21 Kasım 2017 08:46

K. İrlanda politik tarihinin önemli ismi liderliği bırakıyor

IRA’nin siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein’in son 34 yıllık başkanı olan Gerry Adams, parti konferansında liderliğini bırakacağını açıklayacak.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Kuzey İrlanda politika tarihinin önemli isimlerinden Gerry Adams parti liderliğini en geç bir yıl içinde bırakacak. IRA’nin siyasi kanadı olarak bilinen Sinn Fein’in son 34 yıllık başkanı olan Adams, parti konfeansında liderliğini bırakacağını açıklayacak.

Gerry Adams, Kuzey İrlanda politikalarında en çok konuşulan isimler arasındaydı. 1983 yılında Batı Belfast seçim bölgesinden ilk kez aday olmuş ve büyük bir oy farkı ile milletvekili seçilmişti. Aynı yıl parti lideri de olan Adams, İngiliz işgalinin son bulması için mücadelesine 15 yaşındayken başlamıştı. 69 yaşındaki politikacı, 10 Nisan 1998 yılında yapılan “Kutsal Cuma Anlaşması”nın da mimarlarındandı.

Britanya tarihinin en önemli politik gelişmelerinden biri olarak bilinen “Kutsal Cuma Anlaşması” Kuzey İrlanda’daki İngiliz işgali yanlısı parti, Serbest İrlanda hükümeti, Tony Blair’in başbakan olduğu dönemdeki Britanya hükümeti ve Sinn Fein arasında gerçekleşmişti.
İRA ve Sinn Fein için çok önemli bir yeri olan Adams’ın parti liderliğinden ayrılışının, parti için çalışmaya devam etmeyeceği anlamına gelmeyeceği belirtiliyor. Partinin içinde kalarak, fakat daha geride durup yeni kuşaklara yardımcı olacağı ifade ediliyor.

Sinn Fein, geçtiğimiz yıl da eski İRA komutanı ve Sinn Fein’i temsilen Kuzey İrlanda Bölge Hükümeti’nin Başbakan Yardımcılığı yapan Martin McGuinness’i kaybetmişti. Adams ve McGuinness, bir zamanlar “Britanya için en tehlikeli ikili” olarak ifade ediliyordu. Hatta iki politikacının televizyonlardan görüntüsü yansıtılırken, sesleri kısılıyordu ve görüntü üzerine söyledikleri başkası tarafından okunuyordu. 80’lerdeki bu tutumu İngiliz hükümeti, “İrlanda aksanı ve Adams’ın mesajlarının tahrik edici” olduğunu söyleyerek savunuyordu.

ÖNCEKİ HABER

Rüzgar Çetin'in muşta ile yaralama davası görüldü  

SONRAKİ HABER

Zer’e Almanya’dan çifte ödül

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa