Batı Afrika’ya yönelik emperyalist askeri müdahalelerin, Myanmar’da Rohingyalara yönelik kitlesel göçe zorlama ve katliamların, Hindistan’da Maruti-Suzuki fabrikasında işçilere ve sendikaya yönelik saldırıların, Hindu köktencilerin saldırılarının kınanması, Katalonya halkının kendi kaderini tayin hakkının savunulması vb. farklı güncel konulara ilişkin kararlar aldı ve işçilerin ve halkların mücadeleleri ile dayanışma içerisinde olduğunu vurguladı.

Öte yandan CIPOML toplantısının sona ermesinin ardından Tunus Emekçileri Partisi, Ekim Devrimi 100. yıl dönümü nedeniyle uluslararası bir etkinlik gerçekleştirdi. 

SONUÇ DEKLARASYONU:

CIPOML’nin 23. Konferansı sonuç bildirgesinde uluslararası durumun şu özelliklerine dikkat çekildi:

* Kapitalist ve emperyalist sistemin genel krizi derinleşiyor ve dünyanın her yerinde işçi sınıfı ve halklar üzerinde işsizlik, yaşam ve çalışma koşullarının kötüleşmesi, çevrenin tahrip edilmesi gibi dramatik sonuçları ağırlaşıyor.    

* Dünya çapında gerginlik keskinleşiyor ve savaş bölgeleri çoğalıyor.

* Kaynakların yağmalanması ve pazarın ele geçirilmesi amacıyla ülkeleri denetim altında tutmak isteyen emperyalistler arası çelişkiler keskinleşiyor.

* Emperyalist ülkeler ve diğer ülkelerde faşist, milliyetçi ve şoven unsurlar güçleniyor.

Bu gelişmeler karşısında Konferansımız, toplumun farklı kesimleri (işçi sınıfı, gençlik, kadınlar, vb.) içerisinde, krizin sonuçlarına karşı demokratik, ekonomik, sosyal haklar için  mücadelelerin de artığına ve bu mücadelelerin  kimi durumlarda gerici rejimlerin baskılarına rağmen isyan biçimi alabildiğine dikkat çekmektedir.

Konferansımız proletarya partisi konusunda da zengin bir tartışma yürüterek partinin ideolojik, siyasi ve örgütsel mücadelesinin önemini, gerek ezilen ülkelerde gerekse de emperyalist ülkelerde kitlelerin mücadelesinin devrimci bir sonuca yol açabilmesi için zorunlu bir araç olduğunu vurgulamaktadır. Konferansımız, üye partilerin olmadığı yerlerde yeni Marksist-Leninist parti kurulmasına yardımcı olmada oynanması gereken rolün altını çizerek bu konuda karşılıklı tecrübe aktarımının önemine dikkat çekmektedir. 

Konferansımız ayrıca partilerin Marksist-Leninist ilkelere dayanarak ve farklı ülkelerde nesnel durumun somut ve detaylı tahlili üzerinden somut taktikler belirlemesinin önemi üzerine tartışma yürütmüştür ve samimi ve yoldaşça bir tecrübe alışverişinin gerekliliğine vurgu yapılmıştır.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Macron’un hayaline Merkel’in gölgesi düştü

SONRAKİ HABER

Zarrab’dan sonra Atilla muamması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...