21 Kasım 2017 05:20
Son Güncellenme Tarihi: 21 Kasım 2017 07:54

Dolar rekor kırdı yeni müdahale geldi (21 Kasım 2017)

Dolar 3.97 lirayı, avro 4.67 lirayı aşarak yine rekor kırdı. Merkez Bankası dövizdeki yükselişe önlem aldı.

Paylaş

Dolarda geçen hafta başlayan tırmanışı durdurmak için Merkez Bankası’nın cumartesi günü aldığı ‘TL uzlaşmalı vadeli döviz’ satışı işe yaramadı. Yeni haftaya yükselişle başlayan ve 3.92’ye kadar çıkan dolar bugün tarihi rekor kırarak 3.9764 liraya yükseldi. Merkez Bankasının bankaların borç alabilme limitlerini gecelik vadede yapılan işlemler için ‘sıfıra’ düşürüp, fonlama maliyetlerini yükselten adımı üzerine dolar bir miktar düşerek 3.96-3.97 aralığına çekildi. 

Merkez Bankası’nın kararı gizli faiz artırımı olarak yorumlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son günlerde sık sık dolardaki ve enflasyondaki tırmanışın nedeninin yüksek faiz olduğunu söylüyordu. 

AVRO DA REKOR KIRDI

Avro ise 4.6774 lirayı görerek yeni tarihi rekorunu kırdı. Merkezin müdahalesinin ardından avro 4.66 - 4.67 lira aralığına döndü.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, “Merkez Bankası bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri 22 Kasım tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için (O/N) sıfıra düşürülmüştür. Aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere gün içi limit (GİL) işlemleri için bankalara tanınan limitler 21 Kasım 2017 tarihinde geçerli olan BAL limitlerinin iki katı olarak belirlenmiştir” denildi.

Böylece, bankalar tüm fonlamamalarını, daha yüksek maliyetlerle geç likidite penceresinden yapmak zorunda kalacaklar. Merkez Bankası'nın geç likidite penceresi faiz yüzde 12.25 düzeyinde bulunuyor.

Dövizlerdeki tırmanışın da etkisiyle Borsa İstanbul Endeksi güne yüzde 0.74 düşüşle 103 bin 146 puandan başladıktan sonra hareketlerini bu düzeylerde sürdürdü.(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CBS, cinsel tacizle suçlanan sunucu Charlie Rose'u kovdu

SONRAKİ HABER

Van YYÜ öğrencilerinin ulaşım çilesi bitmek bilmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...