22 Kasım 2017 14:01

Hakkari’de kanser hastası yüzde 50 arttı

Hakkari, Avrupa’da havası en kirli ilk 5 kent arasında yer alıyor.

Paylaş

Hamza GÜNDÜZ

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Şubat 2017 tarihinde yayımladığı rapora göre; Hakkari, Avrupa’da havası en kirli ilk 5 kent arasında yer alıyor. Yayla, mera, köy yasaklarının insanları doğal yaşamdan kopararak kent merkezlerinde yaşamaya mecbur bırakması, yine insanların kalitesiz kömür kullanımı kanser sayısında artışa neden oluyor. Hakkari’de 2015 yılında teşhis edilen kanserli hasta sayısı 265 iken, 2016 yılında bu sayı 346’ya, 2017 yılının ilk 10 ayında ise 397’ye yükseldi. Uzmanlar, kanser sayısındaki artışı hava kirliliği ve çevresel faktörlere bağlıyor. 

‘KANSER SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR’

Hakkari Devlet Hastanesinde görevli bir uzman, “Eskiden insanların köy ve yaylalarda çok hareketli bir yaşamları vardı. Yine doğal gıdalar tüketilirdi. Ama şu an bu durum kalmadı. Bu nedenle sıkıntıların büyük bir bölümü bu durumda ortaya çıkıyor” dedi. Uzman, Hakkari’de kanser hastalarında her geçen gün artışın olduğunu söyleyerek, “Hakkari halkı yılarca sağlıklı yaşayan bir halk iken, şimdilerde hemen herkesin sağlık problemlerinin artması ve özellikle kanser vaka artışlarının olması çok ciddi bir durum” bilgilerini verdi. 

‘ÇEVRESEL FAKTÖRLER HASTALIKLARI ARTTIRDI’

Van-Hakkari Tabip Odası Hakkari Temsilcisi Doktor Abdulmutalip Karaaslanlı, son yıllarda kanser sayısında yaşanan artışın birçok nedenden kaynaklandığını belirterek, kanser hastalığında çevresel etkenlerin çok önemli bir faktör olduğunu söyledi. Karaaslanlı, “Hakkari’de hava kirliliği ve akciğerlere bağlı hastalıkların ortaya çıkması olasıdır. Özellikle hava kirliği sonucu KOAH, astım, akciğer, üst solunum yolu enfeksiyonlarının, özellikle kış aylarında arttığı muayenelerimizde de ortaya çıkıyor. Kanserde genetik yatkınlık çok önemli. Bunun yanında çevresel faktörler ve beslenme de büyük önem arz ediyor. Bütün bunları yan yana koyduğumuzda artan kanser vakalarını tek nedene bağlamak zor” dedi. 

Hakkari’nin coğrafik olarak yarı çanak bir bölgede olmasından kaynaklı hava sirkülasyonun çok az olduğunu ve kirli havanın kentin üzerinde adeta bir bulut olarak durduğunu belirten Hakkari Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Edip Alan, Hakkari’de yaşayanların büyük bir sağlık sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Alan, “Hakkari’nin hava kirliliği olması gereken değerlerden çok daha yüksekte. Bunun başlıca sebebi de toz ve kentte kullanılan kalitesiz kömürlerdir. Bu iki etken kentte yaşayanların sağlıklarını büyük oranda etkilemektedir. Bunun için bir an önce kentin tozdan kurtulması için yolların asfaltlanması ve kente girişi yapılan kalitesiz kömürün engellenmesi gerekir” dedi. (Hakkari/MA)

ÖNCEKİ HABER

'Ceylanpınar davasında delil yokluğundan mütalaa verilmiyor'

SONRAKİ HABER

Atatürk Havalimanı'nda bomba alarmı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...