24 Kasım 2017 11:17
Son Güncellenme Tarihi: 25 Kasım 2017 09:18

Trump ve Erdoğan Suriye ve Soçi zirvesini görüştü

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Suriye ve Soçi zirvesi konusunda telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşme sonrası Erdoğan, "Verimli bir görüşme gerçekleştirdik" dedi. Erdoğan ayrıca görüşme anına ilişkin bir fotoğrafı Twitter hesabından paylaştı. Erdoğan'ın paylaşımı "T.C Cumhurbaşkanlığı" hesabından da retweetlendi.

Trump, "Bu sabah Ortadoğu'da bana miras kalan karmaşaya barış getirme konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la konuşacağım. Sorunları halledeceğim ama insan hayatı ve maddi açıdan (6 trilyon) en başından ne büyük bir hataydı" dedi.

Erdoğan ile Trump görüşmesine ilişkin Beştepe’den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Sayın Donald Trump arasında bu akşam(dün) bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir.

Türkiye ve ABD arasındaki ikili konuları ele alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, Suriye krizi ve bölgesel konular hakkında görüş teatisinde bulunmuşlardır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi zirvesi hakkında ABD Başkanı Trump ile bilgi paylaştığı görüşmede, terörle mücadele üzerinde de durulmuştur.

Türkiye ve ABD ilişkilerinin güçlendirilmesinin önemine de değinen iki lider, DEAŞ, PKK, FETÖ ve benzeri örgütler dâhil, tüm terör örgütlerine karşı birlikte mücadele etme konusunda mutabık kalmışlardır.”

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise şunlar söylendi:

* Başkan Donald Trump bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştü.

* Başkan Trump, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik ortalığın, özellikle terörizmin her haline karşı mücadele ve bölgesel istikrarın güçlendirilmesi açısından önemini tekrarladı.

* Suriye konusunda iki lider Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının uygulanmasının ve bu ülkede devam eden iç savaşın barışçıl çözümü için BM öncülüğünde devam eden Cenevre sürecinin desteklenmesinin önemini görüştüler.

* Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan insani krizin sonlandırılması, Suriyelilerin evlerine dönmesine izin verilmesinin ve hem kötü niyetli müdahalelerden hem de teröristler için güvenli bölgelerden arındırılmış birleşik bir Suriye’nin istikrarının sağlanması ihtiyacını vurguladılar.

*  Rakka’daki savaşın tamamlanmasının ardından IŞİD’in geri dönemeyeceği bir istikrar aşamasına doğru ilerlerken Başkan Trump daha önceki politikamızla tutarlı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Suriye’de sahadaki ortaklarımıza verilen askeri destek konusunda olması beklenen düzenlemelerle ilgili bilgi verdi.

* İki lider ABD’den askeri teçhizat alımını da tartıştılar.
 

ÇAVUŞOĞLU: TRUMP BUNDAN SONRA YPG'YE SİLAH VERİLMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Suriye’de sahadaki ortaklarımıza verilen askeri destek konusunda olması beklenen düzenlemelerle ilgili bilgi verdi" denmesine rağmen Çavuşoğlu "Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdiğini bundan sonra YPG'ye silah verilmeyeceğini esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir" dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüşmesi ile ilgili şunları söyledi "Görüşmede, Cumhurbaşkanımız, Soçi ile ilgili bilgiler aktarmıştır. Suriye ilgili siyasi çözüm ile ilgili konularda Rusya ile Amerika'nın da görüşleri örtüşüyor. Bizim de Amerika ile görüşlerimizi örtüşüyor. Tabi örtüşmeyen konular da var. Biz nasıl Soçi'de YPG'nin ulusal diyalog kongresine katılmasına karşı çıktıysak ki İran da bu konuda karşı çıkmıştır. Terör örgütlerinin burada yer almaması gerekir. 

'KONGREYE KİMLERİN KATILACAĞINI DA 3 ÜLKE BİRLİKTE İSTİŞARE EDECEK KARAR VERECEK'

Özelikle Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı duymayan grupların da bu kongrede yer almayacağını net bir şekilde belirttik. Kimlerin katılacağını da 3 ülke birlikte istişare edecek karar verecek. YPG'nin böyle bir oluşumda yer almaması gerektiği çok net bir şekilde Trump'a da iletmişlerdir. 

