Hatun Tuğluk'un cenazesine saldırıyla ilgili yeni görüntüler

Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yönelik saldırıyla ilgili polis kamerası görüntüleri ortaya çıktı. 

21 Kasım 2017 08:21
Paylaş

Mezopotamya Ajansı’ndan Barış Boyraz’ın ulaştığı görüntüler, “Karakolda görüntüleri izledim. ‘Buraya Ermeni gömdürmeyiz’ gibi cümleler edilmemiş” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu yalanlıyor. Ayrıca görüntülerde polisin saldırganlara müdahale etmediği görülüyor. 

Tutuklu HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un annesinin cenazesine yönelik 13 Eylül günü Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan İncek Mezarlığı’nda yaşanan saldırıya dair olay yerinde çekim yapan polis kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Dava dosyasına giren görüntülerde, saldırganlar mezarlığın kapısından içeri girip kalabalık bir şekilde sloganlar atıyor. Ağır hakaret ve küfürler savuran saldırganlar, “O mezar bugün çıkacak” diye bağırıyor. 

İFADELERİN ARDINDAN GÖRÜNTÜLER DE SOYLU’YU YALANLADI

Olay sırasında saldırganlar cenaze sahibi Tuğluk Ailesi ve mezar başında bulunanlara “Ermeniler” diye bağırdığı duyuluyor. Saldırının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Karakolda görüntüleri izledim. ‘Buraya Ermeni gömdürmeyiz, buraya Alevi gömdürmeyiz’ gibi cümleler edilmemiş” iddiasında bulunmuştu. Soruşturma dosyasındaki sanık ifadeleri de Soylu’yu yalanlamıştı.

POLİSTEN SALDIRGANLARA: SİZE YAKIŞIR ŞEKİLDE PROTESTO EDİN

Görüntülerde, bir saldırganın “O cenazeyi çıkaracaksınız, istemiyoruz” şeklinde bağırırken, kendisini çevik kuvvet müdürü olarak tanıtan bir kişi “Arkadaşlar” diye saldırganlara hitap ediyor ve “Bakın ben çevik müdürüyüm lütfen buradan ayrılın” şeklinde uyarıda bulunuyor. Karakol komiseri olduğunu söyleyen başka bir polis de saldırganlara “Size yakışır şekilde protesto edin” ifadesi dikkat çekiyor.

Görüntülerde, görevli polislerin saldırganları olay yerinden uzaklaştırmak yerine “Sizlerden bir isteğimiz var, yetkililer gelene kadar bekleyin, bir şey yapmayın” diyerek müdahale etmiyor. Saldırgan ise polisin bu tavrına karşılık “Bizim de sizden bir isteğimiz var” diyor ve cenaze sahiplerini kastederek, “Orada ki 3-5 eksik etek konuşup buradakilerin canını sıkmasın” diyerek, polise uyarıda bulunuyor. Görüntülerin bir başka bölümünde saldırganlar “Bozkurt” işareti yaparak, “Ya Allah Bismillah Allahuekber” diye bağırıyor.

ELİNDE KESİCİ ALET TAŞIYANLAR GÖRÜNTÜLENMİYOR

Polis kamerasının kaydettiği bir ses “Dikkat edin bir kaçının elinde sallama var” diyor, fakat polis elinde kesici aletlerin olduğu kişileri tespit etmesine rağmen bu kişilere müdahale etmiyor. Polis daha sonra eline taş alanlara da “Elinize taş almayın” diyor. Öte yandan saldırganlar da, daha sonra mahkemedeki ifadelerinde ellerine taş dahi almadıklarını iddia etmişlerdi.

KİTLEYİ KIŞKIRTAN KİŞİYE DAVA AÇILMADI

Saldırgan grubun “Barış” diye hitap ettiği bir kişi cenaze sahiplerine “Burası benim mezarlığım, ne duruyorsunuz lan! Buradan çıksanıza” şeklinde bağırdığı duyuluyor. Aynı kişi birçok noktada ağır küfürlerle kitleyi hareketlendiriyor. Ancak “Barış” adlı kişi hakkında dava açılmamış durumda.

SOYLU İLE FOTOĞRAF ÇEKTİREN SALDIRGAN: BÜYÜKŞEHİRDEN ADAM GELECEK

Bakan Soylu ile fotoğrafı basına yansıyan saldırgan Murat Alp, mezarlığın duvarına çıkarak, “Büyükşehirden adam gelecek” diyerek, kitlenin mezarlıktan ayrılmaması için kışkırtıyor. 

GÖRÜNTÜLER KIRPILDI MI?

Yaşanan bu tür olaylarda polis kamerasının kesintisiz kayıt yapması beklenirken, olaya dair mahkeme dosyasına gönderilen kayıtlara göre görüntülerde kesintiler olduğu anlaşılıyor. Bu durum “Görüntüler kırpıldı mı?” sorusunu akıllara getiriyor.

NE OLMUŞTU? 

Ankara’da yaşamını yitiren tutuklu HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve eski milletvekili Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesi, 13 Eylül günü Batıkent’te bulunan Ergazi Pir Sultan Cem Evi’nde yapılan törenden sonra defnedilmek üzere Gölbaşı’na bağlı İncek Mahallesi’nde bulunan mezarlığa getirilmişti. Cenaze törenine, HDP’li yöneticiler ve vekiller ile Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan Aysel Tuğluk da cenaze izniyle katılmıştı.

Aysel Tuğluk’un cezaevinden geç gelmesi nedeniyle geç saatlere doğru yapılmak istenen defin işlemine ırkçı bir grup taş ve sopalarla saldırmıştı. Tuğluk’un ailesi ise alanda polis bulunmasına rağmen devam eden saldırı karşısında saldırıya uğramaması için cenazeyi defnedildiği mezarlıktan çıkartarak, tekrardan Ergazi Pir Sultan Cem Evi’ne götürmüş ve bir sonraki gün Hatun Tuğluk’un cenazesi memleketi Dersim’de toprağa verilmişti. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Lübnan Genelkurmay Başkanı: İsrail'e karşı hazır olmalıyız

SONRAKİ HABER

Kemalbay: Sarayın tahakkümü altında bir AYM var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...