23 Kasım 2017 11:33

Karikatürist Ertan Aydın'ı kaybettik

Karikatürist Ertan Aydın, Manisa'nın Salihli ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

Paylaş

Gazetemiz Evrensel'de bir dönem karikatürleri yayınlanan Ertan Aydın, Manisa'nın Salihli ilçesinde geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti.

Kaza, bugün saat 04.00 sıralarında, İzmir-Ankara Karayolu, Durasallı Mahallesi, yakınlarında meydana geldi. Kula'dan Salihli yönüne giden Erhan Adıgüzel, yönetimindeki otomobilin direksiyon kontrolünü yitirdi. Otomobil, karşıdan gelen Mehmet Sait Eroltu yönetimindeki TIR ile çarpıştı.

Otomobilin sürücüsü Erhan Adıgüzel ile Karikatürist Ertan Aydın kaza yerinde hayatını kaybetti. Erhan Adıgüzel'in Salihli'de emlakçılık yaptığı öğrenildi.

Aydın'ın cenazesi yarın öğlen namazının ardından Salihli'de toprağa verilecek.

ADALET KURULTAYINA KATILMIŞ VE SUNUM YAPMIŞTI

Ertan Aydın

Ertan Aydın Çanakkale'de düzenlenen Adalet Kurultayı'na katılmış ve Yerel Medya, İnternet Medyası ve Adalet İlişkisi Çalıştayı'nda bir sunum yapmıştı. Aydın'ın sunumu şöyle:

"Somut duruma dair açıklama yapmama gerek yok zaten somut durumu hepimiz biliyoruz. Ortada net olan bir şey var cebren ve hileyle sandıklar ele geçirildi. Kendisinin çok güçlü olduğunu düşünen polis orduları, silahları, panzerleriyle her şeyi yapabileceğini düşünen, okulları, üniversiteleri, sanat galerilerini, kültür merkezlerini işgal etmiş, beyinleri tutuklamış, emsali görülmemiş vurgun ve kibrin mümessili olan bir muhatapla karşı karşıyayız.

Çok güçlüler, çok güçlü olduklarını düşünüyorlar ama zayıf bir noktaları var. Çok zayıf bir noktaları var. Mizahtan çok korkuyorlar. Mizahla karşılaştıkları anda çok güçsüz olduklarını düşünüyorlar. Hatta Gezi’de şunu gördük: Yüzlerce polislerine, panzerlerine, silahlarına, milyonlarca gaz bombalarına rağmen bir kahkaha karşısında çaresiz kalıyorlar, yeniliyorlar ve çıldırıyorlar.

Bu önemli gücün değerli olduğunu düşünüyoruz. Onların bu zafiyetlerini her zaman kullanacağız. Fakat bizim de mizah olarak bundan sonraki süreçte aynı zamanda bu çalıştayın hedefi olan yeni bir iktidar, yeni bir dönemden beklentilerimiz var. Bunların gerçekleşmesi gerekiyor.

Biz, özgür karikatürü, özgür mizahı, özgürce gülme, özgürce kahkaha atabilme, özgürce eleştirme hakkını engelleyici hatta etkileyici her türlü adli ve maddi baskıya son verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Karikatüristler ve mizahi eserler için şimdi değin verilmiş her türlü adli ve maddi cezanın yok sayılmasını istiyoruz. Karikatürist ve mizahçıların yargılandığı davalarda karar için karikatürist ve mizahçıların temsilcisi olan meslek örgütünün atadığı bir uzman, bilirkişinin şartını talep ediyoruz. Karikatür ve mizah ile ilgili davalarda mahkumiyet kararlarının hâkim kanaatine bırakılmamasını talep ediyoruz. Karikatürist ve mizahçılar hakkında şimdiye değin verilen her türlü adli ve maddi mahkûmiyet kararının affedilmesini, yok sayılmasını talep ediyoruz.  Mizahçılar üzerinde tehdit olarak kullanılan ceza ertelemelerinin kaldırılmasını talep ediyoruz. Hakkında somut ve ikna edici mahkeme kararı olmaksızın karikatürist ve mizahçıların istekli faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınması ve tutuklanması işlemine son verilmesini talep ediyoruz. Bu işlemi engelleyecek yasal ve hukuki düzenlemeler derhal gerçekleştirilmeli ve uygulamaya geçirilmelidir.

Özgür karikatür ve özgür mizah üzerinde baskı gerekçesi olabilecek, özgürce iletim ve sunumu engelleyecek her türlü yasal gerekçe ve bahane ortadan kaldırılmalıdır.

