24 Kasım 2017 10:17

Zimbabve'nin yeni lideri Emmerson Mnangagwa yemin etti

Zimbabve'de ordu müdahalesi sonrası istifa eden Robert Mugabe'nin yerine Devlet Başkanlığı görevine gelen Emmerson Mnangagwa yemin etti.

Paylaş

Zimbabve'de ordu müdahalesinin ardından ülkeyi 37 yıl yönettikten sonra istifa etmek zorunda kalan Robert Mugabe'nin yerine devlet başkanlığı görevine eski yardımcısı Emmerson Mnangagwa geldi.

Yemin töreni başkent Harare yakınlarındaki ulusal stadyumda düzenlendi. Destekçileri ve yabancı temsilcilerin de aralarında olduğu on binlerce kişinin katıldığı törende konuşan Mnangagwa "Ben Emmerson Dambudzo Manangagwa, Zimbabve Devlet Başkanı olarak her zaman ülkeye bağlı kalacağıma ve Zimbabve anayasası ile diğer kanunlara uyacağıma ve onları savunacağıma yemin ederim" dedi.

Manangagwa, Zimbabve'nin 1980'deki bağımsızlığının ardından ikinci devlet başkanı oldu.

NE OLMUŞTU?

Zimbabve'de Başkan Robert Mugabe'nin eşi Grace Mugabe, ülke yönetimindeki rolünü güçlendirmek amacıyla1970'lerdeki bağımsızlık mücadelesinde yer almış isimlerden Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa'nın görevden alınmasını sağlamış ve onu "başı ezilmesi gereken yılan" olarak tanımlamıştı. Olay üzerine ülkede askeri müdahale gerçekleşmişti.

Müdahele sonrası Mnangagwa ülkeye dönmüş ve Mugabe'den istifası talep edilmişti.

Öte yandan iktidardaki ZANU-PF partisi de Devlet Başkanı Robert Mugabe'yi parti liderliği görevinden almıştı. Parti liderliği görevine Mugabe'nin yerine eski yardımcısı Emmerson Mnangagwa getirmişti.

93 yaşındaki Mugabe, ilk günlerde istifa etmeyi reddetmiş, haberin ordu tarafından duyurulması üzerine ülkede kitlesel protesto gösterileri düzenlenmişti.  

21 Kasım tarihinde Parlamento'da Mugabe hakkında "görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla verilen önergenin görüşüldüğü sırada Mugabe, Parlamento Sözcüsü Jacob Mudenda aracılığıyla istifa ettiğini duyurmuştu.

Mugabe'nin istifasını siyasi dokunulmazlık karşılığı verdiği ortaya çıkmıştı. Mugabe, pazarlık sonucu elde ettiği belirtilen dokunulmazlığı sayesinde, 37 yıllık iktidarı dönemindeki icraatları nedeniyle yargılanamayacak.

Askeri müdahalenin kilit ismi Grace ise ülkede Gucci Grace lakabıyla anılıyordu. Grace, yaptığı lüks alışverişlerde harcadığı yüksek miktardaki paralar ve söylemleri nedeniyle ülkenin en çok nefret edilen ismiydi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cinsel taciz suçlamaları 'Nobel'e sıçradı

SONRAKİ HABER

Serviste unutulan Alperen hipertermiden hayatını kaybetmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...