İTÜ’de ihraç edilen akademisyenlere destek eylemi

Eğitim Sen, KHK ile rektöre verilen yetki kullanılarak ihraç edilen ve uzaklaştırma kararı verilen akademisyenlere destek için İTÜ önünde eylem yaptı.

21 Kasım 2017 10:52
Son Güncellenme Tarihi: 21 Kasım 2017 11:23
Paylaş

Eğitim Sen 6 No'lu Üniversiteler Şubesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) önünde kanun hükmünde kararname (KHK) ile rektöre verilen yetki kullanılarak görevlerinden ihraç edilen ve 3 ay süreyle uzaklaştırma kararı verilen akademisyenlere destek için bir araya geldi. Eğitim emekçileri  “Kanun Hükmünde Karaca'ya Teslim Olmayacağız” yazılı pankartı açarak “KHK'ler gidecek biz kalacağız”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek”, “Ne darbe ne OHAL demokratik Türkiye” sloganları attı. Eğitim emekçilerine öğrenciler de destek verdi. Üniversitenin güvenlik görevlilerinin kitleyi kamerayla görüntülemesi dikkat çekti.

'AÇIĞA ALINAN EMEKÇİLERİN YANINDAYIZ'

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri adına Gemi İnşaatı 3.sınıf öğrencisi Can Gürünlü söz aldı. “Geçtiğimiz yıllarda barış akademisyenlerine yönelik başlayan saldırılar, devamında KHK’lerle gelen hukuksuz ve keyfi uygulamalar, üniversiteye dolayısıyla bütün bir topluma yönelik saldırlardır” diyen Gürünlü, “Üniversitede, laikliği, bilimi, parasız eğitimi savunan, sendikal faaliyet yürüten, üniversitenin sorunlarına karşı ses çıkaran muhalif akademisyenleri ve idari personelleri OHAL, KHK gibi bahanelerle sindirmeye, usulsüzlüklerinin üzerini örtmeye çalışıyorlar. Akademide bilimsel eğitime engel olunuyor, öğrencilere geleceksizlikten başka bir şey vadedilmezken, emekçilerden, öğrencilerden tırpanladıkları kaynakları gerici örgütlere aktarıyorlar” dedi.

Gürünlü son olarak şunları söyledi: “İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, AKP’nin uygulamalarını hayata geçirmede üstüne düşeni tereddüt etmeden yerine getiriyor. Göreve geldiğinden beri soruşturma terörü estirip kulüp faaliyetlerine bahaneler uydurarak engel olurken gerici oluşumlara  her türlü desteği sağlayan, yemekhane ve yurt fiyatlarına zam üstüne zam yapan Mehmet Karaca bu sefer de terör örgütleriyle bağlantılı olduklarını iddia ederek sendikal hocalarımıza gözünü dikmiş durumda. Bizler bilimi ve laikliği savunan, Mehmet Karaca’nın okulumuzda yürütmeye çalıştığı bütün haksızlıklara karşı mücadele eden İTÜ öğrencileri olarak, haksız yere işlerinden ihraç edilen, açığa alınan üniversite emekçilerinin yanındayız.”

İTÜ

‘SENDİKAL FAALİYET ENGELLENEMEZ’

Daha sonra kendisi de Ankara Üniversitesinden ihraç edilen bir akademisyen olan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen söz aldı. Gezen, “Bizler Ankara Üniversitesinde karşımıza İbiş olarak çıkanları, İTÜ’de Kanun Hükmünde Karaca olarak çıkanları çok iyi tanıyoruz. Üniversiteleri sermayenin arka bahçesi yapmak için iktidarla iş birliği yaparak kanunlar çıkarıyorlar. AKP kurmak istediği korku imparatorluğunu üniversitelerde kendine biat eden üniversite yönetimleri ile hayata geçirmeye çalışıyor. Baskıyı yaygınlaştırmak istiyorlar. Bizler ne İbiş’lere ne de Karaca’lara teslim olmayacağız. Sendikal faaliyet hiçbir şekilde engellemez. Bizler özgür, demokratik üniversiteler istiyoruz” diye konuştu.

‘ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ’

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan,  “AKP ‘Darbe Allah’ın bir lütfü’ diyerek saldırmaya devam ediyor. Eğitim ve bilim emekçilerine yoğun bir saldırı söz konusu. Bizler bu saldırılara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Asla boyun eğmeyeceğiz” dedi.

‘İNANIYORUZ, HUKUKSUZLUK EN YAKIN ZAMANDA SON BULACAK’

Basın açıklamasını ihraç edilen idari personel Eğitim Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi Yürütme Kurulu Üyesi Arzu Acar gerçekleştirdi. Acar, “İTÜ yönetimi tarafından 667 sayılı KHK kapsamında 2016 yılının Aralık ayında açılan ve sekiz üyemizin de dahil edildiği bir soruşturma sonucunda İTÜ idari personeli ve aynı zamanda sendikamız şube yürütme kurulu üyeleri Arzu Acar ve Cihan Koca ile bir önceki yürütme kurulu üyemiz ve iş yeri temsilcimiz Ekin Demirkan hakkında kamu görevinden çıkarma, akademisyen üyelerimiz Hüseyin Mercan ve İlke Kızmaz için ise 3 ay süreyle açığa alma kararı verilmiştir. Aynı soruşturmaya dahil edilen üyelerimiz ve Mimarlık Fakültesi temsilcimiz Sel Yoldaş Akar ve üyemiz Şükran Çavdar geçtiğimiz aylarda çıkarılan bir KHK ile ihraç edilmiştir. İnanıyoruz ki OHAL koşullarında da olsa üyelerimiz uğramış olduğu hukuksuzluk en yakın zamanda mahkeme kararı ile tescil edilecek ve görevlerine döneceklerdir” dedi. Acar, İTÜ yönetiminin soruşturma ve cezalardaki amacının İTÜ'de köklü ve yerleşik bir geleneğe sahip olan Eğitim Sen'e gözdağı vermek olduğunu söyledi. Eylem sloganlarla son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

10 Ekim bombacısı suç unsuru bulunmasına rağmen yakalanmamış

SONRAKİ HABER

'Zarrab'ın para trafiğine ait kayıtlar ABD'ye teslim edildi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...