25 Kasım 2017 00:24

Yargıdan İzmir Büyükşehir işçilerine olumlu karar

İzmir’de idare mahkemesi belediye şirketlerindeki işçilerin kadrolu çalışmasının önünü açacak emsal niteliğinde bir karar verdi.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’de idare mahkemesi belediye şirketlerindeki işçilerin kadrolu çalışmasının önünü açacak emsal niteliğinde bir karar verdi. Mahkeme, bir işçinin açtığı dava sonucunda ESHOT bünyesine geçirilmesi yönündeki Yargıtay kararının uygulanmasını hükmetti. Davayı açan işçi işten çıkarıldığından dolayı karar şimdilik uygulanamazken Büyükşehir karara itiraz etti. 

Belediye şirketi İZELMAN’da otobüs şoförü olarak çalışırken iş mahkemesinde dava açan Mahir Çakar, İZELMAN ile ESHOT arasında ‘muvazaalı (hileli) işlem’ olduğunu ve kadrolu işçilerle aynı işi yaptığını belirtti. Çakar, kadrosunun ESHOT bünyesine geçirilmesini istedi. Çakar’ın talebi önce İzmir 5. İş Mahkemesi ardından da Yargıtay tarafından kabul gördü. Yargıtay, ESHOT ile İZELMAN arasındaki işçi ilişkisinin yasaya aykırı olduğunu ifade etti ve işçilerin sorumluluğunun ESHOT’ta olduğuna karar verdi.

Çakar, yargı kararının uygulanması için İzmir Büyükşehir Belediyesine başvurdu ancak personel eksikliği ve norm kadro açığı bulunan Büyükşehir yargı kararını uygulamadı. Çakar süreci bir kez daha yargıya taşımak zorunda kalarak idare mahkemesinde kararın uygulanması için dava açtı. 5. İdare Mahkemesi de Çakar’ın lehine karar verdi ve iş mahkemesinin ve Yargıtayın kararının uygulanmasına hükmetti. İzmir Büyükşehir Belediyesi de kararın emsal teşkil edeceğini belirterek bölge idare mahkemesine taşıdı ve iptal edilmesini istedi. 

Karar 24 Mayıs 2017’de verildi ancak kararın yazım süresinin uzamış olmasından dolayı kararın ulaşması kasım ayını buldu. Mahir Çakır’ın 15 Haziran’da işten çıkarılmış olmasından dolayı karar uygulanamadı. Bölge İdare Mahkemesinin de Çakar’ın lehine karar vermesi durumunda kadro kararının uygulanması zorunlu olacak. Aksi halde Büyükşehir Belediyesi bürokratlarına yaptırım uygulanabilecek. 

YARGITAY TARAFINDAN ONANAN 30 DOSYA VAR

İşçilerin Avukatı Volkan Çakır Yargıtay tarafından onanan 30’un üstünde dosya olduğunu belirtti. Büyükşehir bürokratlarının ESHOT bünyesinde çalışan kadrolu işçileri örnek teşkil etmesin diye başka birimlere yolladığını da aktaran Çakır, “Bizim kararımızı da uygulamamak için ayak direttiler, reddettiler. Bu davayı ne kadar uzatırlarsa uzatsınlar yargının kararı ortada” dedi.

‘KARARI UYGULAMAMA LÜKSLERİ YOK’

Bölge İdare Mahkemesinden kararın 2-3 ay içinde gelmesini beklediklerini ekleyen Çakır şunları söyledi: “O zaman kararı uygulamama gibi bir lüksleri yok. Belediyeyi zarara uğrattıkları için şahsi sorumluluğa kadar gider. Türk Ceza Kanunu’nda da yaptırımı var. Toplu işçi çıkarmalar işverenin samimi olmadığını ortaya koyuyor. Yargı kararını uygulamamak için işçileri işten çıkarıyorlar. O zaman bütün işçileri işten çıkarmak zorunda kalacaklar. Biz hukuki süreci sonuna kadar takip edeceğiz.”

ÖNCEKİ HABER

Bu 24 Kasım da böyle olsun!

SONRAKİ HABER

KHK ile ihraç edilen kamu emekçisi bal satmaya başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...