04 Ağustos 2012 13:47

Ankara metrosu yeni facialara gebe

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi, daha önce yaptığı Ankara metro inşaatı uyarılarına yenisini ekledi. İMO, yaptığı teknik analizler sonucunda göçüklerin bölgedeki yeraltı sularının ve ASKİ’ye ait atık su hatlarının sızıntı yapması sonucu oluşan balçığın çöküntü ve ani göç&u

Ankara metrosu yeni facialara gebe
Paylaş

Ankara’nın çilesi haline gelen metro inşaatları yıllardır bitmediği gibi yeni felaketlere de gebe. Geçtiğimiz ay Kadir Sevim isimli bir vatandaş İnönü Bulvarı’nda meydana gelen göçük nedeniyle hayatını kaybetmiş,  kısa bir süre sonra aynı yerin 250 metre yakınında ikinci bir göçük daha yaşanmıştı. İMO Ankara Şubesi metro inşaatlarıyla ilgili yaptığı çalışmalar sonucunda yeni göçüklerin yaşanabileceğini tespit etti.
Bu tespitlerini kamuoyu ile paylaşan İMO, Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi arasında devir işlemleri sırasında yapılması gereken birçok teknik sürecin atlandığını belirtti. İMO yönetimi, bu hata ve ihmallerin yerel seçimler öncesi ‘görkemli gösteri hevesi’ olduğunu savundu.
 

GÖÇÜKLERİN SEBEBİ, ASKİ’YE AİT ATIK SU HATLARININ SIZINTISI
İMO, yapılan teknik analizlerin sonucunda göçüklerin bölgedeki yeraltı suları birikmesi ve ASKİ’ye ait atık su hatlarının sızıntısı sonucu oluşan balçıkların çöküntü ve ani göçüklere neden olduğunu tespit etti. Balçıkların açılan tünelleri de doldurduğunu açıklayan İMO, önlemler alınmazsa metro çalışmaya başladığında da yeni faciaların yaşanabileceğine dikkat çekti. Aynı durumun Keçiören-Tandoğan hattında da geçerli olduğuna dikkat çeken İMO, söz konusu eksiklerin göz önüne alınarak çalışmalara devam edilmesi gerektiği vurguladı. İMO, “Son zamanlarda gözlenen çökmelerin, bu kadar uzun süre atıl durumda bırakılan tünellerde zaman içinde güvenlik düzeylerinde yer yer zafiyetler olduğunu gösterdiğini, bu nedenle bütün geçmiş imalatların ciddi biçimde elden geçirilmesi gerektiği” tespitinde de bulundu.
(Ankara/EVRENSEL)


YEREL SEÇİM ÖNCESİ GÖSTERİ PEŞİNDELER
Ankara halkının 10 yılı aşkın süredir bezdiği metro çalışmaları, geçtiğimiz yıllarda durmuş ya da durma noktalarına gelmişti. İMO, Büyükşehir Belediyesinin Ulaştırma Bakanlığına devrettiği ve gerekli ön hazırlıklar yapılmadan yeniden başlanan inşaatı, “Yerel seçimler öncesi gösteri” olarak değerlendirdi. Böylesi bir durumda yapılan en ufak bir işin bile “Görkemli bir gösteriye dönüştürülmesi hevesi” tecrübeyle sabitlendiğini belirten İMO, bu hevesin neticesinde her türlü denetim ve önlemin devre dışı bırakıldığı, işçilerin yaralandığı ya da hayatını kaybettiği gerçeğine işaret etti. İMO, 2013 yılında bitirilmesi hedeflenen inşaatların, tedbir ve önlemler alınarak devam edilmesi, aksi taktirde Ankara’da basılan her yerin çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Üretici örgütlerine yeni düzenleme

SONRAKİ HABER

‘Tuncay Yılmaz serbest bırakılsın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...