22 Kasım 2017 14:30
Son Güncellenme Tarihi: 22 Kasım 2017 17:07

'Zarrab davası uluslararası bir suç örgütünün hikayesidir'

Yıldırım, 'Zarrab davasıyla ekonomimize operasyon yapılıyor' açıklaması yaparken Aksünger 'Bu dava uluslararası bir suç örgütünün hikayesidir' dedi.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, "Bugünlerde Amerika'da devam eden bir dava üzerinden birtakım dedikodular yalan yanlış laflar ortada dolaşıp duruyor. ABD'deki davalar asılsız söylentilere dayanıyor. Bunu da fırsat bilen birtakım çevreler Türkiye ekonomisi üzerinde operasyon yapmaya çalışıyorlar."dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ise “Bu bir milli dava değil. Aslında uluslararası bir suç örgütünün hikayesi” açıklaması yaptı. Öte yandan Zarrab davasını yakından takip eden Avukat Cahit Akbulut, Zarrab’ın savcılıkla iş birliği yapacağının kesinleştiğini ve duruşmada Zarrab’ın olmayacağını kaydetti.

YILDIRIM: TÜRKİYE ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI BİR ŞEY YAPMAMIŞTIR

Türkiye Ekonomi Zirvesi'nde Konuşan Başbakan Binali Yıldırım "Türkiye bugüne kadar ihracatında, ticaretinde, uluslararası hukuka aykırı bir şey yapmamıştır." dedi ve ekledi: "Türkiye'ye zorlama yolu ile buradan finans sektörümüzü sıkıştırarak Türk ekonomisini zora sokmak gayreti beyhudedir. Bu davanın maalesef hukuki olmaktan siyasi bir yöne doğru evrildiğini görüyoruz."

"Bırakalım hukukçular işlerini yapsın, siyasetçiler işlerini yapsın. Hukukçuların iki ülkenin ilişkilerini zehirlemesine de müsaade etmeyelim. NATO'da beraberiz." diyen Yıldırım "Her ne kadar bizim canımızı yakan terör örgütleriyle işbirliği tutuyor olasalar bile bunun geçici bir durum olduğunu kabul ediyor, kısa sürede bu yanlıştan dönüleceğini ümit ediyoruz." sözleriyle temennisini dile getirdi.

Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: "Hukuk devletinden beklenen; delilleri sağlam bir dava ile yargılamayı gerçekleştirmiş olması. Ne idüğü belirsiz montaj delileri ortaya koymak hukuk değildir, hukuki bir düşünce tarzı değildir. Türkiye'nin başka ülkelerde yaptığı ticaret Türkiye'nin vereceği karara bağlıdır.

Onlar ambargo koydukları ülkelerle rahat rahat ticaret yapacaklar, Türkiye yapınca bu suç olacak. Buna kargalar güler. İran ile Amerika uçak satışı konusunda prensip anlaşmasına vardılar. Sonra da Türkiye ambargoyu deldi gibi ipe sapa gelmeyen şeyler iddia ediyorlar. Eğer, uluslararası hukuka uyulacaksa bu iddiayı ortaya koyanların ilk önce kendileri riayet etmesi gerekir.

Davanın tarafları orada baskı altında tutulmakta. Ülkemiz aleyhine ifade vermeye zorlanmaktadır. Sanık alarak açtığınız dosya daha dava başlamadan tanığa dönüşmüştür. Bunun adalet neresindedir.

Yapılan işin adı insan hakları ihlalidir."

AKSÜNGER: BU DAVA ULUSLARARASI BİR SUÇ ÖRGÜTÜNÜN HİKAYESİDİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ise Zarrab’ın ilk başlarda hiçbir anlaşma yapmadan Türkiye’nin kendisini kurtarabileceğini düşündüğünü dile getirdi ve “Daha sonra Zarrab Türkiye’den umut olmadığını anladı. AKP Hükümeti ise bunu bir milli davaya dönüştürmek istiyor. Bu bir milli dava değil. Aslında uluslararası bir suç örgütünün hikayesi bu. Bunu kimse Türkiye’de bir milli davaya döndüremez, akıllarından çıkarsınlar” diye konuştu.

Mezopotamya Haber Ajansı'nın aktardığına göre “Bu davanın hükümeti korkutması kadar doğal bir şey yok” diyen Aksünger, “Çünkü hükümetin asli elamanları işin içerisinde. Çünkü Erdoğan’ın en has adamları içerisinde. Korkutmasının nedeni bu” ifadelerini kullandı.

Dava kapsamında açılmamış üç dosyanın olduğunu da ileri süren Aksünger, şunları söyledi:

“Bu açılmamış dosyalar açıldığında içerisinde bakanlar veya hükümet yetkilileri, üst düzey bürokratlar olduğu söyleniyor. O zaman bunların iadeleri istenecek. Böyle olunca diplomatik kriz çıkacak. Avrupa’da bunun içerisine girecek. Bir numara diye bir kavram var dosyada. ‘Türk bankası’ kavramı var dosyada ve ‘bir’ olarak geçiyor. Demek ki en az bir banka var. Anlayacağımız bunun devamı var. O zaman bunun ekonomik, siyasi yaptırımları olacak. Çok büyük sorunlarla karşı karşıyayız anlamına geliyor bu da.”

AVUKAT CAHİT AKBULUT: ZARRAB'IN SAVCILIKLA İŞBİRLİĞİ YAPACAĞI KESİNLEŞTİ

Reza Zarrab’ın ABD’deki davasını yakından takip eden Avukat Cahit Akbulut, Zarrab’ın savcılıkla iş birliği yapacağının kesinleştiğini ve duruşmada Zarrab’ın olmayacağını kaydetti.

RS FM’de yayınlanan Yavuz Oğhan’nın konuğu, ABD’de yaşayan Avukat Cahit Akbulut oldu. Akbulut'a Zarrab’la ilgili merak edilen ‘savcılıkla iş birliği yaptı mı?​’ sorusu yöneltildi. Zarrab ile 3 hafta önce bir görüşme gerçekleştiren ancak görüşmenin detaylarına ‘etik’ olmadığı için girmeyeceğini belirten Akbulut, Zarrab’ın yanısıra  tutuklu bulunan Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’nın da savcılıkla iş birliği yapma ihtimalini anlattı. “Önceki duruşmalarda, diğer sanıkların da isimleri sanık listesinde oluyordu. Şimdi yalnızca Hakan Atilla’nın ismi var” diyen Akbulut, bunun savcılıkla iş birliği yaptığının kanıtı olduğunu söyledi.

Akbulut şu ifadeleri kullandı:

"Halkbank yöneticisi Hakan Atilla’nın çıkacağı duruşmada, Zarrab’ın şahit olma ihtimali var. Zarrab savcılıkla anlaştıysa, ki anlaştı, şahitlik yaptığı anda, Hakan Atilla’nın savunmaları çökecek. Zarrab’ın şahitlik yapması, Hakan Atilla’yı da savcılıkla anlaşma yoluna girmeye iter. Bugüne kadar Zarrab’ın durumunun bilinmemesi, Hakan Atilla’nın savunma stratejisini belirleyememesine sebep oluyordu. Hakan Atilla’nın savcılıkla anlaşması da sürpriz olmaz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cizre'de 8 yaşındaki çocuğa zırhlı araç çarptı

SONRAKİ HABER

Nur Yerlitaş’ın sözleri sosyal medya gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...