21 Kasım 2017 10:36

10 Ekim bombacısı suç unsuru bulunmasına rağmen yakalanmamış

Adıyaman Emniyeti, 10 Ekim bombacısının telefon dinlemelerinde suç unsuru tespit etti ama yakalamadı. IŞİD'li, 10 Ekim Katliamı'nı gerçekleştirdi.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Adıyaman Emniyeti’nin aralarında Ankara Gar Katliamı bombacısı Yunus Emre Alagöz, Diyarbakır HDP Mitingi bombacısı Orhan Gönder ve Dokumacılar Grubu lideri Mustafa Dokumacı'nın da bulunduğu 24 kişi hakkında yaptığı telefon dinlemelerinin ardından ‘bir fayda elde edilemediği’ sonucuna vardı. Sadece 10 Ekim bombacısı Yunus Emre Alagöz’ün görüşmelerinde suç unsuru bulundu ve dosyaya eklenmesi istendi. Ancak canlı bomba Yunus Emre Alagöz yakalanmadı, ardından 102 kişinin öldüğü 10 Ekim Ankara Katliamı’nı gerçekleştirdi.  

MUHTEMEL EYLEMLERİN ÖNLENMESİ İÇİN DİNLENDİLER

IŞİD'in Türkiye'de birçok katliamındaki bombacılarının çıktığı Dokumacılar Grubu'nun Ankara Katliamı'ndan 5 ay önce telefonlarının dinlendiği ortaya çıktı. 11 Mayıs 2015 tarihinde Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi aralarında Dokumacılar grubu lideri Mustafa Dokumacı, 5 Haziran 2015 tarihinde HDP'nin Diyarbakır mitingine saldırı düzenleyen Orhan Gönder, 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı'ndaki bombalı saldırganlardan birisi olan Yunus Emre Alagöz'ün de aralarında bulunduğu  24 kişi hakkında 2 aylık dinleme kararı çıkardı. Kararda, dinlenmesi istenilen kişilerin ‘Adıyaman ilinde gerçekleştirebilecekleri muhtemel eylemlerin önlenmesi’ gerekçe gösterildi. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, karar doğrultusunda bir gün sonra Adıyaman Emniyet Müdürlüğü'ne bu kişileri dinleme talimatı gönderdi.

DİNLEMESİ BIRAKILAN KİŞİ DİYARBAKIR BOMBACISI OLDU

Ancak Adıyaman Emniyeti bu kişilerin telefonlarının dinlenmesinden bir fayda elde edilemediği kanaatine vardı. Adıyaman Emniyeti, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'na ilk yazdığı 21 Mayıs 2015 tarihli yazıda Muhammed Zana Alkan, Diyarbakır bombacısı Orhan Gönder, Ersel Ocak, Mehmet Taşar, Mahmut Gazi Tatar'ın telefonlarının başka kişiler tarafından kullanıldığını bildirdi ve bu nedenle imha edilmelerini istedi. Ailesinin şikayeti üzerine “terör şüpheli şahıs” olarak aranan ve telefonu dinlenmesi istenilen Orhan Gönder, bu yazıdan 15 gün sonra 5 Haziran'da HDP'nin Diyarbakır'da düzenlediği mitinge bombalı saldırıda bulundu. Saldırıdan sonra mobese kayıtları da Orhan Gönder'in bombaları koyduğu anları ortaya koymuştu.

SUÇ UNSURU BULDULAR AMA YAKALAMADILAR

Adıyaman Emniyeti, telefon dinlemelerinin süresinin bitmesinden 3 gün önce 9 Temmuz 2015'te savcılığa ikinci bir yazı yazdı. Savcılığa 10 Ekim Ankara Katliamı'nın canlı bombalarından biri Yunus Emre Alagöz, Dokumacılar Grubu'nun lideri Mustafa Dokumacı, Mehmet Işık, Hacı Yusuf Kızılbay, Mahmut Gazi Dündar, Ömer Deniz Dündar, Yakup Aktulum, Mehmet Mustafa Çevik ve Kasım Dere'nın hangi telefonları kullandığını tespit ettikleri bildirildi. Yunus Emre Alagöz haricindeki şahısların “iletişimin takibinde belirtilen telefon numaralarından bazılarında sadece birkaç telefon görüşmesi olduğu, GSM hatlarının bazılarına ses düşmediği, herhangi bir fayda beklenmediği” belirtildi. Dinleme takibinin 11 Temmuz'da süresinin biteceğine dikkat çekilerek, 10 gün içinde imha edilmeleri istendi. Ancak Yunus Emre Alagöz'ün telefon dinlemesinde elde edilen verilerin imha edilmeden, sistem üzerinden indirilerek alt veriye taşınması, suç unsuru taşıyan dinleme ve tespit verilerinin şahsın dosyasına eklenmesi arz edildi. Ancak Alagöz’ün dinlemelerinde ‘suç unsuru’ tespit edilmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadı ve Alagöz 10 Ekim Katliamı bombacısı oldu.

‘BİZİM İŞ TAMAM’ DEYİP VASİYET VERMİŞTİ

Öte yandan 10 Ekim Ankara Katliamı'ndan 6 gün sonra Yunus Emre Alagöz'ün telefon konuşmaları basına yansımıştı. Yunus Emre Alagöz’ün, Türkiye’deki kardeşi Yusuf Alagöz’le yaptığı telefon konuşmaları teknik takibe takıldı. Yunus Emre Alagöz telefonda kardeşine “Tamam valla onlarla ilgilen Yusuf bu belki seninle son görüşmem allahu allem muhtemelen son görüşmemiz. Hem Abdurrahman’ın (Suruç'taki canlı bomba) hem benim inşallah tamam dedim bir arayım görüşeyim inşallah Allah için sana vasiyetim yani aileye sahip çık Yusuf. Vallahi onları pisliğin içinde bırakma ne sen kendin kal ne de onları bırak Allah için al buraya gel tamam”, “Tamam Yusuf valla artık şu dünyalı Allah için bırak kenara vallahi hepsi yerin dibine batsın a’dan z’ye her şey yerin dibine batsın vallahi boş billahi boş. Cennet nimetleri dururken Allah c.c’nin cemalini görmek dururken vallahi niye böyle şeylerle uğraşasın ki hepsi yerin dibine batsın vallahi tez elden ver orayı elinden çıkar Allah’ın izniyle gel bu tarafa tamam” sözlerini sarf etmişti. 

ÖNCEKİ HABER

Yeni başkandan Ankapark açıklaması: Hesap devam ediyor

SONRAKİ HABER

İTÜ’de ihraç edilen akademisyenlere destek eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...