22 Kasım 2017 18:11

Haydarpaşa Sahaf Festivali: Tren, gar, deniz, vapur ve kitap

Bu yıl birincisi düzenlenen ve 3 Aralık’a kadar devam edecek olan Haydarpaşa Sahaf Festivali, 18 Kasım’da Haydarpaşa Tren Garı’nda başladı.

Paylaş

Beyoğlu Sahaflar Derneği öncülüğünde, bu yıl birincisi düzenlenen ve 3 Aralık’a kadar devam edecek olan Haydarpaşa Sahaf Festivali, 18 Kasım’da Haydarpaşa Tren Garı’nda başladı. Festivalde, nadir bulunan kitap, dergi, plak eski haritalar ve birçok belge okurlarla buluşuyor. Kadıköy, Üsküdar ve Beyoğlu’dan 40 sahafın katıldığı festivaldeki sahaflar, festivalin garda yapılmasından ve yoğun ilgiden memnun olduklarını ifade etti.

‘BAZI KAYNAKLAR SAHAF DIŞINDA BULUNMAZ’

Festivale ilgiden çok memnun olduklarını ifade eden Ilgın Kitabevinden Turgut Balcı, okurların her türlü kitapları tercih ettiklerini fakat klasiklere daha yoğun bir ilgi olduğunu söyledi. Okurları çok eski tarihlerde basılmış kitaplarla buluşturduklarını söyleyen Balcı, “Elimde 1872 basımlı, İstanbul’un kuşatılmasını haritalarla anlatan kitap var. 1900’lerdeki kadın ansiklopedisi var, Fransız dilinde. Burada motiflerden tutun da püskül yapımına kadar her şeyi anlatan kitap var. Yine 1949’da köy sayımı sonuçları var. Okur bunları alıp göz atıyor dokunuyor, araştırması varsa satın alıyor. O dönemlerle ilgili araştırma yapanlar için önemli kaynaklardır. Bu kaynakları sahaf dışında bulabileceğin pek bir yer yok” dedi.

‘KİTABA AŞIK OLMAK GEREK’

1966’dan bu yana kitaplarla iç içe olduğunu söyleyen Barış Sahaf’tan Halil Bingöl ise bu işi yapmak için kitaba aşık olmak gerektiğini vurguluyor. Bingöl, “Kitabın dilinden anlayacaksın, onunla konuşacaksın, eski kağıttan anlayacaksın. Elini kağıda sürdüğün zaman o sana cevabını verir, ben buyum, şuyum diye. Buradaki ilgiden çok memnunuz. Havanın soğuk olmasına ve buraya ulaşımın kısıtlılığına rağmen ilginin yoğun olması önemli. Eski zamanı yeni arkadaşlara bu tarihi mekanda sunmak harika bir duygu” dedi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Demokrasi Girişimi Posco işçilerini ziyaret etti

SONRAKİ HABER

İzmir Kadın Platformu'ndan mahpus kadınlarla dayanışma kartı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...