21 Kasım 2017 06:03

İngiltere’de Başbakan May’e bir darbe daha

Son iki hafta içinde hükümet kanadında gerçekleşen 3. istifa, Başbakan Theresa May için 'darbe' olarak değerlendiriliyor.

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Özellikle Brexit süreci ve görüşmelerde bir ilerleme sağlanamamasının sorumlusu olarak gösterilen İngiltere’nin Muhafazakar Başbakanı Theresa May bir darbe daha aldı. Başbakanlıkta Politika Kurulu Başkanı George Freeman görevinden istifa ettiğini açıkladı. Son iki hafta içinde gerçekleşen 3. istifa. May için bir başka “darbe” olarak değerlendiriliyor.

Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma müzakereleri devam ederken, May’in partisi Muhafazakar Parti içinde AB’ye karşı daha sert olunmasını savunanların baskısı, erken genel seçim kararı alarak, elindeki çoğunluğu kaybetmesi ve son kamuoyu yoklamalarına göre, muhalefetteki İşçi Partisi’nin 10 puan önde görünmesi May’i hayli zor durumda bırakıyor.

Daha önce de Savunma Bakanı Michael Fallon cinsel tacizden, Uluslararası Kalkınma Bakanı Priti Patel ise İsrailli yetkililerle gizli görüşmeler yapması nedeniyle istifa etmişti.

Politika uzmanı ve aynı zamanda May’in danışmanı olan Freeman’ın istifasına da parti içinde yaşanan çatışmaların neden olduğu belirtiliyor. Freeman, parti başkanı Patrick McLoughlin’in parti başkanlığından alınması gerektiğini belirterek yeni bir yönetimin gelmesi gerektiğini öne sürdü.

Freeman, Başbakanlık’taki Politika Kurulundan istifasının ardından, partinin Politika Kuruluna daha fazla zaman ayıracağını belirtti. Bu açıklama, birçok yorumcu tarafından, “Parti içi kavga büyüyecek” şeklinde yorumlandı.

BREXIT İÇİN DAHA FAZLA ÖDEME

Muhafazakar Parti içinde Brexit’e ilişkin bir bütünlük sağlanmış değil. Parti içinde farklılıklar varken, bu durum hükümete de yansımış durumda. Bakanlar Kurulu’nun dün akşam saatlerinde yaptığı toplantıda, Brexit’le ilgili bir fikir birliğine varılmadığı ve prensipte AB’den ayrılmak için daha fazla ödeme yapılmasına karar verildiği belirtildi.

Daha önce AB yetkilileri, İngiltere’nin en az 80 milyar avro ödemesini talep ederken, İngiltere bu rakama karşılık sadece 20 milyar sterlin teklif etmişti. Son Bakanlar Kurulu toplantısında bu rakamın 40 milyar sterline kadar çıkabileceğine prensipte karar verildiği öğrenildi.

ÖNCEKİ HABER

Hızlı yemek yemek metabolik hastalıklara yol açabilir

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan’da aşırı yağış okulları tatil ettirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...