24 Kasım 2017 23:23

Azerbaycanlı gazeteci İsmailova’ya yurt dışı yasağı

Azerbaycanlı gazeteci Hatice İsmailova kendisine Doğru Yaşam Vakfı'nın verdiği Alternatif Nobel Ödülü’nü yurt dışı yasağı yüzünden almaya gidemiyor.

Paylaş

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ailesinin yolsuzluklarını açığa çıkardığı için tacize uğrayan ve tutuklanan gazeteci Hatice İsmailova’nın İsveç’in başkenti Stockholm’de 1 Aralık’ta düzenlenecek ödül törenine katılmasına izin verilmedi.

Doğru Yaşam Vakfı (Right Livelihood), İsmailova’ya en üst düzeydeki politikacılarının yaptıkları yolsuzlukları tüm baskılara rağmen cesaretle araştırıp kamuoyuna duyurduğu için 2017 Alternatif Nobel Ödülünün verilmesini kararlaştırmıştı.

İsmailova’nın yurt dışına çıkmasını yasaklayan Azerbaycan, bundan 10 gün önce de banka hesaplarını bloke etmişti. 

‘BASKIYA UĞRAYAN TEK GAZETECİ BEN DEĞİLİM’

Ödül törenine katılmasının engellenmesine tepki gösteren İsmailova, “Halkın parasını çalan hükümeti eleştirdiği için baskıya uğrayan ve yurt dışına çıkması yasaklanan tek gazeteci ben değilim. Kötülüğün temelinde yolsuzluk var. Avrupalı liderlerin sınır tanımayan yolsuzluğun Avrupa’nın kalbine yayılmasını durdurmak için girişimde bulmaları önemli. Yolsuzluk yapan yöneticilere ve Azerbaycan’da insan haklarını ihlal eden kişilere yaptırım uygulamak etkilemenin bir biçimi” açıklamasını yaptı.

Yazılı bir açıklama yapan Doğru Yaşam Vakfı Müdürü Ole von Uexkull, İsmailova’nın jenerasyonunun en cesur ve araştırıcı gazetecilerinden biri olduğunu belirterek onun araştırmaları sayesinde Azerbaycan’la iş yapan Avrupalı şirket ve politikacıların karıştıkları yolsuzlukların açığa çıktığına dikkat çekti.

MUHALİF GAZETECİLERE HAPİS VE YURT DIŞINA ÇIKMA CEZASI

Uexkull, İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği’ne İsmailova ve meslekdaşlarının yurt dışına çıkma yasaklarının  ve banka hesaplarındaki ambargonun kaldırılması için girişimde bulunmaları çağrısı yaptı. Azerbaycan’da 13 gazetecinin cezaevinde tutulduğu, 15 gazeteciye de yurt dışına çıkma yasağı verildiği belirtildi.

YANDAŞ GAZETECİLERE BİRER DAİRE

Aliyev Ailesinin yolsuzluklarını açığa çıkarak İsmailova ve muhalif gazeteciler cezaevlerine atılır ve yurt dışına çıkmaları engellenirken yandaş medyada çalışan gazeteciler hükümet tarafından ödüllendiriliyor.

Bu yılın Temmuz ayında İlham Aliyev, 22 Temmuz Ulusal Basın Günü dolayısıyla yandaş 255 gazeteciye birer daire hediye etmişti. İsmailova, gazetecilerin evi hediye olarak kabul etmelerine tepki göstererek “Arzularına yenik düşmeyerek daire kabul etmeyen gazetecileri tebrik ediyorum. Sizin eviniz kalbimizde” demişti. 

Azerbaycan, Sınır Tanımayan Gazeteciler’in 2017 yılı Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke arasında 162’nci sırada yer alıyor. (Stockholm/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

SPD koalisyonda olmama kararından dönüyor mu?

SONRAKİ HABER

Mülteciler için en ölümcül yer Akdeniz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...