24 Kasım 2017 01:39

Polisi öldürenin muhbir olduğu neden gizlendi?

Ankara Katliamı davası avukatlarından Tugay Bek'e Polis Hüseyin Gümüş’ün IŞİD içindeki muhbiri tarafından öldürülmesinin neden gizlediğini sorduk

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Antep’te Polis Hüseyin Gümüş’ün emniyetin IŞİD içindeki muhbiri tarafından öldürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından gözler Gaziantep Emniyetinin o dönem servis ettiği haberlere çevrildi. Emniyet ve basın o dönem Gümüş’ün IŞİD operasyonunda öldürüldüğünü duyururken, ortaya çıkan bilgilerin ardından ‘Emniyet polisi öldürenin muhbir olduğu neden gizlendi?​’ sorusu gündeme geldi. 

10 Ekim Ankara Katliamı sanıklarından Suphi Alpfidan’ın, katliam sonrasında görüştüğü 3 polisten biri olan Hüseyin Gümüş’ün IŞİD’in içindeki emniyetin muhbiri tarafından öldürüldüğü ortaya çıkmıştı. Muhbirin cinayeti IŞİD’ten emir alarak işlediği, hem Antep’teki davada sanık muhbir ve Gümüş ile o eve giden polis tarafından, hem de 10 Ekim Katliamı davasındaki tanık olarak dinlenen polis tarafından doğrulanmıştı. Ancak Hüseyin Gümüş cinayeti o dönem basına “IŞİD’in hücre evini tespit etmek amacıyla terör örgütü militanını takip ederken başından vurularak ağır yaralanarak yaşamını yitirdi” şeklinde yansımıştı. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü de o dönem Hüseyin Gümüş’ün öldürülmesini bu şekilde servis etmişti. Gaziantep Emniyet Müdürlüğünün sitesinde ‘Şehitlerimiz’ bölümünde ise Hüseyin Gümüş hakkındaki bilgiler şöyle: “Müdürlüğümüz İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli; Gaziantep ili Nizip ilçesi nüfusuna kayıtlı, Polis Memuru Hüseyin GÜMÜŞ, 13.07.2016 günü DEAŞ Bölücü Terör Örgütü üyesinin silahlı saldırısı sonucu yaralanmış, tedavi gördüğü Gaziantep Özel Deva Hastanesinde 23.07.2016 Cumartesi günü şehit olmuştur.”

AYNI EMNİYET TUTANAKLARI GÖNDERMİYOR

Ankara Katliamı davası avukatlarından Tugay Bek, konuya ilişkin sorularımızı yanıtladı. Bek, Hüseyin Gümüş cinayetinin kamuoyuna yanlış yansıtılmasındaki amaca ilişkin, “IŞİD’in var olan eylemlerinin, faaliyetlerinin yargıya yansımasından, daha önemlisi bunların emniyetin bilgisi ve gözetimi çerçevesinde olmuş olabileceğinin açığa çıkmasından endişe duyan emniyet, Gümüş’ün IŞİD içinde bir muhbiri olduğunu gizleme ihtiyacı duyuyor. Aynı emniyet 10 Ekim davası dosyası için birçok operasyon tutanağını mahkemenin ısrarlarına rağmen göndermiyor” dedi. “Bunlar tamamen tarafsız bir şekilde araştırılmalı ve ortaya çıkarılmalı” diyen Bek, “Suriye’deki iç karışıklıklar, Türkiye’ye yaşanan göç, IŞİD’in Antep’te yuvalanması, kamu kurumlarının buradaki faaliyetler hakkındaki bilgileri ve ihmali konusunda kapsamlı bir soruşturma yapılmalı. Bunu da emniyetin dışında bağımsız bir kurum yapmalı.” ifadelerini kullandı ve bu aşamada içinde tüm partilerin yer aldığı bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi. 

Öte yandan geçtiğimiz hafta basında yer alan Rakka’nın YPG tarafından ele geçirilmesi ve buradaki IŞİD’çilerin bir bölümünün Türkiye’ye geçtiği iddiasını yorumlayan Bek, “Bu kaygı herkesin kaygısı” dedi. Böylesi kaygıların arttığı bir dönemde IŞİD meselesinin daha kapsamlı araştırılmasının hayati olduğunu ifade eden Bek, “Ancak Gaziantep emniyetinin ısrarlı yanlış yönlendirmeleri yüzünden güvenimiz sarsıldı.” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Laikliğin kaldırılmasına yönelik bir adımdır’

SONRAKİ HABER

İhraç edilen öğretmenler: İşimize, öğrencilerimize döneceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...