Karikatürist ve mizahçıların iktidarı ve patronlarına karşı mesleki ve sosyoekonomik güvenlikleri sağlanmalıdır. Üretimi engelleyecek ve caydırabilecek her türlü adli ve maddi yaptırıma son verilmelidir.

Karikatürist ve mizahçıların özgürce fikirsel üretimlerini sağlayabilmeleri ve eleştiri haklarını kullanabilmeleri ve eselerini üretip paylaşabilmeleri için 212 sayılı yasa derhal yürürlüğe konmalıdır. Özgür karikatür, özgür yasa, özgür mizah, özgür eleştiri, özgür fikir üretimi ve paylaşımı için hayat öpücüğü niteliğindeki 212 sayılı yasa tekrar ve derhal yürürlüğe konulmalı, gazeteciler ve fikir insanlarıyla birlikte tüm karikatürist ve mizahçıların özgür üretimi ve özlük hakları güvenceye alınmalıdır.

Karikatür ve mizah yayınları için ötv muafiyeti, vergi indirimi, vergi ödeme kolaylığı, ucuz kâğıt tekrar sağlanmalı. Böylelikle var olanların yaşayabilmeleri, yenilerinin de hayat bulabilmeleri, bu sayede karikatürist ve mizahçıların eselerini özgürce üretebilecekleri, paylaşabilecekleri mecraların oluşmasına yardımcı olunmalıdır.

Karikatür ve mizah yayını amacıyla oluşturulmuş kuruluşlar ve meslek örgütlerinde mekân tahsisinin kaldırılması gibi politik tehditler uygulanmasından derhal vazgeçilmeli. Karikatür ve mizah yayınlarının ve meslek örgütlerinin kullandıkları kamu binalarına uzun vadeli kullanım garantisi taahhüdü verilmeli. Bu bizim için önemli çünkü bu noktada zayıf olan bazı arkadaşlarımız var. Yoksa menfaat ile alakası yok.

Karikatür ve mizahı arşive teşhir çabaları desteklenmelidir. Karikatürist ve mizahçılığı her türlü kamusal alanda sergileme olanağı sağlanmalıdır.

Mizahı ve karikatüristleri ilgilendiren her hukuksal ve iktisadi yasal düzenleme için mutlaka mizahçı ve karikatüristlerin ve temsil eden yapıların fikri ve onayı alınmalıdır.

Karikatürist ve mizahçılar eserlerini yönetirken patronlarını ve iktidara karşı tedirgin olmalarını ve korkmalarını engellemek için ihtiyaçları olan sosyal güvenlik önlemleri, prim ödeme kolaylıkları, kolay emekli olabilme hakları sağlanmalıdır.

Karikatürist ve mizahçıların sosyal haklarının ve üretim haklarının kolaylaştırabilmek için mesleki dayanışma ve kooperatifleşme desteklenmelidir.

Karikatürist ve mizahçıların ekonomik ve mesleki örgütlerini güvenceye almak, sıkıntılarını gidermek, gerekirse bireysel ve kurumsal olarak düşük faizli kredi imkânı sağlanmalı.

Konut edinmelerini, hayatlarını güvenceye almalarını ve kolaylaştırmalarını sağlamak amacıyla mesleki dayanışma fonu oluşturabilmeleri ve kooperatifleşmeleri için gerekli yardım ve teşvik sağlanmalıdır. Böylece karikatürist ve mizahçıların herhangi bir siyasi yapı, kurum ya da menfaat grubuna aidiyet hissetmeksizin tepki ve eleştirilerini özgürce iletebilecekleri, paylaşabilecekleri koşullar sağlanmalıdır.

Karikatür ve mizah yayınları için kâğıt ve hammadde teşviki sağlanmalı.

Adliyeler, devlet daireleri, havaalanları gibi yurttaşların yoğun olarak giriş çıkış yaptığı kamusal alanlarda karikatür ve mizah eserleri satış noktaları getirilmelidir.

Okul ve üniversitelerde karikatür sergi ve teşhir alanları oluşturulmalıdır.

Biliyoruz ki muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki gülüşlerimizde, insafsız ve haşin kahkalarımızdadır."

EVRENSEL'DE YAYINLANAN KARİKATÜRLERİ

Ertan Aydın'ın Evrensel Gazetesi'nde yayınlanan karikatürlerinden bazıları:

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İnternetten alışveriş yapmak güvenli mi?

SONRAKİ HABER

10 Ekim sanıkları delillere ve takibe rağmen hâlâ firari!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...