23 Kasım 2017 08:07

Yarkadaş: Tutuklu Habertürk editörünün saçları zorla kesildi

CHP'li Barış Yarkadaş, Silivri F Tipi Cezaevi’nde bulunan Habertürk Editörü Oğuz Usluer’in saçlarının zorla kesildiğini açıkladı.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, cezaevlerindeki hak ihlallerinin arttığını, yargının ise talimatla karar verdiğini dile getirdi. CHP’li vekil, Silivri F Tipi Cezaevi’nde bulunan Habertürk Editörü Oğuz Usluer’in saçlarının zorla kesildiğini de açıkladı. Yarkadaş AKP’nin, 12 Eylül artığı uygulamaları yeniden devreye soktuğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ‘Torba Yasa’nın 114. maddesi üzerine söz alan Yarkadaş, “Bugün elimize ulaşan bir habere göre Silivri Cezaevi’nde bulunan Habertürk Editörü Oğuz Usluer’in saçları bir genelgeye dayanılarak zorla kesildi. Elazığ Cezaevi’nde hak gasplarına karşı açlık grevi yapan tutuklular, yirminci güne ulaştı. Bafra T Tipi Cezaevi’nde günlerdir gazete ve dergi verilmiyor. Gelin bu uygulamalardan vazgeçin. Bunlar 12 Eylül artığı uygulamalardır. 12 Eylülle güya hesaplaştığını söyleyenler ne yazık ki bu uygulamalarla Kenan Evren’in sıkı bir takipçisi olduklarını da göstermişlerdir. Sorunlar sadece cezaevleriyle sınırlı değil yargı da aynı durumda” dedi.

‘UTANÇ DAVASI’

Konuşmasını cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’in yargılandığı ve ceza aldığı davayı örnek göstererek sürdüren Yarkadaş, “Bu bir utanç davasıdır” dedi. Yarkadaş, şöyle konuştu: “Dün hem bir gazeteci hem de bir milletvekili olarak bir utanç davasına tanık oldum. Cumhuriyet gazetesinin internet sitesinin sorumlu Müdürü Oğuz Güven, hiçbir suçu olmadığı hâlde twitterda sadece 52 saniye kalan bir haberden dolayı üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Oğuz Güven tam iki buçuk yıl önce paylaştığı, hakkında herhangi bir soruşturma açılmamış, kovuşturma yürütülmemiş bir röportajı paylaştığı için Türk Ceza Kanunu’nun tüm maddeleri ayaklar altına alınarak üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.”

‘YARGININ SEFALETİ

Yarkadaş, verilen kararı “yargının sefaleti” olarak niteledi ve “Hukuk çürüdü” dedi. CHP’li vekil, “Talimatla verilen bu tür kararlar yargının sefaletidir. Hâkimin 52 saniyede okuduğu bu karar aslında adaleti yerle bir etmiş, hukuku çürütmüş ve hukuku biçmiştir. Sırf muhalif oldukları için yandaş medya tarafından hedef gösterilen ve ağır hapis cezalarına çarptırılan gazeteciler, ülkenin tarihine altın harflerle yazılacaktır. O kararları verdirtenler, talimatla karar aldırtanlar, talimatla aldıkları kararları uygulayanlar ise tarihin çöplüğündeki yerini derhâl alacaktır” diye konuştu.

‘30 MİLYARLIK EVHAM’ TARTIŞMASI

TBMM Genel Kurulu’nda CHP’li Yarkadaş ile Maliye Bakanı Naci Ağbal arasında “30 milyara ne oldu?” tartışması da yaşandı. Yarkadaş, “Suriyelilere harcadığınızı söylediğiniz 30 milyarı, neden kalem kalem açıklamıyorsunuz?” diye sordu. Maliye Bakanı Ağbal, “Örnek bir çalışma yapıyoruz. 30 milyar, 30 milyar deyip evham yaratmayın” cevabını verdi. Yarkadaş, Ağbal’ın sözlerine”Parayı nereye harcadığınızı söyleyemiyorsunuz” tepkisini gösterdi.

‘AKP’Lİ VEKİLLER MECLİSE GELMİYOR’

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Genel Kurulu’nda devam eden görüşmeler sırasında attığı tweetlerle AKP’li milletvekillerini de eleştirdi. Yarkadaş, “AKP karar yeter sayısı için gerekli olan 139 milletvekilini bir araya getiremiyor. Kendi istedikleri kanunlar bile bu yüzden çıkmıyor ve çalışmalara sık sık ara veriliyor. 316 milletvekilleri var ama meclise 139 kişiyi getiremiyorlar. AKP’ye oy veren seçmenler, bunun hesabını partilerinden sormalıdır” dedi.

TBMM Genel Kurulu, bu eleştirilerin artması üzerine gece saat 01.15 sularında 140 milletvekilini meclise çağırdı ve görüşmeleri tamamladı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'Dudullu Postası' dizisinin kadrosu belli oldu

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen yöneticisi Kazım Ünlü yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...