23 Kasım 2017 11:57

'Türkiye tek adam KHK’leriyle yönetiliyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, OHAL ve KHK'lere ilişkin rapor yayımladı.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Olağandışı Yasaklarla Bir Yılın Bilançosu” başlıklı bir rapor yayımladı. Ağbaba OHAL ilan edildiği günden bu yana, işçi direnişlerinden panellere, tekne turundan rock festivallerine kadar bir çok toplumsal eylem- etkinliğin yasaklandığını duyurdu.

Ağbaba, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrasında 20 Temmuz 2016’dan bu yana Türkiye’nin OHAL ile yönetildiğini belirterek, bu süre zarfında 25 KHK yayımlandığını ve Türkiye’nin “tek adam rejimi ve onun belirlediği” olağanüstü KHK’lerle yönetilmeye devam edildiğini kaydetti.
OHAL’in yurttaşların hak ve hukukuna karşı tehdidi ortadan kaldırmak bir yana, bizzat OHAL yönetiminin, vatandaşların hak ve hukuku için bir tehdit unsuru haline geldiğini söyleyen Ağbaba, “OHAL, Anayasa’da tanımlanan ölçülülük, gereklilik, yerindelik gibi ilkelerin hiçbirine uyulmaksızın hürriyeti kısıtlayıcı bir hal almıştır. Bir yıldır yaşananlar göstermektedir ki vatandaşların yaşamsal hakları, iş yaşamı, kültürel ve sosyal hayatı ipotek altına alınmıştır” dedi. 

OHAL KONULU PANEL OHAL’DEN YASAKLANDI

“Akla ve mantığa sığmayan yasaklar gündelik yaşamımızın bir parçası olmuş, sokakta türkü söylemekten, Zeytinli Rock festivaline, semah dönmekten, açık alandaki düğünlere, lise pilav gününe varana kadar çok çeşitli yasaklarla her gün karşılaşılır hale gelinmiştir. Hatta öyle ironik bir hal almıştır kibir üniversitemizin hukuk fakültesinde düzenlenen ‘OHAL Hukuku’ konulu panel OHAL’den dolayı yasaklanmıştır” dedi. Ağbaba, “21 Temmuz’dan bu güne kadar çıkarılan KHK’lerle hukuki sınırların aşıldığı apaçık ortadadır” diyerek,  raporunda, ‘OHAL Dönemi Yasakları’ndan örnekler sundu.

ANMA, TEKNE GEZİSİ, ROCK FESTİVALİ

OHAL’in ilan edilmesinin ardından ilk yasak olarak, Avcılar’da 3 Mayıs tarihinden itibaren haklarını arayan belediye işçilerinin direniş çadırı kurmasına izin verilmedi. 

Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak için İstanbul’da yapılmak istenen “Hiçbir düş yarım kalmayacak” etkinliği Valilik tarafından OHAL gerekçe gösterilerek yasaklandı.

Dersim’de kutsal mekanlardan sayılan ‘Reye Haq’, OHAL ve özel güvenlik tedbirleri gerekçesiyle ziyarete kapatıldı.

Roboskîli ailelerin adalet arayışı devam ederken, OHAL gerekçe gösterilerek her hafta perşembe günü yapılan etkinliğe izin verilmedi.

Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği ‘Güneşin Sofrasında-Nâzım ile Brecht’ adlı oyunun gösterimi, yasaklandı. 

Edremit Kaymakamlığı, Zeytinli Rock Festivalinin, OHAL’in kaldırılmasına kadar ertelendiğini duyurdu.

Tedi Discouııt Tekstil Mağazacılık işçilerinin direnişi 10. gününde İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. 

Aydın’ın Didim ilçesinde turizm amaçlı olarak gezi teknelerinin uğradığı  7 koy, gezi teknelerinin kullanımına kapatıldı.

Artvin Cerattepe’de madencilik faaliyetine karşı açılan davanın karar duruşması öncesi Artvin ve Rize Valilikleri bir ay eylem, miting ve basın açıklaması yasağı getirdi.

Bursa Valiliği, sendikanın firmanın kanunsuz şekilde işçi attığı yönünde suç duyurusuna karşın OHAL’i ileri sürerek Gemlik’te bulunan MSC/Medlog Lojistik eylemini yasakladı.

Yozgat Valisi pavyon, gazino, bar gibi alkol satışının olduğu mekanların OHAL süresi boyunca kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Ankara Valiliği, cemevlerinde yapılacak aşure etkinliklerini yasakladı. Valilik, yasağın gerekçesini ‘Huzur ve güvenliğin sağlanması’ olarak gösterdi.

KESK’in ‘İşimize geleceğimize sahip çıkıyoruz’ sloganı ile 15 Ekim’de gerçekleştireceği miting, Ankara Valiliği tarafından güvenlik gerekçesiyle yasaklandı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde düzenlenmek istenen OHAL ve kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) ilgili bir açık oturum, OHAL gerekçesiyle yasaklandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aylarca para almadan çalışan işçiler ‘Artık yeter’ dedi

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Yolsuzluk milli mesele olarak görülemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...