24 Kasım 2017 09:25

Gazeteci Alayumat ve Akman için 45’er yıl hapis isteniyor

Gazeteciler Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. 2 gazeteci için 45’er yıl hapis cezası istendi.

Paylaş

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Medya Haber Ajansı (dihaber) muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman’la ilgili soruşturmasını tamamlayan Hatay Cumhuriyet Savcısı Tacettin Pınar’ın hazırladığı iddianame Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Savcı Pınar, her 2 gazeteci hakkında yaptıkları haberleri gerekçe göstererek, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme” ve “Örgüte üye olma” iddialarından 45’er yıl hapis cezası istedi.

GAZETECİLERLE GÖRÜŞMEK DE ‘SUÇ’

İddianamede Alayumat ve Akman’a gazetecilik faaliyetlerinin tamamı suçlama olarak yöneltilirken, dihaber’de yayınlanan haberleri, makinelerinde bulunan haber fotoğrafları, yapmış oldukları röportajlar, muhabir arkadaşları ile whatsapp grubundan yapmış oldukları haber tartışmaları da suç delili olarak gösterildi. Alayumat ve Akman’ın “örgüt üyesi olup, örgütün talimatları kapsamında çalıştıklarını” iddia eden sacvılık, tutuksuz yargılanan Akman için “gazetecilik yaptığı için ilimizde de çok bulunduğu ve açık adresi tespit edilemeyen sol kesime müzahir arkadaşlarının yanında veya günübirlik apartlarda kaldığı yönünde bilgiler elde edilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘SINIRDA YAPILAN HABERLER SUÇLAMA KONUSU’

İlkokul mezunu olan Alayumat iddianamede ünivertsite mezunu olarak yer aldı ve Alayumat okumadığı üniversitede, “örgütün gençlik yapılanması içerisinde faaliyet gösterdiği” iddia edildi. Savcılık Alayumat ve Akman’ın sınırda yaptıkları haberleri suç delili olarak gösterdi. Alayumat ve Akman’ın bilgisayarlarında bulunan “MİT karargâhında gece sevkiyat gündüz eğitim veriliyor” başlıklı haber ve fotoğrafların iddianamede uzunca yer alması dikkat çekti. Gazeteci Alayumat’ın bilgisayarında konu olan habere ait fotoğrafların da yer aldığı iddianamede Alayumat’a ‘ajanlık’ suçlaması yöneltildi.

Savcılık ajanlık suçlamasına dayanak olarak ise haber için çektiği “MİT Yerleşkesi olduğu düşünülen binayı, MİT Yerleşkesi olduğu düşünülen alanda bulunan DEPO binalarını, MİT Yerleşkesi olduğu düşünülen alanın giriş kapısını” fotoğraflarını gösterdi.

‘TAŞ  OCAKLARI DA ÖRGÜT KAPSAMINA ALINDI’

“MİT karargâhında gece sevkiyat gündüz eğitim veriliyor” haberinin tamamına iddianamede yer veren savcılık, gazetecilerin bu haberleri ajanslarına aktarmalarını da suç saydı.

İddianamede savcının Hatay’daki ekolojik tahribata ilişkin çekilmiş taş ocaklarının fotoğraflarını da suç delili göstermesi dikkat çekti. Savcı, taş ocaklarının bulunduğu alanları ve yarattığı tahribatları fotoğraflamayı ve habertleştirmeyi de “örgüt üyeliği”ne delil saydı.

NE OLMUŞTU?

KHK ile kapatılan dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman 14 Temmuz’da “makul şüphe” gerekçesiyle Antep’in İslahiye ilçesinde gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan her 2 gazeteci Antep’ten Hatay TEM Şube’ye getirilerek, 13 gün burada gözaltında tutulmuş ve 27 Temmuz’da çıkarıldıkları mahkeme tarafından gazeteci Akman serbest bırakılırken, Alayumat “casusluk” iddiasıyla tutuklanarak, cezaevine gönderilmişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İşçilerin kontrol ettiği trafo patladı: 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Öğretmenler, Bakanlık önünde 'iş güvencesi' istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...