Bizim Amerika ile ilişkilerimizin olumsuz anlamdaki en çok konulardan birisi ise FETÖ ile diğer konuların yanında ABD'nin YPG'ye vermiş olduğu silahlardır. En son bazı zırhlı araçların da verildiğini gördük. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu rahatsızlığını bir kez daha sayın Trump'a iletmiştir. 

'TRUMP YPG'YE SİLAH VERİLMEYECEĞİ TALİMATINI NET BİR ŞEKİLDE SÖYLEMİŞTİR'

Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdiğini bundan sonra YPG'ye silah verilmeyeceğini esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir. 

Konuşmanın ileriki aşamalarında bir kere daha bu sözünü teyit etmiştir. Net bir şekilde generallere ve ulusal güvenlik danışmanına talimat verdiğini ve bundan sonra herhangi bir silahın verilmeyeceğini Trump sayın Cumhurbaşkanımıza net bir şekilde söylemiştir. 

İFADELERİNDEN MEMNUNİYET DUYDUK  UYGULAMADA DA GÖRMEK İSTİYORUZ

Biz bu ifadelerinden memnuniyet duyduk. Bize tehdit oluşturan ve Suriye'yi bölmeye çalışan bu örgüte silah verilmeyeceğinin sözünün net bir şekilde verilmesi bizi memnun etmiştir. Bunu uygulamada da görmek istiyoruz. 

Diğer ikili konular da samimi bir ortamda telefonda iki başkan arasında görüşülmüştür. En kısa zamanda tekrar görüşme konusunda teyitleşmişlerdir. Esasen Cumhurbaşkanımız ile Trump arasında hem yakın bir dostluk var hem de sık sık telefonda görüşüyorlar veya uluslararası toplantılarda yine aynı şekilde bir araya geliyorlar. Diyaloğun devam etmesi, iki ülkenin ilişkilerinin normalleşmesi bakımından önemlidir.  

ARTIK VİZE SORUNUNUN TAMAMEN KALDIRILMASI KONUSUNDA DÜŞÜNCEMİZİ DE CUMHURBAŞKANIMIZ, TRUMP'A İLETMİŞTİR

Artık vize sorununun tamamen kaldırılması konusunda düşüncemizi de Cumhurbaşkanımız, Trump'a iletmiştir. Böyle gereksiz bir problemin iki ülke arasında olmaması gerektiğini tekrar vurguladık."

ERDOĞAN, 'TRUMP'LA KONUŞACAĞIM' DEMİŞTİ

Erdoğan, Soçi zirvesi sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'nin Suriye Demokratik Güçleri'ne yaptığı silah yardımını Trump'a soracağını söylemişti.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Bir yanda çözüme yönelik belirli adımlar atılırken diğer yanda ise ABD'nin Suriye'ye neredeyse 4 bin TIR zırhlı, tank, top, ağır silahlar soktuğunu görüyoruz. Bunlar PYD-YPG'ye parayla getirilen silahlar da değil. ABD ve koalisyon güçleri, silahlarla birlikte bunlara eleman da veriyor. En son, gazetelerden birinde okuduğum veya televizyonlarda izlediğim kadarıyla, PYD-YPG'ye 120 kadar zırhlı Hummer cip vermişler. Bunların Afrin taraflarına gönderildiğinden bahsediliyor. Bu yapılanları anlamak mümkün değil. Bu arada, ABD Başkanı Trump ile belki bir telefon görüşmesi yapabilirim. Önümüzdeki günlerde Dışişlerimiz bu görüşme için ABD'li muhataplarıyla temasa geçebilirler. Gerçi geçenlerde Putin, Trump ile bu konuları ele aldıkları bir telefon görüşmesi yaptı. Ama bizim de ayrıca görüşmemiz iyi olabilir. Kanaatleri nedir? Ne yapmak istiyorlar? Kendilerinden dinleyelim.

Bu silahları hâlâ nereye, niçin getiriyorlar? DEAŞ, DEAŞ, DEAŞ diyorlardı, ama artık DEAŞ diye bir şey kaldı mı? Bölgenin DEAŞ'tan temizlediği söyleniyor. Madem öyle bu silahlar niye geliyor? Hamburg'da bize ‘DEAŞ'ı biz oradan söküp attıktan sonra, elimizde bunların seri numaraları var, biz bütün bu bütün silahları toplayacağız' demişlerdi, topladılar mı? Şimdi Rakka'da yeni bir üs meselesi var biliyorsunuz. Bu ABD'nin bölgedeki 14. üssü. Bunların 5-6'sı hava üssü diğerleri de normal üs. Tüm bu konuları bir konuşup, kendileriyle paylaşalım istiyorum. Diğer konuları da bu vesileyle kendileriyle görüşelim istiyoruz."

WASHİNGTON POST: TÜRKİYE'NİN YPG AÇIKLAMASI WASHİNGTON'I ŞAŞIRTTI

Beyaz Saray'dan, Trump ile Erdoğan arasındaki telefon görüşmesine ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi: "Trump, Rakka operasyonu tamamlandığına ve istikrarı sağlama evresine geçtiğimize göre, Suriye'deki ortaklarımıza verdiğimiz askeri yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdi" ifadesi kullanıldı. ABD'nin, YPG'ye Rakka operasyonu kapsamında verdiği silah ve ekipman desteği kastedilerek, açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Eski politikamızla tutarlı bir şekilde, Başkan Trump, Rakka operasyonu tamamlandığına ve IŞİD'in geri dönememesi için istikrarı sağlama evresine geçtiğimize göre, Suriye'deki ortaklarımıza verdiğimiz askeri yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdi."

Beyaz Saray’ın Türkiye’nin kamuoyuna duyurduğu ‘YPG’ye silah yardımı kesilecek’ ifadesine ilişkin bir ayrıntı geçmemesi dikkat çekti. Açıklamada bu ifadeler yerine “Suriye'deki ortaklarımıza verdiğimiz askeri yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bilgilendirdi” denildi.  

Washington Post Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesinden hemen sonra Türkiye’den gelen ‘YPG’ye yardım kesilecek’ açıklamasının Washington’da ilk başta şaşkınlık yarattığını savundu.

ÇAVUŞOĞLU ‘YPG’YE SİLAH VERİLMEYECEK’ DEMİŞTİ

Erdoğan-Trump görüşmesinden kısa süre sonra açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Sayın Trump da net bir şekilde talimat verdi ve bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceğini, esasen bu saçmalığa daha önceden son verilmesi gerektiğini net bir şekilde söylemiştir” demişti. Washington Post ise bu açıklamanın ABD’de teyit edilmesinin vakit aldığını yazdı. Gazete, “İlk başta, yönetimin ulusal güvenlik ekibi Türklerin açıklaması karşısında şaşırmış ve bu konuda ne söyleyecekleri konusunda kararsız görünüyordu. Dışişleri Bakanlığı soruları Beyaz Saray’a yönlendirdi ve Ulusal Güvenlik Konseyi’nden teyit gelmeden saatler geçti. Akşamüzerine doğru, Beyaz Saray silah yardımının kesileceğini teyit etti ancak zamanlama konusunda ayrıntı vermedi” ifadelerini kullandı. 

TRUMP GÖRÜŞMEYİ DUYURMUŞTU

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugün bir görüşme gerçekleştireceğini açıklamıştı. Twitter'dan açıklama yapan Trump, "Erdoğan ile bu akşam telefonda görüşeceğim" demişti.

"Ortadoğu'ya barış getirilmesini konuşacağız" diyen Trump, üstü kapalı olarak ABD eski Başkanı Obama'nın Ortadoğu politikasını eleştirmişti. Trump, "Ortadoğu'ya girmemiz başından beri hataydı. Trilyonlarca dolara ve birçok cana mal oldu" ifadelerini de kullanmıştı. Paylaşım şöyle:

"Ortadoğu'da başıma kalan bu kargaşayı çözmek üzere (ABD saatiyle) bu sabah Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüşeceğim. Bu işi çözeceğim ama en başında hayatlar ve dolarlar (6 trilyon) kaybetmemiz hataydı."  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2017’nin ilk 10 ayında 240 kadın ve kız çocuğu öldürüldü

SONRAKİ HABER

Karikatüristimiz Ertan Aydın’ı uğurladık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...