24 Kasım 2017 01:09

Dersim'de ‘Dağ keçileri koruma altına alınsın’ çağrısı

Dersim'de endemik tür dağ keçilerinin peş peşe ölmesi salgın şüphesini gündeme getirdi. Dağ keçilerinin korum altına alınması çağrısı yapılıyor.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır  

Koruma altında olması gereken endemik tür dağ keçilerinin peş peşe ölüm haberleri geldi. Şu ana kadar 6 dağ keçisinin ölüm haberinin bildirildiği Dersim’de sayının artabileceği iddia ediliyor. Ölen dağ keçilerinin kurtlar, köpekler ve kuşlar tarafından parçalandığı için net sayının tespit edilmediği bildirilirken, keçilerin bulaşıcı hastalıktan öldüğü şüphesi üzerine duruluyor. Ölen keçilerin otopsi işlemlerinin devam ettiği öğrenilirken, ölüm nedenlerinin ise ilerleyen günlerde netleşebileceği bildirildi. Konuyla ilgili Evrensel’e konuşan Dersim’de çalışma yürüten yaşam savunucuları, dağ keçilerinin yaşam alanlarının daraltıldığını kirletildiğini, bunun üzerine yetkililerin bir an önce harekete geçerek, dağ keçilerinin koruma altına alınması çağrısı yaptılar. 

‘YAŞAM ALANLARINDAKİ KİRLİLİK ETKİLİ OLDU’

Dağ keçilerinin  Türkiye’nin de tarafı olduğu Avrupa’nın Yaban Yaşamı Sözleşmesine göre koruma altında olan fauna türlerinden olduğunu dile getiren Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Hukuk Üyesi Dersim Barosu Başkanı Barış Yıldırım,  “Dersim ekolojisinin önemli unsurlarından olan dağ keçilerinin yaşam alanlarının korunması gerekirken, özellikle 2010 yılından sonra Munzur Vadisi ve Pülümür Vadisi’nde yapılan doğa yürüyüşleri, bölgede ki insan baskısından dolayı çok fazla çöp birikmesi, her iki akarsuyun kanalizasyon atıklarından dolayı yoğun kirliliğe maruz kalması bölgede ki ekosistem parametrelerinde değişikliğe neden oldu. Böyle olunca da katı atıklardan, insan baskısından ve suların kirlenmesinden kaynaklı doğal yaşam ortamında bulunan bu canlılar da ortamdan etkilendi. Bu salgının temelinde canlıların yaşam alanında ki bu kirleticilerin veya temasların büyük bir kaynak” dedi.

‘HEMEN HAREKETE GEÇİLMELİ’

Yaşanan ölümlerle ilgili yetkili kurumların harekete geçmesi gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, “Munzur Milli Parkı başta olmak üzere doğal yaşam ortamlarının insan baskısından kurtarılması, kirliliğe karşı korunması, her iki akarsuya atık su bırakılmaması noktasında hassasiyet gösterilmesi gerekiyor. Tunceli Barosu olarak ta olayın takipçisi olacağız”dedi.

HAYVAN VEBASINDAN ŞÜPHELENİYORLAR

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Dersim Ekoloji Meclisinden Meral Uç, salgın iddialarına ilişkin çeşitli görüşmeler yaptıklarını, kesin sonucun birkaç gün içerisinde ortaya çıkacağını belirtti. Yaptıkları görüşmelerde hayvan vebasından şüphelenildiğini anlatan Uç, “Meralardan otlanan koyun ve keçilerden geçmiş olabileceği üzerinde duruyorlar. Bunun yanı sıra, Pülümür Hasangazi ve Kırklar mevkiinde köylülerin hayvan gübresini derelere atmasından dolayı da bu hastalık yayılmış olabilir. 6 dağ keçisi ölü olarak bulunmuş ve kireçlenerek gömülmüş”dedi.

‘KÖYLÜLER BİLİNÇLENDİRİLMELİ’

Yaban hayatının yoğun olduğunu bu yerlerde köylülerin yetkililer tarafından bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Uç, “Yaylacılık faaliyetleri, daha kontrollü, bilinçli yapılması için denetlenmeli. Yaylacılar, dağ keçilerinin yaşam alanından daha uzak alanlara gidebilirler. Tabii yaylacılar da bu anlamda alan sıkıntıları olduğu için yaban yaşamın olduğu yerlere gitmek zorunda kalabiliyorlar. Bir çok bölgenin yasaklı olması, yaylacılık faaliyetinin başka yerlere kaymasını bu şekilde de bazı yaylacıların girmediği yerlerin kullanıma açılmasına da neden olmuş olabilir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

EKİP 42’nin zırhlı oyunu: Çıplaklar Plajı

SONRAKİ HABER

Fateks’te patron işçi avına başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa