23 Kasım 2017 13:05

Yatsan’da sendikal hakları engelleyenlere ceza

İzmir Torbalı’da bulunan Yatsan fabrikasında, DİSK/Tekstil’e üye olan işçileri bir başka sendikaya geçmeye zorlayan 13 kişi ceza aldı.

Paylaş

DİSK/Tekstil’den yapılan açıklamaya göre 2015 yılında başlayan davanın son duruşması 17 Kasım 2017 tarihinde görüldü. Avukat Erdinç Tekeli, Torbalı 1. Asliye Ceza Mahkemesindeki son duruşmada, sanıkların üzerlerine atılı suçları işlediklerini, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluştuğunu savunarak, cezalandırılmalarını talep etti.

Mahkeme heyeti, aralarında dönemin Yönetim Kurulu Başkanı Ragıp Ercan Özcan ve İşletme Genel Müdürü İsmail Sadık İhtiyar’ın da bulunduğu müdür, amir ve ustabaşı gibi çeşitli görevleri olan 13 kişiye önce Türk Ceza Kanunu’nun 118/1 maddesi gereğince 6’şar ay hapis cezası verdi. Suçun zincirleme bir şekilde ve birden fazla kişinin birlikte işlemesi gerekçesiyle 18’er ay hapis cezası verilmesine hükmedildi. Hakim, sanıkların daha önce mahkumiyetlerinin bulunmaması, ileride tekrar suç işleyecekleri yönünde kanaat oluşmadığı görüşüyle hükmün açıklanmasını geri bırakılmasına ve 5 yıl denetim süresine tabi tutulmamalarına karar verdi.

DİSK/Tekstil’den yapılan açıklamada, “Bütün bunlar, işverenler adına işçilerin haklarını engellemeye, onlara baskı uygulamaya kalkan, kendilerini işverenler için ateşe atanlara birer ibret belgesi niteliğindedir. Aynı zamanda sırtını işçilere değil işverenlere yaslayan ‘Sendikaların’ da işçi sınıfına karşı işledikleri suçun delilidir. Ancak bu karar işçilerin hukuksuz yollarla sendikalarından koparılmalarını ve istemedikleri bir sendikaya zorla üye yapılmalarını engelleyememiştir. Kısaca adalet tecelli etmiştir ama geç olduğu için adalet olmaktan çıkmıştır” denildi.

Yatsan’da DİSK/Tekstil’e üye olan işçiler 2014’ün ocak ayında patron tarafından Öz İplik-İş’e üye olmaya zorlanmış, işyerinde birden fazla sendikanın üyesinin bulunması ve sorunun büyümesi üzerine DİSK/Tekstil işyerinde referandum yapılmasını önermişti. Bu öneri patron ve üç sendikanın (Tekstil, TEKSİF ve Öz İplik-İş) temsilcilerinin katılımıyla bir protokol ile imza altına alınmıştı. Ancak patron daha sonra bu kez TEKSİF ile anlaşma yaparak referandumu iptal etmiş ve işçileri TEKSİF’e üye olmaya zorlamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Öğretmenlerin yüzde 99'una göre eğitim istikrarsız

SONRAKİ HABER

Mugabe'ye istifası karşılığında siyasi dokunulmazlık verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...