24 Kasım 2017 11:47
Son Güncellenme Tarihi: 28 Kasım 2017 01:52

Mısır'daki cami saldırısında ölenlerin sayısı 309'a yükseldi

Mısır'ın Ariş kentinde yer alan Ravda Camisi'ne yönelik terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının 309'a yükseldiği bildirildi.

Paylaş

Mısır'ın Kuzey Sinai bölgesinde, Ariş kentine bağlı Abed kasabasında bulunan bir camiye düzenlenen bombalı ve silahlı saldırıda 27’si çocuk 309 kişi yaşamını yitirdi. Cuma namazı sırasında düzenlenen saldırıda ayrıca 4x4 ciplerin içindeki maskeli saldırganlar tarafından camiye ateş açıldı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Halid Mücahid, saldırıda militanların bomba attığını ve yaralıların hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Saldırı sonrası Mısırda üç gün yas ilan edildi. 

MISIR ORDUSUNDAN HAVA SALDIRISI

Mısır ordusu saldırı sonrası hava operasyonu başlattı. Mısır ordusu sözcüsünün Facebook üzerinden yaptığı açıklamaya göre, Mısır’a ait savaş uçakları, saldırının gerçekleştiği Sina Yarımadası’ndaki el-Abed kasabasına yakın bir bölgede, 'saldırıyı gerçekleştirenleri ve saldırıda kullanılan araçları ile saldırganların silah sakladıkları sığınakları' hedef aldı.

Açıklamada, gece yarısı yapılan hava saldırısında saldırganların öldürüldüğü belirtilirken, ölü sayısı ile ilgili bir bilgi verilmedi.

Saldırı sonrasında açıklama yapan Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi, saldırıyı düzenleyenlere “sert bir cevap” vereceklerini söylemişti.

Sufi ibadethanesi olarak bilinen Ravda Camii’nde önce bomba patlatılan, ardından camiden kaçanlara ateş edilerek gerçekleştirilen saldırıyı henüz kimse üstlenmedi, ancak IŞİD önceden Sina Yarımadası’nı Sufilerden temizlemeye yemin etmiş ve benzer saldırılar gerçekleştirmişti.

SAVCILIK: SALDIRGANLAR IŞİD BAYRAĞI TAŞIYORDU

Mısır savcılığında yapılan açıklamaya göre, saldırıyı gerçekleştirenler, IŞİD bayrağı taşıyorlardı. Savcılıktan yapılan “25 ila 30 arası IŞİD teröristi, örgütün bayraklarını taşıyarak caminin önüne geldiler ve ateş açtılar” açıklaması henüz doğrulanmadı.

Doğan Haber Ajansı, savıclıktan yapılan açıklamanın saldırıdan kurtulanların ve görgü tanıklarının ifadelerine dayandığı aktardı.

EYFEL KULESİ’NİN IŞIKLARI MISIR İÇİN SÖNDÜ

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Devlet Başkanı Sisi’yi aradı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Trump, saldırıyı kınadı ve Sisi’ye başsağlığı dileklerini iletti.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de saldırıdan çok etkilendiğini ve ibadet eden masum Müslümanların korkakça bir saldırının kurbanları olduklarını söyledi.

Ayrıca Fransa’nın başkenti Paris’in simgesi Eyfel Kulesi’nin ışıkları, saldırıda hayatını kaybedenler anısına söndürüldü. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo kendisine ait sosyal medya hesabından saldırıya ilişkin, “Terör bir kez daha Mısır’ı vurdu. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara desteğimi iletiyorum” mesajını paylaştı. 

TÜRKİYE'DEN DE AÇIKLAMALAR GELDİ

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır tarafından yayınlanan ortak bildiriyle, Dünya Müslüman Alimler Birliği'nin, mesnetsiz suçlamalarla 'terör örgütü' olarak ilan edilmesini derin bir teessürle karşıladık. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı olarak, Müslümanlar arasındaki dayanışma ihtiyacının arttığı bir dönemde atılan bu adımı, sadece İslam karşıtı çevrelere hizmet edecek vahim bir yanlış olarak değerlendiriyoruz" denildi.

BİNALİ YILDIRIM

Başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım'ın ev sahipliğinde Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde Mısır'daki saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım konuya illişkin; "Bölücü terör örgütü diğer yanda DEAŞ diye bir sapık örgüt, sözde İslam'ı temsil ediyor. Ama insanları gözünü kırpmadan öldürüyor. Bugün yine Mısır'da bir camide Mevlasına dua ederken, namaz kılarken, insanların üzerine silahlarla bombalarla saldırdılar ve ve 235 masum insan hayatını kaybetti, yüzlerce yaralı var. Bu mudur İslamiyet, bu mudur insanlık? Bu vesileyle bu olayda hayatını kaybeden bütün kardeşlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Ve ayrıca Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bütün şehitlerimizi rahmetle şükranla anıyorum. Gazilerimize uzun ömürler diliyorum. Ve 15 Temmuz alçak FETÖ darbe girişiminde şehit olan öğretmenlerimize ve öğretim görevlilerimize Allahtan rahmet diliyorum" diye konuştu.

BEKİR BOZDAĞ

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Mısır'ın El Ariş kentinin batısındaki bir camide meydana gelen saldırıya ilişkin, "Mısır halkının üzüntüsünü paylaşıyoruz. Mısır halkına ve Mısır hükümetine taziyelerimizi iletiyoruz. Mısır'ın El Ariş şehrindeki El-Ravdah Camiine cuma namazı sırasında yapılan menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz, lanetliyoruz. Hangi dinden, nerede olursa olsun mabetlere ve ibadet edenlere yapılan her saldırı, insanlığa, insani değerlere ve inanca açık saldırıdır. Bu saldırıyı yapan teröristler, onlara saldırı emrini veren terör örgütleri ve bu örgütleri kullananlar, insanlık düşmanıdır, din düşmandır"  dedi.

HDP

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, “Mısır’daki insanlık düşmanı saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz” başlığıyla yazılı açıklama yaptı. Yaşamını yitirenler için başsağlığı dileyen Kemalbay, şunları ifade etti: “Mısır’ın Ariş kentindeki bir camide Cuma namazı sırasında düzenlenen ve en az 325 insanın ölümüne sebep olan katliamı en sert biçimde kınıyor ve lanetliyoruz. 
 
Hayatını kaybedenlere rahmet, aileleri ve yakınları başta olmak üzere Mısır halkına başsağlığı diliyoruz. 
 
Ne yazık ki, Mısır’ın Sina Yarımadası, IŞİD'in Suriye ve Irak dışındaki en etkin bölgelerinden biri olmaya devam ediyor. Son yıllarda Mısır’da giderek artan saldırılarından da anlaşılabileceği üzere, bu barbar ve insanlık düşmanı anlayışı besleyen yeni bir cephe oluşmuş durumdadır. 
 
Dünyanın neresinde olursa olsun, topluma insanlık düşmanı anlayışları dayatan, sivil halka yönelik şiddeti ve saldırganlığı olağanlaştıran her türlü yapının karşısında demokrasiyi ve özgürlüğü esas alan bir duruşla dayanışmayı sürdürmekten vazgeçilemez. 
 
Bugün özellikle Ortadoğu’da bir arada yaşamayı, eşitliği, karşılıklı saygıyı ve hoşgörü kültürünü savunan tüm kesimlerin sınır tanımaksızın birlikte hareket etmesinin zamanıdır. 
 
Bu vesileyle bir kez daha Mısır halkının acısını paylaşıyoruz. İnsanlık düşmanı anlayışlara karşı direnen tüm kesimlerle dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yazar ve akademisyenlerden Erdoğan'a Osman Kavala mektubu

SONRAKİ HABER

Bir işçiye 2 bin 500 aileye 5 bin lira lazım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...