21 Kasım 2017 11:21

Posco patronu Valiyle görüştükten sonra bile işçi attı!

İzmit Ali Kahya bölgesinde üretim yapan Posco Assan'da patron, Kocaeli Valisiyle görüşmesinin ardından bile işçi atmayı sürdürdü.

Paylaş

İzmit Ali Kahya bölgesinde üretim yapan Kibar Holding ve Daewoo International’ın ortak girişimi Posco Assan’da işçi kıyımı son hız devam ediyor, işçiler ise mücadelelerini sürdürüyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler bugün fabrika önünde açıklama yaptı. Patron, önceki gün Kocaeli Valisiyle görüşmesinin ardından bile işçi atmayı sürdürdü. Patronun şimdiye kadar çıkardığı işçi sayısı 88’e ulaşırken, atılan işçiler fabrika önünde bekleyişe başladı. 

‘ADIM BEKLİYORUZ’

Fabrika önünde konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik, işçilerin tezgâh başına dönene kadar mücadele edeceklerini söyledi. İçişleri Bakanı ve Çalışma Bakanlığı Müsteşarı’nın kendisini arayarak bilgi aldığını söyleyen Çelik, “Kocaeli Valiliği fabrikanın önünde ve Ali Kahya bölgesinde eylem yapmayı yasakladığı söylüyor. Posco’nun patronu Ali Kibar Kocaeli Valisi olsaydı böyle bir kararı alamazdı, ‘Kendi fabrikamı kayırmış olurum’ derdi en azından. Bu doğru bir davranış değil. Dün akşam bazı girişimler oldu, Çalışma Bakanlığı Müsteşarı aradı, İçişleri Bakanı aradı onlara durumu izah ettik. İçişleri Bakanı bunun kabul edilebilecek bir durum olmadığını söyledi. ‘Türkiye’de sendikalaşmak yasak mıymış, nasıl insanları yüz kızartıcı suçtan işten atarlar, böyle şey mi olur’ dedi. Biz de kendilerinden söylemden ziyade, olumsuz durumun ortadan kalkması için adım bekliyoruz. Çünkü görüşmeler sürerken de işçi atılıyor. Biz işçiler olarak gidecek yerimiz yok, burada arkadaşlarımız tezgâh başına dönünceye kadar bekleyeceğiz” dedi. 

posco

‘İŞÇİLERİ AÇLIĞA TERK EDİYORLAR’

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı ise, işçilerin açlığa terk edildiğini vurguladı. Kimi işçilerin tazminatsız işten atıldığını belirten Baltacı, “Bu insanlar onurlu bir şekilde çalışmak ve yaşamak istiyor. Yeter artık, işçilerin tek yaptıkları anayasal hakları olan sendikal hakları kullanmaları. Bizler insanız, iki günlük çocuğu olanlar, anası babası yatalak olanlar var. Bu insanlar beş kuruşsuz, tazminatsız olarak kapının önüne bırakılır mı?İş Kanununun 25/2 maddesinden işten atılan arkadaşlarımız var, bunlar tazminatlarını da alamıyor. İşçileri açlığa terk ediyorlar” ifadelerini kullandı.
 
Konuşmaların sonrasında söz alan bir işçi, "Patron fabrika da benim, para da benim, kanun da benim diyebiliyor rahat bir şekilde. Biz yetkililerden hakkımızın tanınmasını istiyoruz" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sendikal faaliyetten yargılanan 3 öğretmene beraat

SONRAKİ HABER

Yüksel Caddesi’nde 378. gün eyleminde 7 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...