21 Kasım 2017 08:59

Zer’e Almanya’dan çifte ödül

New York’tan Dersim’e bir yol hikayesi olan Zer filmi, 66. Uluslararası Mannehim-Heidelberg Film Festivalinden ödülle ayrıldı.

Paylaş

Yönetmenliğini Kazim Öz’ün yaptığı Zer filmi Almanya’nın önde gelen film festivallerinden 66. Uluslararası Mannehim-Heidelberg Film Festivalinden iki ödül birden aldı. Ödül töreninde aralarında Kazakistan, Amerika, Filipinler, Fransa, Uruguay, Danimarka, İngiltere ve Hollanda’nın da olduğu dünyanın dört bir tarafından gelen sinemacılar bir araya geldi. 

New York’tan Dersim’e bir yol hikâyesi olan Zer, Fipresci jürisinin ve seyircinin En İyi Film Ödülleri ile geceden ayrıldı.  Ödülün verilme nedenini Fipresci jürisi başkanı Isabella Heller şu sözlerle dile getirdi “Kazım Öz bu filmi çekmemiş adeta bestelemiş. New York’tan Dersim’e bir şarkının peşinde saklı kalmış köklerini, Kürt kimliğini bulan bir müzisyenle birlikte bir ulusun saklı kalmış acılarına da tanıklık ediyoruz. Filmdeki komedi, aşk, müzik ve şiir birleştiğinde, Kazım Öz’e sadece teşekkür etmek istiyoruz böylesine bir film yaptığı için.” Ödül töreninde ödülleri takdim eden Mannheim - Heidelberg Film Festivali başkanı Michael Kötzise festival tarihi boyunca bir ilkin yaşandığını ve ilk kez bir filmin hem seyirciden hem de jüriden ödül aldığını, bunun büyük başarı olduğunu dile getirdi. Ödülünü almak için sahneye çıkan Kazim Öz; Bu ödülü seksen yıl önce, 15 Kasım 1937’de Elazığ Buğday Meydanında idam edilen Seyit Rıza ve aralarında oğlunun da olduğu altı yoldaşına ithaf ediyorum’ dedi. 

Almanya’nın en eski festivallerinden olan Uluslararası Mannheim-Heidelberg Film Festivali her yıl kasım ayında yoğun bir seyirci katılımı ile Manneheim ve Heidelberg şehirlerinde aynı anda yapılıyor. Festival boyunca çok sayıda gösterimin yapıldığı Zer filmi halkın en yoğun ilgi gösterdiği filmlerden biri oldu. Filmlerin sonunda yapılan soru-cevap oturumlarında da renkli söyleşiler yaşandı. Bir Alman seyirci filme beğenisini şarkı söyleyerek dile getirdi.

Almanya’nın sanat değeri yüksek art-house film festivali olarak lanse edilen Mannheim-Heidelberg Film Festivaline Türkiye’den girmeye hak kazanan bir diğer film de Özgür Sevimli’nin Murtaza isimli filmiydi. Cezmi Baskın filmdeki rolü ile festivalin en iyi oyuncu ödülünü kazandı. Türkiye geceden üç ödülle döndü. (KÜLTÜR SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

K. İrlanda politik tarihinin önemli ismi liderliği bırakıyor

SONRAKİ HABER

Paris’te Ekim Devrimi Şenliği: Devrim kitlelerin eseridir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa